Vakuudellinen laina on yleinen lainamuoto suuremmissa lainoissa

Vakuudellinen laina on laina, jossa sen hakijalta edellytetään vakuuksia tai takaajaa luoton myöntämisen edellytyksenä.

Vakuutena voi käyttää esimerkiksi asuntoa, kesämökkiä tai muuta varallisuutta.

Yleinen lainamuoto etenkin suuremmissa lainoissa

Vakuudellinen laina on yleinen lainamuoto etenkin suurempien lainojen kohdalla. Suosituin vakuusmuoto lainalle on asunto, mutta luotonantajat hyväksyvät myös muita vakuuksia.

Näitä ovat esimerkiksi kiinteistöt, tontit, metsätilat, tilisäilytykset, osakkeet sekä rahasto-osuudet.

Tyypillinen vakuudellinen laina on asuntolaina, jossa ostettava asunto-osake tai kiinteistö toimii vakuutena.

Asunnolle lasketaan vakuusarvo, joka on korkeintaan 75 % asunnon myyntihinnasta. Sen lisäksi vaaditaan omarahoitusosuus sekä mahdollisia lisävakuuksia.

Toinen esimerkki vakuudellisesta lainasta on autolaina, jossa ostettava ajoneuvo toimii lainan vakuutena. Myös mökkilaina on useimmissa tapauksissa vakuudellinen laina.

Vakuuden sijaan tai sen lisäksi lainalla voi takaaja. Esimerkiksi opintolaina on valtion takaama laina ja järjestelylaina voi puolestaan olla Takuusäätiön tai kunnan takaama.

Henkilötakaajat vastaavat henkilökohtaisesti omaisuudellaan, että lainansaaja maksaa lainansa takaisin lainanmyöntäjälle.

Nykyisin henkilötakaukset ovat harvinaisia: esimerkiksi asuntolainan kohdalla yleisempi tapa on käyttää vanhemman omistusasuntoa vakuutena nuoren hakiessa lainaa ensiasuntoonsa.

Kuinka vakuudellinen eroaa vakuudettomasta?

Vakuudellinen laina on pankille turvallisempi vaihtoehto, sillä se voi realisoida vakuudet mikäli lainansaaja ei selviydy lainan takaisinmaksusta.

Vakuudeton laina eli laina ilman vakuuksia on pankille suurempi riski, koska lainansaaja voi jättää lainansa maksamatta. Tämä riski heijastuu haetun lainan korkoon.

Vakuudellisen lainan hakemiseen täytyy varata aikaa. Lainatarjousta edellyttää lainaneuvottelu, jossa käydään läpi käytettävissä olevia vakuuksia.

Pankki laskee vakuuksille vakuusarvot ja tämän jälkeen omaisuus pantataan vakuudeksi.

Jos vakuudet tai omat säästöt eivät riitä kattamaan koko lainasummaa, voi lainalle ostaa lisätakauksen.

Vakuudeton kulutusluotto vai vakuudellinen laina?

Kulutusluotto on kulutuskäyttöön tarkoitettu laina, jonka käyttökohde on usein eri kuin vakuudellisessa lainassa.

Se voi olla vaikkapa matkalaina matkan rahoittamiseksi, venerahoitus veneen hankintaan tai remonttilaina kodin tai vapaa-ajan asunnon remontoimiseen.

Joustoluotto taas on kulutusluoton muoto, jossa lainaa voi nostaa haluamansa summan aina tarpeen tullessa.

Kulutusluoton sekä vakuudellisen lainan suurimmat erot näkyvät lainanhakuprosessin kestossa, lainasummassa sekä lainan korossa.

Kulutusluotto on hyvä vaihtoehto varsinkin kun rahoitukselle on kiire – voit saada lainaa heti tilille vielä samana päivänä.

Jos lainasumma on pieni, voi olla työlästä pantata omaisuuttaan lainan eteen. Koska vakuudellisessa lainassa pankin riski on pieni, näkyy tämä myös sen korossa.

Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, et voi saada kulutusluottoa tai muuta vakuudetonta lainaa.

Joissain tapauksissa pankit voivat kuitenkin olla valmiita myöntämään vakuudellista lainaa luottotietonsa menettäneelle henkilölle.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
199.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90 % ja todellinen vuosikorko 6.06 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 23 869 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Näin palvelumme toimii

Täytä hakemus

1. Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Jos tarvitset apua, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 6899 8000.

Vertaa tarjouksia

2. Vertaa tarjouksia

Tarjoukset tulevat nopeasti – usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä. Pääset tarkastelemaan saamiasi tarjouksia kirjautumalla sisään omille sivuille.

Valitse paras tarjous

3. Valitse paras tarjous

Vertaile tarjouksia ja valitse sinulle paras.

Usein kysytyt kysymykset