Valtion takaama opintolaina on osa opintotukea

Opintolaina on opiskelijoille myönnettävä laina, jonka valtio takaa. Opintolainan valtiontakauksen myöntää Kansaneläkelaitos, KELA. Opintolaina on osa opintotukea, jolla turvataan opiskelijan toimeentulo opintojen aikana.

Kuka voi saada opintolainaa?

Kela voi myöntää opintolainan valtiontakauksen opiskelijoille, jotka ovat oikeutettuja opintorahaan tai aikuiskoulutustukeen. Opintojen on oltava päätoimisia sekä vähintään 2 kuukautta kestoltaan. Valtiontakausta ei voi saada, mikäli opiskelijan aiempi opintolaina on Kelalla perinnässä.

Kuinka paljon voin saada opintolainaa?

Alle 18-vuotias toisen asteen opiskelija voi saada lainaa 300 euroa opintotukikuukautta kohti. Täysi-ikäiset opiskelijat, korkeakouluopiskelijat sekä aikuiskoulutustukeen oikeutetut opiskelijat voivat saada 650 euroa lainaa tukikuukautta kohden. Ulkomailla suoritettaviin opintoihin myönnetään 800 euroa lainaa opintotukikuukautta kohden.

Kuinka opintolaina haetaan?

Opintolainan valtiontakaus kannattaa hakea samalla hakemuksella opintotuen kanssa. Valtiontakauksen voi hakea varuilta ilman aikomusta nostaa opintolainaa. Valtiontakaus myönnetään automaattisesti korkeakouluopiskelijoille, jotka ovat oikeutettuja opintorahaan. Valtiontakausta voi muussa tapauksessa hakea opintotuen muutosilmoituksella.

Kun sinulle on myönnetty valtiontakaus, voit hakea opintolainaa esimerkiksi omasta pankistasi. Opintolaina kannattaa kilpailuttaa, koska pankit voivat tarjota lainaa eri ehdoilla. Lainasta peritään korkoa, minkä lisäksi pankki voi veloittaa erilaisia palvelumaksuja. Pelkkä lainatarjouksen pyytäminen ei sido sinua nostamaan lainaa, joten voit pyytää tarjouksen useasta pankista ja rauhassa vertailla lainojen korkoja ja ehtoja keskenään. Useimmissa tapauksissa opintolaina on mahdollista nostaa kahdessa erässä: syyslukukauden erä 1.8. alkaen ja kevätlukukauden erä 1.1. alkaen. Viimeinen nostopäivä ilmoitetaan opintotukipäätöksessä.

Kannattaako opintolaina nostaa?

Opintolaina kannattaa nostaa, mikäli saamasi etuudet ja tulot eivät riitä kattamaan menojasi. Opintolaina on valtion takaamaa, mikä tarkoittaa ettei lainan saaminen edellytä henkilötakaajaa tai omia vakuuksia. Vakuudettomaan lainaan verrattuna opintolainan myöntäminen on pankille pieniriskistä toimintaa, minkä johdosta opintolainaa voi saada hyvin edullisella korolla.

Mikäli et valmistumisesi jälkeen työllisty, voit hakea Kelalta korkoavustusta opintolainan korkoihin. Korkoavustusta voi saada, kun pankki ei enää pääomita korkoja, eli lisää korkoa opintolainaan, vaan laskuttaa korot sinulta. Korkoavustuksen myöntämiselle on tuloraja.

Mikä on opintolainan hyvitys?

Jos nostat korkeakouluopintojen aikana vähintään 2500 euroa opintolainaa ja suoritat opinnot määräajassa, olet oikeutettu opintolainahyvitykseen. Opintolainahyvitys tarkoittaa, että Kela maksaa osan opintolainastasi. Hyvitys on 40 % opintolainan määrästä, joka ylittää 2500 euroa. Opintolainahyvityksen voi saada ensimmäiseen korkeakoulututkintoon.

En ole oikeutettu opintolainaan. Voinko saada lainaa Lendon kautta?

Voit hakea Lendon kautta lainaa, jos sinulla on säännöllisiä palkka- tai eläketuloja vähintään 791 euroa kuukaudessa. Säännöllisten tulojen lisäksi sinun on oltava vähintään 20-vuotias ja vakituinen osoitteesi on Suomessa. Et voi hakea Lendon kautta lainaa, mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintä.

Opintolaina on edullinen laina, joka kannattaa hyödyntää jos siihen on mahdollisuus. Kaikki opiskelijat eivät kuitenkaan ole oikeutettuja opintolainaan tai eteen voi tulla yllättävä meno, jota opintolaina ei riitä kattamaan. Tällöin vakuudeton kulutusluotto auttaa opiskelijaelämän rahoittamisessa.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
99.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 6.30 % ja todellinen vuosikorko 6.49 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 14 287 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja.

Näin palvelumme toimii

Apply

1.Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Jos tarvitset apua, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 6899 8000.

Bank icon

2. Useita lainatarjouksia

Lainatarjoukset tulevat nopeasti – usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä. Pääset tarkastelemaan saamiasi lainatarjouksia kirjautumalla sisään omille sivuille.

Scale icon

3. Vertaa lainoja

Vertaile lainatarjouksia ja valitse sinulle sopivin.

Lisää lainapalvelustamme

Lainojen kilpailuttaminen

Lainojen kilpailuttaminen on helppoa – teet yhden hakemuksen lainapalveluumme, minkä jälkeen välitämme sen puolestasi kaikille yhteistyökumppaneillemme.

Lue lisää lainojen kilpailutuksesta
Yhdistä lainat

Lendo auttaa sinua yhdistämään nykyiset lainasi ilmaiseksi.

Lue lisää lainojen yhdistämisestä
Kulutusluotto

Lendon avulla saat haettua kulutusluottoa, kun tarvitset lainaa uutta hankintaa varten tai arjen menoihin.

Lue lisää kulutusluotosta
Lainat

Lendon kautta haettavat lainat ovat kaikki vakuudettomia lainoja.

Lue lisää eri lainoista
Autolaina

Lendon kautta voit hakea vakuudetonta lainaa koko auton arvon edestä jopa 60 000 euroon saakka.

Lue lisää autolainasta
Yhteistyökumppanit

Lendon yhteistyökumppaneina on vain luotettavia pankkeja ja luotonantajia.

Lue lisää kumppaneistamme