1. Lainasanasto
  2. Tililuotto eli luottotili

Tililuotto eli luottotili

Tililuotto eli luottotili on vakuudeton kulutusluotto, jota voi siirtää omalle tilille aina tarpeen mukaan käytettäväksi.

Nostot eivät kuitenkaan voi ylittää myönnetyn kokonaisluoton määrää eli lainan limiittiä. 

Kuluttajille myönnettävä tililuotto tunnetaan myös nimillä limiittiluotto, limiittilaina sekä monille entuudestaan kaikkein tutuin käsite joustoluotto eli joustolaina.

Tililuottoa vapautuu takaisin käytettäväksi sitä mukaa, kun luottoa lyhennetään.

Tililuoton keskeisenä erona verrattaessa sitä limiittimuotoisista rahoitusvaihtoehdoista tunnetuimpaan eli luottokorttiin on se, ettei erillistä fyysistä korttia ole.

Tiluotolta maksaminen tapahtuu siirtämällä tarvittaessa siihen liitetyltä tililtä rahaa käyttötilille etukäteen.

Korkoa kertyy vain nostetusta osuudesta

Limiittimuotoisella luotolla korkoa kertyy aina vain nostetusta, käytössä olevasta nostetusta osuudesta. 

Osalla tililuottoa myöntävistä toimijoista lisäkustannuksia voi tulla kuitenkin muun muassa tilinhoitokuluista tai avausmaksusta vaikkei luottoa olisi vielä nostettu. 

Kuten muissakin lainoissa, todellinen vuosikorko on paras mittari luoton hintaa arvioidessa.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Tililuoton ja joustoluoton erot

Käytännössä kuluttajalle ei ole eroa siinä, onko haettu limiittimuotoinen laina nimeltään tililuotto, joustoluotto tai jatkuva luotto. Kyseessä on siis markkinatermi. 

Osa pankeista ja luotonmyöntäjistä markkinoi samaa luottotyyppiä joustoluottona eli joustolainana, osa joustavana lainana, osa taas tililuottona, limiittilainana tai limiittiluottona. 

Periaate on aina sama, eli luotolta voi siirtää rahaa käyttötilille sen hetkisen tarpeen mukaan.

Myönnetyn kokonaisluoton määrä voi olla esimerkiksi 2 000 - 5 000 euroa, mutta se voi olla jopa 60 000 euroa. 

Limiittiluotto vai kerralla nostettava kulutusluotto?

Tililuotto tuo parhaimmillaan tervetullutta joustavuutta elämän eri hankintojen rahoittamiseen. 

Erona kertaluottoon, uusi rahoitustarve ei edellytä aina uuden lainahakemuksen sekä -sopimuksen tekemistä. 

Se sopii siten parhaiten tilanteisiin, kun etukäteen ei ole tiedossa tarkkaa rahoitustarvetta. Tililuottoa voi nostaa kerralla tarvittaessa vaikka vain 50 euroa.

Jos lainan tarve on valmiiksi jo tiedossa oleva konkreettinen kustannuserä, kertaluonteinen luotto kuten pikalaina voi olla parempi vaihtoehto.

Kertaluotto voi olla parempi vaihtoehto myös silloin, jos on entuudestaan jo useampi osamaksulla tehty hankinta tai pikavippi maksettavana.

Suuremmissa luotoissa kerralla nostettava kulutusluotto voi tulla kuluiltaan kaikkein edullisemmaksi. 

Jos luottoja on valmiiksi useita, vanhojen velkojen yhdistäminen uudella isommalla yhdistelylainalla tulee yleensä kaikkein edullisemmaksi. 

Myös talouden hallinta voi helpottua, kun lyhennyksiä on jatkossa vain yksi.

Omaan pankkitiliin sidottu tililuotto

Tililuotto oli aiemmin sidottu osalla pankeista asiakkaan päätiliin. Tällöin siis jos käyttötiliin oli kytketty mukaan luottolimiitti, tilin saldo näkyi miinusmerkkisenä, kun luottoa oli käytössä. 

Erillisiä siirtoja tilien välillä ei tarvittu, ja luoton lyhennyksetkin tehtiin usein perinteisinä talletuksina omalle tilille. 

Nykyisellään tililuotto on useimmiten erillinen siihen tarkoitukseen luottotili. Tämän käytännön etuja on se, ettei myöskään tililuotto vaadi enää pankin vaihtoa.

Edellytykset luottotilin saamiselle

Eri pankkien luotonmyöntökriteerit vaihtelevat keskenään hieman, mutta yleensä tililuoton saamisen edellytykset ovat samat, kuin muissakin vakuudettomissa luotoissa, eli täysi-ikäisyys, säännölliset tulot, vakituinen osoite Suomessa sekä puhtaat luottotiedot.

Myös Lendon yhteistyökumppaneina on tililuottoa myöntäviä pankkeja sekä rahoitusyhtiöitä. 

Haluatko lisätietoa siitä, mikä lainamuoto olisi sinulle sopivin?

Eri luottovaihtojen keskinäinen vertailu on palvelussamme helppoa. Tee lainahakemus, ja saat nopeimmillaan muutamassa minuutissa vertailtavaksi kaikki partneriemme tarjoamat luottovaihtoehdot. 

Lainan kustannukset on ilmoitettu aina selkeästi sekä läpinäkyvästi, joten yllättäviä piilokuluja ei tule, kun kilpailutat lainat Lendon avulla. 

Asiakaspalvelumme auttaa kaikissa luotonhakuun liittyvissä kysymyksissä. Palvelemme sinua puhelimitse arkisin klo 9-15 numerossa (09) 6899 8000.

Sähköpostitse tavoitat meidät osoitteesta asiakaspalvelu@lendo.fi.

Tililuotto eli luottotili

Usein kysytyt kysymykset

Tämä riippuu tarpeistasi. Jos matkustat säännöllisesti, käytät esimerkiksi suoratoistopalveluja ja teet ostoksia netissä usein, luottokortti on kätevämpi, sillä se on ensisijaisesti maksuväline.

Luottokortilla maksaminen tuo myös lisäturvaa ostoksiin, koska siinä on usein mukana erillinen maksuturva. 

Jos taas limiittiluottoisen luoton ensisijainen tarpeesi on lähinnä kotimaassa, kivijalkaliikkeissä tapahtuvien ostosten rahoitus, tililuotto voi olla sopivampi vaihtoehto.

Lendon kautta lainaa hakiessa partneriemme ehdot ovat, että hakija on iältään vähintään 20-vuotias.

Hakijan tulee asua Suomessa vakituisesti, ja hänellä pitää olla säännöllisiä palkka- tai eläketuloja vähintään 791 euroa kuukaudessa. Hakijalla tulee olla myös puhtaat luottotiedot.