1. Lainasanasto
  2. Viitekorko

Viitekorko on julkisesti noteerattu korko

Viitekorko on julkisesti noteerattu korko, jonka perusteella määritetään lainojen korot . Se on korkotaso, johon muut korot ovat suhteessa. Se on yleensä julkisen sektorin eli valtion tai keskuspankin asettama korkotaso, joka toimii viitearvona muille lainoille.

Viitekorkoa käytetään usein perusteena muiden korkojen määrittämiselle, ja se vaikuttaa myös rahan arvon kehitykseen. Viitekorkoa käytetään yleisesti esimerkiksi pankkien välisessä rahaliikenteessä, joten se vaikuttaa myös pankkien korkomääräyksiin. 

Lainojen vertailussa on hyvä muistaa verrata todellista vuosikorkoa

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Mitä viitekorkoja on? 

Viitekorkoja ovat esimerkiksi:

  • Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on euromaiden pankkien välinen viitekorko.

  • Prime rate on pankkien tarjoama peruskorko, jota käytetään usein luottokorttien ja muiden luottoratkaisujen perustana.

Nämä ovat vain joitakin esimerkkejä viitekorkoista. Viitekorkoja on olemassa monenlaisia ja ne vaihtelevat maittain ja alueittain. Viitekorkojen määrittämisessä on usein mukana keskuspankit tai muut julkiset tahot, ja ne voivat olla esimerkiksi markkinakorkoja tai poliittisesti asetettuja korkotasoja.

Miten viitekorko vaikuttaa lainaani? 

Viitekorko vaikuttaa lainaan, sillä viitekorko toimii viitearvona kaikille lainan koroille. Esimerkiksi, jos lainasi on viitekorkolainan laina, lainan korko määräytyy viitekoron ja lainan marginaalin perusteella. Tällöin lainan korko nousee tai laskee sen mukaan, miten viitekorko muuttuu.

Viitekorkolainassa viitekorko on yleensä jonkin julkisen tahon, kuten keskuspankin, asettama korkotaso, jota käytetään lainan koron viitearvona. Lainan marginaali puolestaan on lainanantajan asettama lisäkorko, jolla lainanantaja huomioi lainan tarjoamisesta aiheutuvat kustannukset ja riskit. Näin ollen lainan korko muodostuu viitekoron ja marginaalin summasta. Tämä on todellinen vuosikorko

Jos viitekorko nousee, lainan korko nousee myös sen mukaisesti. Jos viitekorko laskee, lainan korko laskee myös sen mukaisesti. Viitekorkolainassa lainan korko muuttuu siis sen mukaisesti, miten viitekorko muuttuu.

On myös olemassa muita lainoja, joissa viitekorko ei vaikuta lainan koron määräytymiseen. Esimerkiksi kiinteäkorkoisessa lainassa lainan korko on kiinteä eikä se muutu lainan takaisinmaksuajan aikana.