1. Lainasanasto
  2. Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko sisältää lainan kaikki kulut

Todellinen vuosikorko kertoo lainasta yhden kalenterivuoden aikana kertyvät kaikki todelliset kulut.

Koron lisäksi voidaan periä muita kuluja, kuten kertaluontoinen avausmaksu avausmaksu eli nostopalkkio sekä kuukausittain maksettava tilinhoitomaksu.

Todellinen vuosikorko on tunnusluku, jonka myötä lainavertailu on helpointa.

Lainojen korkoja markkinoidaan kahdella eri käsitteellä

Lainojen markkinoinnissa käytetään yleisesti kahta käsitettä: todellinen vuosikorko sekä nimelliskorko.

Vaikka nimelliskorko olisi matala, se ei välttämättä tarkoita että laina on edullinen.

Korko on korvausta siitä, että luotonmyöntäjä luovuttaa lainasumman lainanottajan käyttöön.

Yleensä korosta puhuttaessa tarkoitetaan nimelliskorkoa, joka voi vaihdella eri luotonmyöntäjien välillä.

Siksi lainoja vertailtaessa onkin syytä tarkastella todellista vuosikorkoa nimelliskoron sijaan, sillä se helpottaa vertailua.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Vertailu on helpointa todellisen vuosikoron avulla

Kun tavoitteesi on löytää edullinen laina, vertailu kannattaa tehdä nimenomaan todellisen vuosikoron avulla.

Silloin näet yhdellä vilkaisulla, paljonko lainasta koituu maksettavaksi muita kuluja koron lisäksi.

Luotonmyöntäjien tulee nimelliskoron lisäksi ilmoittaa aina lainan todellinen vuosikorko lainoja markkinoidessaan.

Mitä kaikkea todellinen vuosikorko sisältää?

Todellisen vuosikoron laskennassa otetaan huomioon:

  • Lainan pääoma

  • Lainan takaisinmaksuaika

  • Nimelliskorko

  • Lainasta perittävät erillismaksut, kuten avausmaksu tai tilinhoitomaksu

Lainojen markkinoinnissa kuluttajia houkutellaan usein edullisella nimelliskorolla. Pelkkä nimelliskorko ei kuitenkaan kerro todellisia kustannuksia.

Todellinen vuosikorko auttaa lainakustannusten hahmottamisessa parhaiten. Muista siis aina lukea myös pieni printti, kun vertailet lainoja keskenään.

Todellinen vuosikorko vaihtelee eri luotonmyöntäjien kesken

Korko voi vaihdella eri luotonmyöntäjien kesken. Moni laskee lainalle yksilöllisen korkoprosentin lainanhakijan riskiluokituksen perusteella.

Riskiluokitukseen voi vaikuttaa muun muassa hakijan työsuhde, tulot, menot sekä velat.

Useimmissa tapauksissa lainaa täytyy siksi ensin hakea, jotta sen nimelliskorko sekä todellinen vuosikorko voidaan laskea.

Haet kauttamme helposti yhdellä hakemuksella lainaa. Lainahakemus toimitetaan automaattisesti yhteistyökumppaneillemme, joten voit saada useita tarjouksia samalla hakemuksella.

Ensimmäiset tarjoukset saapuvat jo minuutin sisällä hakemuksen lähettämisestä. Näet kaikki tarjoukset kirjautumalla sisään omille sivuille osoitteessa inbox.lendo.fi.

Ne on järjestetty todellisen vuosikoron mukaan pienimmästä suurimpaan. Näet kätevästi kerralla, mikä niistä on edullisin.


Säästä rahaa vähentämällä lainojesi määrää

Todellinen vuosikorko paljastaa, kuinka lainan kustannuksiin vaikuttavat muutkin maksut kuin pelkkä korko.

Monesti lainoista maksetaan kuukausittain esimerkiksi tilinhoitomaksua, joten useaa lainaa lyhentämällä pelkästään jo niiden sivukuluihin voi mennä huomattava summa rahaa.

Minimoimalla lainojen määrän voi siten säästää niiden kuluissa.

Palvelumme avulla lainakulujen vertailu on helppoa!


Todellinen vuosikorko

Usein kysytyt kysymykset

Yleensä lainan korosta puhuttaessa tarkoitetaan nimelliskorkoa. Korko on ikäänkuin hinta, jota luotonantaja perii siitä. Nimelliskoron lisäksi lainasta voidaan periä muita kuluja, kuten avausmaksu sekä tilinhoitomaksu.

Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainanhoitokulut nimelliskoron mukaan lukien. Lainoja vertailtaessa kannattaa siksi vertailla keskenään tarjottujen lainojen todellisia vuosikorkoja eikä ainoastaan nimelliskorkoja.

Todellinen vuosikorko huomioi kaikki lainasta perittävät kulut. Lyhennyksen lisäksi muita lainanhoitokuluja ovat esimerkiksi nimelliskorko, avausmaksu, sekä tilinhoitomaksu.

Siksi lainan kilpailutus onkin paras tehdä todellisia vuosikorkoja vertailemalla. Näin tiedät, mikä laina tulee kokonaiskustannuksiltaan edullisimmaksi.

Korko on aina pankkikohtainen. Jokainen pankki käsittelee hakemuksen itsenäisesti, antamiesi tietojen perusteella ja tarjoaa lainalle yksilöllisen koron, joka perustuu sen omaan sisäiseen riskinarviointiin.

Kauttamme haettavien lainojen nimelliskorko on 4,90 - 20%. Nimelliskoron lisäksi lainasta peritään usein avaus- ja/ tai tilinhoitomaksuja. Näistä muodostuu todellinen vuosikorko. Saadaksemme selville lainasi koron, täytä ja lähetä meille ensin lainahakemus.

Yhdellä hakemuksella tavoitat kauttamme aina useita pankkeja ja voit saada lukuisia tarjouksia eri koroilla. Pääset valitsemaan niistä itsellesi sopivimman ja parhaan tarjouksen.

Huomioithan kuitenkin, että Lendo on lainanvälittäjä ja kilpailuttaa lainat puolestasi, muttei voi vaikuttaa pankkien luotonmyöntöprosesseihin, eikä niiden tarjoamiin korkoihin.

Kun täytät hakemuksen sivuillamme, se välitetään automaattisesti aina kaikille yhteistyöpankeillemme. Jokainen pankki tekee oman arvionsa kokonaistilanteestasi ja laskee sen perusteella sinulle yksilöidyn tarjouksen.

Mikäli asut puolison kanssa, suosittelemme sinulle lainan yhteishakua. Pankille on pienempi riski myöntää lainaa, kun kustannuksia on jakamassa kaksi henkilöä. Voit saada lainallesi edullisemman koron lisäämällä hakemuksellesi yhteishakijan. Yhteishakijana voi toimia samassa taloudessa asuva aviopuoliso, avopuoliso tai rekisteröity kumppani.

Myös pidempi takaisinmaksuaika voi vaikuttaa myönteisesti saamaasi tarjoukseen. Pankki arvioi tarjousta laskiessaan, mikä on menojesi suhde tuloihisi. Pidemmällä maksuajalla lainaa lyhennetään pienemmissä erissä, ja mikä voi tarkoittaa parempaa korkoa. Voit aina kuitenkin maksaa lainan takaisin suunniteltua nopeammassa aikataulussa sopimalla asiasta luotonmyöntäjän kanssa. Virheelliset tiedot voivat vaikuttaa kielteisesti lainapäätökseen, joten täytäthän hakemuksen huolellisesti vastaten kaikkiin kysymyksiin.