Lainasanasto

Ovatko pankkien sanat välillä hämmentäviä? Keräsimme alla olevaan sanastoon yleisimpiä sanoja avuksesi.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
99.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 6.30 % ja todellinen vuosikorko 6.49 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 14 287 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja.

Avausmaksu

Avausmaksu on kertaluontoinen maksu, jonka pankki tai luotonantaja saattaa periä lainan myöntämisen yhteydessä lainanottajalta. Avausmaksu voidaan joko vähentää myönnetystä lainasummasta tai periä erikseen myönnetyn lainasumman lisäksi, ja tämä määräytyy pankin tai luotonantajan ja lainasopimuksen mukaan.

Joustoluotto

Joustoluotto eroaa perinteisestä kulutusluotosta nimensä mukaisesti joustavuudellaan. Luotonantaja tai pankki myöntää joustoluoton tietylle summalle, minkä jälkeen lainanottaja voi nostaa luottoa käyttöön sitä mukaa kuin rahalle on tarvetta. Nostoja voi myös tehdä niin kauan kuin luottoa on vielä käytettävissä. Joustoluotossa ei yleensä ole erikseen asetettuna takaisinmaksuaikaa lainalle, vaan sen voi luotonottaja itse vapaasti päättää omaan aikatauluunsa sopivaksi.

Korkokatto

Korkokatolla tarkoitetaan sitä, mikä lainan korkoprosentti voi maksimissaan olla.

Kulutusluotto

Kulutusluotto on laina, joka yleensä otetaan erilaisten kulutustarpeiden rahoittamiseksi.

Lainahakemuksen liitteet

Erilaiset liitteet vaaditaan yleensä toimitettavaksi pankille ennen, kun laina maksetaan tilille. Liite voi esimerkiksi olla viimeisin palkkalaskelma.

Lainalaskuri

Lainalaskurin avulla voit kokeilla erilaisten parametrien vaikutusta kuukausittaisen maksuerän suuruuteen.

Lainojen kilpailutus

Nykypäivänä lainanhaku on digitalisaation ja Lendon kaltaisten välitysyhtiöiden ansiosta todella helppoa ja nopeaa. Tämän myötä hakija voi vaivattomasti kartoittaa lainojen nykyisen markkinatilanteen tehokkaasti monesta eri paikkaa yhdellä kertaa. Lue lisää lainojen kilpailutuksesta.

Lainanmyöntäjä

Pankki tai muu rahoituslaitos toimii lainanmyöntäjinä eli yrityksenä, joka myöntää lainan.

Lainojen yhdistäminen

Pienet lainat kannattaa yhdistää yhdeksi suureksi lainaksi. Kun maksat yhtä lainaa useiden lainojen sijasta, voit saada tuntuvia säästöjä kuukausikustannuksissasi. Lue lisää lainojen yhdistämisestä

Luottotiedot

Luottotiedot ovat henkilön tai yrityksen taloudellisen aseman, sitoumusten hoitokyvyn ja luotettavuuden arvioinnissa käytettävää tietoa. Suomessa luottotietorekisteriä ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode. Lainahakemuksemme yhteydessä pyydämme hakijalta lupaa tarkistaa tämän luottotiedot hakukelpoisuuden varmistamiseksi. Kauttamme ei voi hakea lainaa, mikäli hakijalla ei ole puhtaat luottotiedot eli toisin sanoen, mikäli hakijalla on maksuhäiriömerkintä luottotiedoissaan.

Lyhennys

Lyhennys tarkoittaa lainan takaisinmaksamista. Lainaa lyhennetään usein kuukausittain.

Nimelliskorko

Nimelliskorko tarkoittaa pankin tai luotonantajan asettamaa korkoa, joka peritään lainasta. Pankki tai luotonantaja perii myöntämälleen lainalle lainanottajalta korkoa eli korvausta siltä ajalta, kun lainattu raha ei ole pankin tai luotonantajan käytössä. Nimelliskorossa ei ole huomioitu laina-aikana perittäviä mahdollisia erillismaksuja, kuten tilinhoito- tai avausmaksuja.

Vakuudellinen laina

Vakuudellisessa lainassa pankki tai luotonantaja edellyttää hakijalta vakuutta tai takaajaa, jotta voi myöntää lainan. Lainan vakuutena voit käyttää esimerkiksi asuntoa, kesämökkiä tai muuta varallisuutta.

Vakuudeton laina

Laina ilman vakuuksia. Lendon kautta voi hakea ainoastaan vakuudetonta lainaa.

Vuosikorko

Todelliseen vuosikorkoon sisältyvät nimelliskoron lisäksi myös mahdolliset erillismaksut, joita laina-ajan aikana voidaan periä lainanottajalta. Todelliseen vuosikorkoon on siis huomioitu kaikki lainasta aiheutuvat kulut. Lainoja vertailtaessa kannattaakin siis keskittyä vertailemaan juuri lainojen todellisia vuosikorkoja keskenään.

Yhteishakija

Lainaa voi hakea yksin tai yhteishakijan kanssa. Yhteishakija tai rinnakkaishakija on päähakijan kanssa samassa taloudessa asuva aviopuoliso, avopuoliso tai rekisteröity kumppani. Yhteishakija on päähakijan kanssa yhtä paljon vastuussa hankitusta lainasta. Jos päähakija jättää lainan maksamatta, se siirtyy yhteishakijan hoidettavaksi.

Usein kysytyt kysymykset

Lisää lainapalvelustamme

Lainojen kilpailuttaminen

Lainojen kilpailuttaminen on helppoa – teet yhden hakemuksen lainapalveluumme, minkä jälkeen välitämme sen puolestasi kaikille yhteistyökumppaneillemme.

Lue lisää lainojen kilpailutuksesta
Yhdistä lainat

Lendo auttaa sinua yhdistämään nykyiset lainasi ilmaiseksi.

Lue lisää lainojen yhdistämisestä
Kulutusluotto

Lendon avulla saat haettua kulutusluottoa, kun tarvitset lainaa uutta hankintaa varten tai arjen menoihin.

Lue lisää kulutusluotosta