1. Lainasanasto
  2. Viivästyskorko

Viivästyskorko on lisäkorko lainan myöhässä maksusta

Viivästyskorko on lisäkorko, joka lisätään, jos lainan maksu on myöhässä. Se määritellään lainasopimuksessa ja peritään myöhästyneestä lainan kuukausierä maksusta. Yleensä se on prosentuaalinen osuus lainan pääomasta tai korosta. 

Miksi viivästyskorkoa peritään?

Viivästyskorkoa peritään korvatakseen lainanantajalla aiheutuneet kustannukset ja mahdolliset riskit myöhässä olevasta maksusta. Tällä kannustetaan lainanottajaa maksamaan lainan kuukausierä ajoissa sopimuksen mukaisesti. 

Jos et pysty maksamaan lainaasi ajalla, voi olla mahdollisuus pyytää lyhennysvapaata.

Viivästyskorko voi merkittävästi lisätä lainan kokonaiskustannuksia, jos lainaa ei makseta takaisin sovitun aikataulun mukaisesti. Siksi on tärkeää olla tietoinen, mikä on lainasopimuksen viivästyskorko ja pyrkiä maksamaan laina takaisin ajallaan, jotta vältetään tarpeettomat lisäkustannukset. 

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.