1. Lainasanasto
  2. Rinnakkaishakija eli yhteishakija

Lainan rinnakkaishakija eli yhteishakija

Lainan rinnakkaishakija eli yhteishakija on henkilö, joka on vastuussa haettavasta luotosta yhdessä päähakijan kanssa. 

Mikäli päähakija ei jostain syystä suoriudu velan takaisinmaksusta, siirtyy vastuu sen hoidosta rinnakkaishakijalle.

Miksi lainaa kannattaa hakea yhteishakijan kanssa?

Rinnakkaishakijan lisääminen luottohakemukseen voi parantaa mahdollisuuksia saada myönteinen lainapäätös. 

Haettaessa vakuudetonta lainaa yhteishakija vähentää luottolaitoksen riskejä. Tämä voi vaikuttaa myönteisesti lainan korkoon sekä luoton ehtoihin. 

Korkotaso on alhaisempi silloin, kun luotonmyöntäjän riskit ovat pienemmät.

Mitä suurempi lainasumma on kyseessä, sitä todennäköisemmin rinnakkaishakija parantaa mahdollisuuksia saada myönteinen luottopäätös.

Yhteishakija kannattaa lisätä hakemukseen etenkin jos omat tulot ovat pienet.

Jos saat ensin kielteisen päätöksen yksin lainaa hakiessasi, suosittelemme tekemään hakemuksen uudelleen yhdessä rinnakkaishakijan kanssa.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Rinnakkaishakijan edellytykset

Usein yhteishakijaksi hyväksytään vain päähakijan kanssa samassa taloudessa asuva avio- tai avopuoliso tai rekisteröity kumppani. 

Yhteishakijan on täytettävä samat luotonmyöntäjien asettamat kriteerit kuin päähakijan.

Lendon avulla lainaa hakiessa kriteerit ovat:

  • Vähintään 20 vuoden ikä

  • Vakituinen osoite Suomessa

  • Vähintään 791 euron kuukausittaiset palkka- tai eläketulot

  • Puhtaat luottotiedot, eli ei maksuhäiriömerkintöjä

Yhteishakijan lisääminen Lendon lainahakemukseen

Kun haet kauttamme luottoa rinnakkaishakijan kanssa, rastita hakemuslomakkeesta antamiesi alkutietojen jälkeen kohta Minulla on yhteishakija. 

Klikkaa sen jälkeen sinistä painiketta ‘Vertaa lainoja’. Hakemuksen seuraavassa kohdassa täytetään ensin luoton päähakijan ja sitten rinnakkaishakijan perustiedot. Näitä ovat mm. henkilötunnus, koulutusaste ja kansalaisuus.

Tämän jälkeen annetaan muut luotonmyöntöprosessiin keskeisesti vaikuttavat tiedot, kuten molempien menot ja tulot. Jos päähakijana lisäät itse myös rinnakkaishakijan tiedot, muistathan kysyä siihen luvan.

Rinnakkaishakijan velvollisuudet ja riskit 

Yhteishakija vastaa velasta täysimääräisesti yhdessä päähakijan kanssa. 

Vaikka luotto tulisi ainoastaan päähakijan käyttöön ja tämä huolehtisi yksin velan takaisinmaksusta, rinnakkaishakija on pankin silmissä yhtä lailla vastuussa sen hoidosta. 

Jos päähakija jättää velvoitteensa täyttämättä, voidaan velka periä yhteishakijalta. Rinnakkaishakija on päähakijan tavoin vastuussa koko velkasummasta, ei ainostaan puolikkaasta.

Yhteishakija on myös samalla tavalla velallinen kuin päähakija niin kauan, kuin haetun luoton takaisinmaksu on kesken.

Se voi vaikuttaa rinnakkaishakijan omiin lainansaantimahdollisuuksiin, jos yhteisvelallinen haluaa tulevaisuudessa hakea luottoa omiin tarpeisiinsa. 

Vaikka suosittelemmekin yhteishakijan lisäämistä luottohakemukseen aina kuin mahdollista, kyseessä on rinnakkaishakijalle päätös, jota kannattaa harkita tarkkaan.

Rinnakkais- eli yhteishakija

Usein kysytyt kysymykset

Kyllä voi ja se myös kannattaa. Lainojen yhdistämiseen tarkoitettu yhdistelylaina on usein suurempi kuin yksittäinen, ja silloin myös luotonmyöntäjän riski kasvaa.

Riskiarvioon voivat vaikuttaa esimerkiksi hakijan tulot ja menot, työsuhteen muoto sekä olemassa olevat velat. Rinnakkaishakija vähentää pankin riskejä, kun luotosta on vastaamassa kaksi henkilöä.

Varsinkin suuria lainasummia haettaessa rinnakkaishakijan lisääminen hakemukselle voi tietää kilpailukykyisempiä tarjouksia.

Suosittelemme yhteishakijan lisäämistä hakemukselle muutenkin aina kuin mahdollista.

Yhteishakija voi parantaa mahdollisuuksia saada myönteinen lainapäätös. Myös lainan korko ja ehdot voivat olla paremmat kuin yksin luottoa hakiessa.

Yhteishakijaa koskevat samat kriteerit kuin päähakijaa. Lendon kautta lainaa haettaessa yhteishakijan on oltava vähintään 20-vuotias ja hänellä edellytetään olevan säännöllisiä tuloja vähintään 791 euroa kuukaudessa.

Rinnakkaishakijalla pitää olla myös puhtaat luottotiedot ja vakituinen osoite Suomessa.

Lendon lainapalvelussa yhteishakijaksi hyväksytään päähakijan kanssa vain samassa taloudessa asuva puoliso.

Kumppani voi olla avo- tai aviopuoliso tai rekisteröity kumppani.