1. Lainasanasto
  2. Pankin vaihto

Pankin vaihto voi tuoda tuntuvia säästöjä

Kuten lainojen kilpailutus, myös pankkien kilpailuttaminen ja pankin vaihto sen tuloksena voi olla taloudellisesti kannattavaa ja tuoda tuntuvia säästöjä.

Edullisempien palvelumaksujen ja lainaehtojen lisäksi pankin vaihto voi olla ajankohtaista esimerkiksi huonon asiakaspalvelukokemuksen tai suppean konttoriverkoston vuoksi.

Myös parempi palveluvalikoima, sisältäen esimerkiksi kattavamman ja kilpailukykyisemmän maksukorttikorttivalikoiman, kuten pankkikortin ja luottokortin sekä sujuvammat verkkopankkipalvelut voi olla syynä vaihtoon.

Pankin vaihto käytännössä

Mieti, mitä pankkipalveluja tarvitset ja vertaa pankkeja keskenään. Kun olet tehnyt valintasi, varaa aika tapaamiseen uuden pankin kanssa. Joissain pankeissa vaihto voidaan hoitaa kokonaan verkossa etänä.

Pankin vaihtoa varten tarvitset henkilöllisyystodistuksen. Sen lisäksi mukana on hyvä olla tiedot palkasta tai eläkkeestä sekä veloista ja varallisuudesta. Tapaamisessa käydään läpi, mitkä palvelut sinulle avataan uuteen pankkiin.

Allekirjoittamalla valtakirjan valtuutat uuden pankkisi hoitamaan vanhan pankin kanssa vaihtoon liittyvät asiat, kuten tilien ja korttien sulut sekä lainojen ja säästöjen siirrot.

Useimmissa tapauksissa uusi pankki hoitaa valtakirjalla kaiken vaihtoon liittyvän työn vanhan pankkisi kanssa.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Asioita, jotka kannattaa huomioida

Sovi uuden pankin kanssa, siirretäänkö pankin vaihdon yhteydessä myös e-laskut sekä suoraveloitukset.

Ota huomioon, että jotkut maksut kuten suoratoistopalvelut saatetaan veloittaa säännöllisesti maksukortiltasi eikä pankkitililtäsi. Näissä tapauksissa joudut itse ilmoittamaan muuttuneet maksukorttitiedot palveluntarjoajalle.

Muista ilmoittaa uusi tilinumerosi palkan tai eläkkeen maksajalle. Uusi tilinumero tulee ilmoittaa myös mahdollisille etuuksien maksajille kuten KELAlle.

Myös Verohallinto tarvitsee ajantasaisen oikean tilinumerosi veronpalautuksia varten.

Myös sijoitukset voi siirtää uuteen pankkiin

Lainojen ja säästöjen lisäksi myös sijoitukset voidaan siirtää uuteen pankkiin. Osakkeet ja arvopaperit voi siirtää ilman, että ne pitää välillä myydä pois.

Sen sijaan rahastojen siirtäminen pankista toiseen edellyttää rahasto-osuuksien myymistä ja vastaavien ostamista uudesta pankista.

Tämä on harvemmin kannattavaa verotuksen vuoksi, joten rahastot kannattaa jättää vanhaan pankkiin.

Edullisempi laina ei aina vaadi pankin vaihtoa

Lainojen kilpailuttaminen ei edellytä pankin vaihtoa. Lendon avulla voit kilpailuttaa lainasi 24 eri pankin sekä luotonantajan kesken.

Vaikka nykyinen oma pankkisi ei olisikaan yhteistyökumppanimme, voit silti valita sen lainan saamiesi tarjousten keskuudesta. Laina maksetaan omalle pankkitilillesi jopa saman päivän aikana.

Myös olemassa olevan lainan voi kilpailuttaa. Jos sinulla on laina omasta pankistasi, kannattaa se kilpailuttaa säännöllisesti, sillä toisen luotonmyöntäjän antama lainatarjous voi olla nykyistä lainaasi kilpailukykyisempi.

Lainasi korko voi laskea ilman pankin vaihtoa, jos nykyinen pankkisi lähtee mukaan tarjouskilpailuun saatuasi muualta edullisemman tarjouksen.

Asuntolaina on yleinen syy vaihtaa pankkia

Moni päätyy vaihtamaan pankkia asuntolainan kilpailuttamisen seurauksena joko hakiessaan vasta ensimmäistä asuntolainaa tai kilpailuttaessaan nykyistä.

Jos vaihdat pankkia nykyisen asuntolainan kilpailutuksen myötä, ja olet maksamassa sen pois kokonaan, asuntolainan ennenaikaiselle takaisinmaksulle ei yleensä pitäisi olla esteitä.

Esimerkiksi kiinteäkorkoisen lainan poismaksusta voi koitua kuitenkin ylimääräisiä kuluja. Lisätietoja eri lyhennystapojen eroista löydät sanastomme sivuilta Annuiteetti eli tasaerälaina sekä Tasalyhennys ja kiinteä tasaerä.

Haluatko säästää vain kuukausikuluissa?

Pankin vaihtoon sisältyy paljon selvitystyötä, kun vertailet eri pankkien palvelutarjontaa sekä hinnastoja.

Kun olet vihdoin löytänyt tarpeisiisi sopivan pankin, pitää sinun sopia henkilökohtaisesta tapaamisesta uuden pankin kanssa.

Vaikka valtuuttaisit uuden pankin hoitamaan kaikki käytännön asiat, jää sinun hoidettavaksi esimerkiksi uuden tilinumeron ilmoittaminen eteenpäin kaikille tarvittaville tahoille.

Kaikki tämä työ ei välttämättä ole vaivan arvoista, jos ensisijainen motivaatiosi vaihtaa pankkia on vain muutaman euron säästö palvelumaksuissa.

Lainojen yhdistäminen on yksinkertaisempaa kuin pankin vaihto

Mikäli sinulla on useita lainoja, jo lainojen yhdistäminen voi tuoda sinulle tuntuvaa säästöä kuukausikuluissa.

Lendon avulla lainojen yhdistäminen on todella helppoa ja nopeaa verrattuna pankin vaihtoon.

Lyhentämällä yhtä lainaa usean sijaan säästät erinäisissä lainanhoitokuluissa. Sen lisäksi voit saada yhdistelylainan nykyisiä lainojasi paremmalla korolla.

Pankin vaihto voi siis olla kannattavaa, muttei suinkaan pakollista, kun on kyse lainasta.

Väliaikainen korkokatto päättyi 1.10. 2021

Ajalla 1.1. – 30.09. 2021 kulutusluottojen korkokatto 2021 oli asetettu 10 prosenttiin. Jos hait sinä aikana lainaa, ja sait pysyvästi tarjouksen maksimissaan 10 % korolla, se on luonnollisesti voimassa jatkossakin.

Osassa lainasopimuksia korko saattoi kuitenkin nousta, joten nyt kannattaa kilpailuttaa lainat uudestaan.

Kilpailuta lainasi Lendon avulla ilman pankin vaihtoa!

Pankin vaihto

Usein kysytyt kysymykset

Kuten kaikki lainat, myös pankit on hyvä kilpailuttaa, jos tavoittelee säästöä. Saatat maksaa nykyisellään turhaan palveluista joita et tarvitse. Tällöin pankkia vaihtamalla voit säästää selvää rahaa.

Aina kyse ei ole edes taloudellisesta hyödystä, vaan toisella pankilla voi esimerkiksi olla laajempi konttoriverkosto tai paremmat asiakaspalveluajat. Kannattaa siis valita pankki, joka parhaiten vastaa tämänhetkisiin tarpeisiisi.

Kyllä. Lainojen kilpailutus onnistuu kätevästi ja nopeasti ilman pankin vaihtoa etenkin, jos kyseessä on vakuudeton laina.

Lendon lainapalvelussa voit kilpailuttaa sekä uuden, että vanhan lainan ja pysyä nykyisen pankkisi asiakkaana. Täyttämällä hakemuksen palvelussamme voit saada kerralla monta eri tarjousta, ja ilman että sinun tarvitsee esimerkiksi miettiä, täytätkö yksittäisen tietyn toimijan luotonmyöntökriteerit.

Voit säästää selvää rahaa, kun kilpailutat lainat. Niiden kuluissa voi olla suuriakin eroja. Erityistä säästöä voit saada, kun yhdistelet vanhat lainasi yhdistelylainalla. Se keskittää lainat yhteen paikkaan, ja sinun tarvitsee jatkossa lyhentää vain yhtä lainaa yhdelle luotonantajalle.

Mikäli haluat maksaa nykyisiä lainojasi pois koko hakemallasi summalla, varmista että summat ovat samat kummassakin kohdassa. Tämä osoittaa ettet ole hakemassa uutta luottoa vaan yhdistämässä nykyisiä.

Kaikki kauttamme saamasi tarjoukset lainasta ovat koroiltaan sekä kuluiltaan täysin samat kuin silloin, jos olisit hakenut lainaa suoraan kyseiseltä pankilta.

Lendo toimii yhteistyökumppaniensa asiamiehenä saaden pankeilta ja luotonantajilta palkkion välittämistään luotoista. Lendon lainapalvelu on siten sinulle täysin maksutonta.