1. Lainasanasto
  2. Riskiarvio

Riskiarvio on osa lainan myöntämisprosessia

Lainanottajan riskiarvio on prosessi, jossa lainanantaja arvioi lainanottajan maksukykyä ja lainan maksuun liittyviä riskejä. Se määritellään lainanottajan taloudellisten tietojen ja lainanantajan omien arviointikriteereihin mukaan. Sen avulla lainanantaja pystyy määritellä sopivat lainaehdot lainanhakijalle. 

Lainanottajan riskiarvioon vaikuttavat useat tekijät, kuten lainanottajan tulot, omaisuus, luottotiedot, ikä ja elämäntilanne. Lainanantaja käyttää näitä tietoja arvioidakseen lainanottajan maksukykyä ja lainan maksamiseen liittyviä riskejä. 

Riskiarvion perusteella lainanantaja määrittelee esimerkiksi lainan koron, lainan eräpäivän ja lainan takaisinmaksu aikataulun. Sen takia on aina hyvä idea hakea lainaa uudestaan, jos taloudellinen tai elämäntilanne on muuttunut, sillä silloin voi saada lainan paremmilla ehdoilla ja korolla. 

Lainanottajan riskiarvio on tärkeä osa lainan myöntämisprosessia ja oikean laina vaihtoehdon löytämistä. 

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Mikä vaikuttaa lainanottajan riskiarvioon? 

Lainanottajan riskiarvioon ja maksukykyyn vaikuttavat esimerkiksi seuraavat:

  • Tulot: Lainanottajan tulot vaikuttavat hänen kykyyn maksaa takaisin lainaa ja siihen liittyvät korot ja muut kustannukset. Pankit ja muut luotonantajat saattavat asettaa tietyn minimitulon, jotta laina voidaan myöntää.

  • Menot: Lainanottajan menot, kuten asumiskulut ja muut kulut, vaikuttavat jäljellä olevaan rahaan, jota voidaan käyttää lainan takaisinmaksuun.

  • Omaisuus: Lainanottajan omaisuus, kuten asunto tai muut arvopaperit, tuovat lisävakuutta luotonantajalle.

  • Luottotiedot: Lainanottajan luottotiedot kuvaavat hänen taloudellisen tilanteen ja maksuhistorian luotettavuutta. Hyvät luottotiedot saattavat parantaa luottokelpoisuutta ja sitä myöten lainanmaksukykyä ja parantaa mahdollisuutta saada lainaa.

  • Ikä: Lainanottajan ikä saattaa vaikuttaa myös lainan maksukykyyn ja lainanantajan riskiarvioon. Nuoremmilla ihmisillä on yleensä vähemmän tuloja ja omaisuutta, joilla takaa maksukyvyn.

Nämä ovat yleisimpiä tekijöitä joita lainanantajat arvioivat kun he tekevät riskiarvion lainanottajasta ja päättävät myönnetäänkö lainaa vai ei. Muistathan, että kun otat lainan että olet valmis maksamaan sen takaisin sovituissa maksuerissä.

Hae lainaa Lendon avulla ja täytä vain yksi lainahakemus ja vertaa useampia lainatarjouksia, joista voit valita itsellesi sopivan lainan.