1. Lainasanasto
  2. Pikavippi

Pikavippi - jopa pieni vippi voi tulla kalliiksi

Pikavippi saattaa kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta varsinkin jos tarvitset lainaa nopeasti.

Pikavippien korot ja kulut ovat kuitenkin korkeita, ja jopa pieni pikavippi voi tulla liian kalliiksi lyhyessä ajassa.

Mikä on pikavippi?

Pikavippi on vakuudeton laina, jolle on tyypillistä pieni lainasumma sekä lyhyt takaisinmaksuaika.

Pikavippien rantautuessa Suomeen alaa ei oltu säädelty, ja pikavippejä pystyi saamaan vaikkapa tekstiviestillä keskellä yötä.

Tuolloin pikavippien korot saattoivat olla lainan pääomaan nähden kohtuuttomia, jolloin satasen lainasta kertyikin äkkiä maksettavaksi useampi sata euroa.

Kulutusluotto onkin pikavippiä paljon parempi vaihtoehto sekä sinulle, että taloudellesi.

Lendo voi auttaa pääsemään eroon pikavipeistä!

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Kuinka pikavippi eroaa pikalainasta?

Sekä pikavippi että pikalaina ovat nopeasti nostettavia lainoja. Pikavipille on tyypillistä lainan korkeat kulut sekä lyhyt takaisinmaksuaika.

Pikalainalla tarkoitetaan vakuudetonta kulutusluottoa, joka sekin voidaan maksaa tilille nopeasti, usein vielä saman päivän aikana.

Lainan korko ja muut kulut voivat olla kohtuulliset pikavippiin nähden, ja sille on mahdollista saada pikavippiä pidempi takaisinmaksuaika.

Pikavippien sääntely

Ensimmäiset suomalaiset pikavippiyritykset aloittivat toimintansa vuonna 2005 ja pari vuotta myöhemmin markkinoilla oli yli 50 luotonantajaa, jotka tarjosivat pikavippejä.

Lainan pystyi saamaan minuuteissa ja jopa keskellä yötä. Pikavippien takaisinmaksuajat olivat lyhyitä, yleensä 14 – 30 vuorokautta.

Ensimmäinen pikavippejä koskeva laki astui voimaan vuoden 2009 loppupuolella. Tuolloin säädettiin, ettei pikavippejä voinut nostaa keskellä yötä.

Kuluttaja pystyi edelleen hakemaan pikavippiä yöaikaan, mutta lainan sai käyttöönsä vasta aamuseitsemältä.

Vuonna 2013 astui voimaan laki, jonka johdosta moni pikavippiyritys lopetti toimintansa. Alle 2 000 euron pikavipeille asetettiin 50 prosentin korkokatto.

Koska laki rajattiin koskemaan vain alle 2 000 euron suuruisia luottosummia, saattoi todellinen vuosikorko olla edelleen satoja tai tuhansia prosentteja sitä suuremmille pikavipeille.

Nykyinen laki vähensi pikavippien tarjontaa

Suomalaiset kotitaloudet velkaantuvat kovaa vauhtia, ja ilmiön hillitsemiseksi syksyllä 2019 kulutusluotoille asetettiin 20 prosentin enimmäiskorko.

Lisäksi laki rajaa lainasta perittäviä muita kuluja, jotka saavat nykyisin olla korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Lakimuutoksen myötä moni pikavippiyritys poistui kokonaan markkinoilta. Kuluttajille kuluttajaluottojen korkosäätely tarkoittaa edullisempia lainoja.

Samalla lainansaanti on vaikeutunut, kun pikavippejä ei enää myönnetä yhtä helposti kuin aiemmin.

Vanhat pikavipit kannattaa kilpailuttaa

Lainojen kilpailutus voi tuoda tuntuvia säästöjä lainakuluihisi. Jos sinulla on vanhoja pikavippejä, voit kilpailuttaa ne Lendon avulla ilmaiseksi.

Ensimmäiset tarjoukset saapuvat minuutin sisällä hakemuksen lähettämisestä ja nopeimmillaan laina voi olla tililläsi vielä samana päivänä. Voit itse valita takaisinmaksuajan 1–15 vuoden väliltä.

Saamasi lainatarjoukset ovat voimassa jopa 30 vuorokautta, joten sinulla on hyvin aikaa miettiä päätöstäsi.

Kun laina on nostettavissa, voit maksaa sillä korkeakorkoisen pikavipin kerralla pois. Varsinkin kaikki ennen 1.9.2019 otetut pikavipit sekä kulutusluotot on hyvä kilpailuttaa, koska niiden korot voivat olla moninkertaiset luoton pääomaan nähden.

Lainojen yhdistely tuo säästöä

Onko sinulla useita pikavippejä, joista maksat jokaisesta erikseen kuukausittaista tilinhoitomaksua korkean koron lisäksi?

Yhdistämällä vanhat pikavipit voit vähentää lainojen kuukausikuluja ja saada säästöä kun maksat jatkossa kuluja ainoastaan yhdestä lainasta usean sijaan.

Lisäksi voit saada lainallesi paremman koron ja pidemmän takaisinmaksuajan. Näin sinulle jää enemmän rahaa käyttöösi ja taloudessasi on paremmin joustovaraa yllättäviä menoja varten.

Kuinka yhdistäminen tapahtuu?

Pikavippien yhdistäminen tarkoittaa käytännössä uuden lainan hakemista vanhojen lainojen yhteissummalle.

Uudella lainalla maksetaan vanhat pikavipit kerralla pois, ja jatkossa lyhennetään vain yhtä lainaa.

Luotonantajasta riippuen lainojen yhdistäminen voi tapahtua kahdella eri tavalla:

  1. Jotkut pankit ja luotonantajat maksavat myönnetyn lainan kokonaisuudessaan hakijan tilille, jolloin hakijan vastuulle jää maksaa itse nykyiset lainat pois.

  2. Toiset pankit ja luotonantajat taas eivät maksa uutta lainaa hakijan tilille, vaan haluavat sen sijaan maksaa vanhat lainat suoraan pois uudella lainalla hakijan puolesta.

Kuinka pikavipit yhdistetään Lendon lainapalvelussa?

Pikavippien yhdistäminen on helpompaa kuin luulisi! Aloita hakemuksen täyttö hakemalla lainasummaa, joka vastaa nykyisten pikavippiesi kokonaissummaa.

Jos sinulla on vaikkapa kaksi 1 000 euron sekä yksi 2 500 euron luotto, haluat silloin hakea 4 500 euroa uutta lainaa yhdistääksesi nykyiset.

Valitse lainan tarkoitukseksi yhdistelylaina ja jatka hakemusta täyttämällä pyydettävät tiedot.

Saat ensimmäiset tarjoukset jopa minuutissa hakemuksen lähettämisestä

Hakemuksesi lähetetään automaattisesti yhteistyökumppaniemme käsiteltäväksi. Vertaile saamiasi tarjouksia ja valitse itsellesi laina, jossa on alhaisin korko ja parhaat ehdot.

Hakemuksen kokonaiskäsittelyaika on 24 tuntia, mutta usein ensimmäiset tarjoukset ovat nähtävillä jo muutaman minuutin kuluttua hakemuksen lähetyksestä.

Selvitä pikavippiesi kustannukset ja vertaa, paljonko voisit säästää yhdistämällä lainasi jo tänään.

Lainojen yhdistäminen kannattaa, oli sitten kyseessä muutama isompi tai usea pieni vippi. Yhdistämällä pikavipit säästät rahaa ja helpotat taloutesi hallintaa.

Pikavippi heti tilille voi monesti kuulostaa helpolta ratkaisulta, mutta johtaa helposti pikavippikierteeseen.

Ota taloutesi haltuun - yhdistä vanhat pikavippisi lainapalvelussamme.

Pikavippi

Usein kysytyt kysymykset

Pikavipistä puhuttaessa tarkoitetaan yleensä vakuudetonta lainaa, jolle on tyypillistä pieni lainasumma sekä lyhyt takaisinmaksuaika.

Pikavippeihin yhdistetään korkeat korot sekä suuret kulut.

Pikavippien hakeminen voi vaikuttaa helpolta ratkaisulta äkilliseen rahapulaan, mutta niiden korkeat korot sekä kulut ovat monen kohdalla johtaneet pikavippikierteeseen, jossa uudella pikavipillä maksetaan pois vain aiempia velkoja.

Pahimmassa tapauksessa velkakierre johtaa maksuhäiriömerkintään sekä tulojen ja omaisuuden ulosmittaukseen. Lainanhaun tulisi olla aina harkittu päätös, etkä halua joutua tilanteeseen, jossa et selviä velkojesi takaisinmaksusta. 

Pikavipeistä voi päästä eroon kilpailuttamalla vanhat lainat uudelleen. Erityisen hyvä keino on, kun yhdistät vanhat pikavipit yhdeksi lainaksi. Tällöin säästöä syntyy edullisemman koron sekä vähentyneiden kuukausikulujen ansiosta.

Kannattaa ehdottomasti! Vanhan pikavipin kilpailuttaminen voi tuoda sinulle tuntuvaa säästöä. Voit saada pikavipin tilalle uuden lainan paremmalla korolla sekä edullisimmilla kuluilla.

Kuluttajaluoton enimmäiskorkoa on rajoitettu viime vuosina, joten erityistä säästöä voit saada kilpailuttamalla ennen 1.9.2019 otetut pikavippisi.

Pikavipit on mahdollista ja usein myös varsin kannattavaa yhdistää yhdeksi lainaksi. Pikavippien yhdistäminen voi tuoda säästöä pienempien kuukausikulujen myötä.

Lainalle voi saada myös pidemmän takaisinmaksuajan. Tämä voi edesauttaa oman talouden parempaa hallintaa jatkossa. Yksittäiselle isommalle lainalle saa yleensä myös alhaisemman koron.

Jos olet saanut maksuhäiriömerkinnän, sinulle ei voida myöntää vakuudetonta kulutusluottoa. Voit hakea kuitenkin järjestelylainalle Takuusäätiön takausta tai kysyä kotikunnastasi sosiaalista luottoa. 

Jos sinulla on omaisuutta tai henkilötakaaja, voidaan sinulle tapauskohtaisesti myöntää pankista vakuudellista lainaa pikavippien poismaksuun.