1. Lainasanasto
  2. Pankkikortti eli debit-kortti (käteiskortti)

Pankkikortti eli debit-kortti maksukorttina

Pankkikortti, käteiskortti, debit-kortti, muoviraha - suositulla maksuvälineellä on monta nimeä. Pankkikortti on enenevissä määrin syrjäyttänyt käteisen maksutapana. 

Erona luottokorttiin perinteinen pankkikortti ei sisällä luotto-ominaisuutta tai mahdollisuutta jakaa yksittäisen hankinnan kustannuksia pienempiin maksueriin. 

Pankkikortilla tehdyt ostokset veloitetaan asiakkaan tililtä joko välittömästi maksutapahtuman yhteydessä, tai muutaman pankkipäivän viiveellä. 

Vaikka veloituksessa voi olla viivettä useampi päivä, tehty maksu näkyy verkkopankissa katevarauksena heti. Jos katevarausta ei näy, se johtuu yleensä siitä, että veloitus on jo tehty.

Aiemmin pankkikortilla oli mahdollisuus tehdä tahallisesti tai tahattomasti pieniä tilinylityksiä.

Nykyinen maksupäätetekniikka ei enää mahdollista sitä, vaan kate tarkistetaan yleensä aina reaaliajassa maksutapahtuman yhteydessä.

Pankkikortti voi olla myös yhdistelmäkortti 

Luottokortilla maksaessa kaikki maksutapahtumat veloitetaan aina erilliseltä korttiin liitetyltä luottotililtä. Useimmiten luotolla tehdyillä ostoksilla on 30 vuorokauden koroton maksuaika. 

Yhdistelmäkortti sisältää sekä debit- eli maksukorttiominaisuuden, että credit- eli luotto-ominaisuuden.

Maksutapahtuman yhteydessä voi valita tehdäänkö veloitus käyttötililtä vai luotolta.


Lisää luettavaa:

Blogistamme löydät lisätietoja siitä, mikä maksutapa on paras milloinkin, sekä eri maksutapojen vertailua sekä esittelyn.


50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Pankille vai luotolle?

Erona luottokorttiin perinteinen pankkikortti ei sisällä luotto-ominaisuutta, eli mahdollisuutta jakaa yksittäisen hankinnan kustannuksia pienempiin vasta tuleviin maksueriin.

Kumpi maksutapa sopii sinulle paremmin, riippuu omasta taloudellisesta kokonaistilanteestasi, sekä kyvystäsi hallita sitä.

Nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että jokainen velka erääntyy aina maksettavaksi, vaikka tuleva yksittäinen lyhennyserä olisi pieni.

Luotolla maksaminen voi kuitenkin tuoda parmaimmillaan tervetullutta joustoa ja skaalautuvuutta eri elämäntilanteisiin. Harvalla meistä on mahdollisuus rahoittaa jokainen hankinta aina käyttötililtä tai säästöillä.

Kortin credit-puolen käyttö voi tuoda myös konkreettisia lisähyötyjä. Näitä ovat muun muassa monien luottokorttien sisältämä maksuturva ja maksutapaetu.

Pankkikortin lähimaksuominaisuus

Lähimaksuominaisuudella voi maksaa alle 50 euron ostokset ilman tunnusluvun näppäilyä.

Lähimaksaminen on nopea ja turvallinen ominaisuus, sillä se pienentää tunnusluvun vääriin käsiin joutumisen riskiä. 

Tunnuslukua kysytään kuitenkin satunnaisesti sen varmistamiseksi, että kortti on sen oikean haltijan käytössä.

Lähimaksuominaisuus on nykyään useimmissa pankkikorteissa mukana ilmaisena lisäominaisuutena.

Yleensä lähimaksu veloitetaan aina yhdistelmäkortin pankkipuolelta. Tässä on kuitenkin toimijakohtaisia eroja, ja jos olet epävarma, asia kannattaa varmistaa omalta yhdistelmäkortin tarjoajalta.

Pankkikortti lapselle tai ilman luottotietoja

Myös alaikäinen voi saada oman pankkikortin. Ikäraja vaihtelee pankkikohtaisesti, ja se voi olla alhaisimmillaan 7 vuotta.

Kortti vaatii vanhempien valtakirjan ja se voidaan liittää kortinhaltijan omaan tiliin tai myöntää rinnakkaiskorttina. Rinnakkaiskortissa kaikki veloitukset menevät huoltajan tililtä.

Huomioitavaa kuitenkin on, että netissä ostosten tekeminen edellyttää yleensä 18 vuoden ikää. Alaikäisen pankkikortti sopii siten lähinnä päivittäisostoihin. Sen turvarajojen kanssa kannattaa olla tavallista tiukempi, jos lapsi ei vielä hahmota rahan arvoa.

Vaikka pankkikortissa ei ole luotto-ominaisuutta, osa pankeista ei myönnä edes uutta pankkikorttia luottotietonsa menettäneelle henkilölle.

Tapauskohtaisesti pankkikortin saa kuitenkin pitää, jos menettää luottotietonsa vasta kortin myöntämisen jälkeen.

Tämän suhteen suosittelemme aktiivisuutta oman pankin suuntaan jo ennakoivasti, jos tiedät että luottotietojen menetys uhkaa. 

Prepaid-maksukortit

Pankki- ja luottokorttien lisäksi on olemassa myös prepaid-luottokortteja. Nimestään huolimatta kortissa ei ole luotto-ominaisuutta, vaan se on käteiskortti.

Prepaid-kortit toimivat vastaavasti kuin prepaid-puhelinliittymät ja matkakortit eli niille ladataan etukäteen tietty summa rahaa. 

Prepaid-luottokorttia voi käyttää maksukorttina samalla tavalla kuin debit-korttia, kotimaassa ja ulkomailla. Sillä voi tehdä käteisnostoja pankkiautomaatista.

Maksu veloitetaan aina heti ja uuden arvon lataaminen tapahtuu yleensä erillisellä sovelluksella. 

Prepaid-kortteihin sisältyy usein vastaavia lisäominaisuuksia kuin luottokortteihin. Näitä ovat muun muassa matkavakuutus ja erilaiset piste- ja etuohjelmat. Prepaid-kortin voi saada myös ilman luottotietoja.

Jos pankkikortti katoaa tai se varastetaan

Jos debit-korttisi katoaa, varastetaan tai epäilet muuten sen väärinkäyttöä, on ensiarvoisen tärkeää että suljet kortin välittömästi.

Kaikki kotimaiset pankki, yhdistelmä- ja luottokortit sekä pelkät Visa- tai MasterCard -kortit voi sulkea ympäri vuorokauden toimivassa palvelunumerossa +35820333.

Sulkupalvelun yhteystiedot löytyvät yleensä helposti myös luottokorttisi myöntäneen pankin mobiiliaplikaatiosta sekä pankin verkkosivuilta. 

Jos epäilet korttisi on varastetun, tee myös heti rikosilmoitus poliisille.

Pankkikortti eli debit-kortti

Usein kysytyt kysymykset

Tämä riippuu täysin henkilökohtaisista tarpeistasi. Jos käytät luotto-ominaisuutta usein, ja myös muuten kuin nettiostoksissa, yhdistelmäkortti voi olla parempi vaihtoehto.

Debit (debet) on alkujaan kirjanpitotermi. Kahdenkertaisessa kirjanpidossa tilillä on aina kaksi saraketta, debet ja kredit (debit ja credit). 

Yksinkertaistaen debit on se puoli, johon rahaa tulee, ja credit puoli, josta rahaa lähtee.

Korttimaksuissa debit tarkoittaa sitä, että yksittäinen maksu erääntyy kokonaisuudessaan käyttötililtä maksettavaksi lähes heti, tai viimeistään lähipäivinä. Tästä on johdettu pankkikortin toinen nimi, eli debit-kortti.