1. Lainasanasto
  2. Vastuullinen luotonanto

Vastuullinen luotonanto estää ylivelkaantumista

Vastuullinen luotonanto tarkoittaa, että ennen lainan myöntämistä lainanantaja huolehtii siitä, että lainanhakijalla on riittävät varat lainan takaisinmaksuun ja että lainan korko ja muut kustannukset ovat kohtuullisia. Vastuullinen lainananto on edellyttää, että luotonantaja arvioi lainanhakijan lainanmaksukyvyn ja varmistaa, että lainan takaisinmaksu on realistista ja mahdollista lainanhakijalle.

Lendon yhteistyökumppaneina toimii vain luotettavia pankkeja ja luotonantajia. Tämä tarkoittaa, että yhteistyökumppanimme operoivat joko Aluehallintoviraston eli AVI:n tai Finanssivalvonnan alaisuudessa. Finanssivalvonnan tavoite on edistää hyvien menettelytapojen noudattamista finanssimarkkinoilla ja parantaa tietoa finanssimarkkinoista.

Vastuullinen luotonanto perustuu Finanssivalvonnan antamiin suosituksiin, lain sekä viranomaisten määrättyihin säännöksiin. Vastuullinen lainanantaja toimii hyvän luotonantotavan mukaisesti. Kohtuullinen ja läpinäkyvä hinnoittelu on osa vastuullista lainanantajaa. 

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Miksi vastuullinen luotonanto on tärkeä? 

Vastuullinen luotonanto auttaa estämään ylivelkaantumista ja muita ongelmia, joita saattaa syntyä, jos lainanhakija ottaa lainaa, jota hän ei pysty maksamaan takaisin. Se auttaa myös varmistamaan, että lainanhakijat saavat lainoja, jotka sopivat heidän budjettiinsa ja tarpeisiinsa.

Vastuullinen luotonanto on myös tärkeää yhteiskunnallisesta näkökulmasta, sillä se auttaa vähentämään luottoriskiä ja ylivelkaantumisen aiheuttamia ongelmia, kuten maksuhäiriömerkintöjä

Mitä voin itse tehdä lainanottajana vastuullisen luotonannon eteen? 

Rehellinen suhtautuminen omaan taloudelliseen tilanteeseen ja lainan ottaminen vain jos tulot ovat riittävät lainan takaisinmaksamiseen. Lendo vertailee lainatpuolestasi, yhdellä hakemuksella voit saada useita lainatarjouksia, joista voit valita sinulle sopivimman.