Vertaislaina on yksityishenkilöiden välinen laina

Mikä on vertaislaina?

Vertaislainalla tarkoitetaan yksityishenkilöiden välistä lainaustoimintaa. Vertaislainauksesta käytetään myös nimitystä peer-to-peer- eli P2P-laina.

Vertaislainauksessa lainanmyöntäjinä toimivat yksityishenkilöt, joille lainojen rahoittaminen on sijoitustoimintaa. Lainaajana ei siis toimi pankki, mutta lainanantajan sekä lainansaajan välillä saattaa toimia rahoitusyhtiö. Lainan kuitenkin myöntää yksityishenkilö toiselle, ja siten lainaan liittyvät riskit kantaa lainan myöntävä yksityishenkilö.

Nykyisin vertaislainausta helpottavat erilaiset sähköiset alustat, jotka yhdistävät lainantarjoajat sekä lainanhakijat toisiinsa. Digitalisaatio onkin vauhdittanut vertaislainausta tehden siitä sekä helpompaa että turvallisempaa.

Mistä vertaislainaa voi hakea?

Vertaislainoja välittävät eri rahoitusyhtiöt, ja myös Suomesta löytyy useita vertaislainoja välittäviä yhtiöitä. Nämä yhtiöt tarjoavat lainaa myöntäville henkilöille sähköisen alustan, jossa he voivat sijoittaa rahansa vertaislainauksen muodossa. Kun peer-to-peer-lainaus tapahtuu rahoitusyhtiön kautta, on toiminta anonyymia, lainmukaista sekä turvallista.

Myös Lendon yhteistyökumppaneista löytyy rahoitusyhtiöitä, jotka tarjoavat joukkorahoituksella hankittua vertaislainaa. Kun haet Lendon kautta lainaa, voit siis saada tarjouksen vertaislainasta perinteisten kulutusluottojen lomassa.

Kuinka vertaislaina eroaa pankkilainasta?

Vertaislainassa lainan myöntää yksityishenkilö vertaiselleen, eli toiselle yksityishenkilölle. Vertaislaina voikin olla hyvä vaihtoehto, jos et syystä tai toisesta halua asioida pankin kanssa.Vertaislainassa lainasta perittävät korot ja kulut menevät yksityishenkilöille eikä pankille. Vertaislainanvälittäjä ottaa omat kulunsa palvelustaan.

Pankkilaina voi olla esimerkiksi kulutusluotto, joustoluotto tai autolaina. Vertaislainaa voi käyttää kulutusluoton tavoin valitsemaansa kohteeseen. Vertaislainan ja pankkilainan erot voivat näkyä lainanhakuprosessin kestossa, lainan korossa sekä lainan takaisinmaksuajassa. Vertaislaina on vakuudeton laina, joten sen voi saada tililleen nopeammin kuin vakuudellisen pankkilainan.

Vertaislaina sijoittajalle

Vertaislaina tarjoaa tasaista tuottoa piensijoittajalle, mutta samalla toimintaan liittyy myös suuria riskejä. Vertaislainojen laina-aika on yleensä 1–7 vuotta. Tyypillinen korko vertaislainalle on 5–20 %, josta lainanvälittäjä ottaa komissionsa.

Koska vertaislaina on useimmissa tapauksissa vakuudeton laina, liittyy vertaislainaamiseen myös korkeat riskit. Tätä riskiä voi pienentää hajauttamalla sijoituksensa useaan eri lainaan. Näin ei synny suurta tappiota, jos yksi lainansaaja jättääkin lainansa maksamatta.

P2P-lainaa välittävät yhtiöt pyrkivät minimoimaan riskejä muun muassa lainanhakijoiden seulonnalla. Hakijoilla tulee olla puhtaat luottotiedot ja säännölliset kuukausitulot. Luottotappioriskiä voi vähentää sijoituksen hajauttaminen eri maiden lainamarkkinoille.

Vertaislaina vai kulutusluotto?

Molemmissa lainoissa on puolensa. Jos et halua maksaa lainanhoitokuluja pankeille tai luottoyhtiöille, on vertaislaina varteenotettava vaihtoehto. Kulutusluotto on vertaislainan tavoin laina ilman vakuuksia, joten sinun ei tarvitse pantata omaisuuttasi lainaa vastaan.

Tutustu lainojen ehtoihin, kun pohdit mikä lainavaihtoehto on sinulle paras. Koron lisäksi eroja voi olla esimerkiksi lainan takaisinmaksuajassa sekä enimmäislainasummassa. Vertaislainat ovat yleensä 1000 – 20 000 euroa, kun taas Lendon kautta haettava kulutusluotto voi olla suuruudeltaan 500 – 60 000 euroa. Monesti vertaislainojen takaisinmaksuaika on 1–7 vuotta. Lendon kautta voit saada lainallesi jopa 15 vuoden takaisinmaksuajan.

Kun tarvitset lainaa, on vertaislaina hyvä vaihtoehto muiden lainamuotojen rinnalla.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
166.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90 % ja todellinen vuosikorko 6.06 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Näin palvelumme toimii

Apply

1.Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Jos tarvitset apua, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 6899 8000.

Bank 64 px H

2. Vertaa tarjouksia

Tarjoukset tulevat nopeasti – usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä. Pääset tarkastelemaan saamiasi tarjouksia kirjautumalla sisään omille sivuille.

Scale icon

3. Valitse paras tarjous

Vertaile tarjouksia ja valitse sinulle paras laina.