Valtion takaama opintolaina on osa opintotukea

Opintolaina on opiskelijoille myönnettävä laina, jonka valtio takaa. Opintolainan valtiontakauksen myöntää Kansaneläkelaitos eli KELA. Opintolaina on osa opintotukea, jolla turvataan opiskelijan toimeentulo opintojen aikana.

Olenko oikeutettu opintolainaan?

Kela voi myöntää opintolainan valtiontakauksen opiskelijoille, jotka ovat oikeutettuja opintorahaan tai aikuiskoulutustukeen. Opintojen on oltava päätoimisia sekä vähintään 2 kuukautta kestoltaan.

Valtiontakausta ei voi saada, mikäli opiskelijan aiempi opintolaina on Kelalla perinnässä.

En ole oikeutettu opintolainaan. Voinko silti saada lainaa Lendon kautta?

Voit hakea Lendon kautta lainaa, jos sinulla on säännöllisiä palkka- tai eläketuloja vähintään 791 euroa kuukaudessa.

Säännöllisten tulojen lisäksi sinun on oltava vähintään 20-vuotias ja vakituinen osoitteesi on Suomessa. Et voi hakea kuitenkaan valitettavasti Lendon kautta lainaa, mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintä.

Opintolainan nosto kannattaa

Opintolaina on edullinen laina, joka kannattaa hyödyntää jos siihen on mahdollisuus. Kaikki opiskelijat eivät kuitenkaan ole oikeutettuja opintolainaan tai eteen voi tulla yllättävä meno, jota opintolaina ei riitä kattamaan.

Tällöin vakuudeton kulutusluotto auttaa opiskelijaelämän rahoittamisessa.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
166.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90 % ja todellinen vuosikorko 6.06 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Kuinka paljon voin saada opintolainaa?

Alle 18-vuotias toisen asteen opiskelija voi saada lainaa 300 euroa opintotukikuukautta kohti. Täysi-ikäiset opiskelijat, korkeakouluopiskelijat sekä aikuiskoulutustukeen oikeutetut opiskelijat voivat saada 650 euroa lainaa tukikuukautta kohden. Ulkomailla suoritettaviin opintoihin myönnetään 800 euroa lainaa opintotukikuukautta kohden.

Kuinka hakeminen tapahtuu?

Opintolainan hakeminen on loppujen lopuksi melko yksinkertaista. Opintolainan valtiontakaus kannattaa hakea samalla hakemuksella opintotuen kanssa, sillä sen voi hakea varuilta ilman aikomusta nostaa opintolainaa.

Pelkkä lainatarjouksen pyytäminen ei sido sinua nostamaan lainaa, joten voit pyytää tarjouksen useasta pankista ja rauhassa vertailla lainojen korkoja ja ehtoja keskenään.

Useimmissa tapauksissa opintolaina on mahdollista nostaa kahdessa erässä: syyslukukauden erä 1.8. alkaen ja kevätlukukauden erä 1.1. alkaen. Viimeinen nostopäivä ilmoitetaan opintotukipäätöksessä.

Mitä tarkoittaa valtiontakaus?

Valtiontakaus myönnetään automaattisesti korkeakouluopiskelijoille, jotka ovat oikeutettuja opintorahaan. Valtiontakausta voi muussa tapauksessa hakea opintotuen muutosilmoituksella.

Kun sinulle on myönnetty valtiontakaus, voit hakea opintolainaa esimerkiksi omasta pankistasi. Opintolaina kannattaa kilpailuttaa, koska pankit voivat tarjota lainaa eri ehdoilla. Lainan korko voi vaihdella pankkien välillä, ja koron lisäksi pankki voi veloittaa erilaisia palvelumaksuja.

Kannattaako opintolainan nosto?

Opintolainan nosto kannattaa, mikäli saamasi etuudet ja tulot eivät riitä kattamaan menojasi. Opintolaina on valtion takaamaa, mikä tarkoittaa ettei lainan saaminen edellytä henkilötakaajaa tai omia vakuuksia.

Toisin kuin vakuudeton laina, opintolaina on pieniriskistä toimintaa pankeille. Valtiontakauksen johdosta opintolainaa voi saada hyvin edullisella korolla.

Mikäli et valmistumisesi jälkeen työllisty, voit hakea Kelalta korkoavustusta opintolainan korkoihin. Korkoavustusta voi saada, kun pankki ei enää pääomita korkoja, eli lisää korkoa opintolainaan, vaan laskuttaa korot sinulta. Korkoavustuksen myöntämiselle on tuloraja.

Mitä tarkoittaa opintolainahyvitys?

Jos nostat korkeakouluopintojen aikana vähintään 2500 euroa opintolainaa ja suoritat opinnot määräajassa, olet oikeutettu opintolainahyvitykseen.

Opintolainahyvitys tarkoittaa, että Kela maksaa osan opintolainastasi. Hyvitys on 40 % opintolainan määrästä, joka ylittää 2500 euroa. Opintolainahyvityksen voi saada ensimmäiseen korkeakoulututkintoon.

Näin palvelumme toimii

Täytä hakemus

1.Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Jos tarvitset apua, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 6899 8000.

Vertaa tarjouksia

2. Vertaa tarjouksia

Tarjoukset tulevat nopeasti – usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä. Pääset tarkastelemaan saamiasi tarjouksia kirjautumalla sisään omille sivuille.

Valitse paras tarjous

3. Valitse paras tarjous

Vertaile tarjouksia ja valitse sinulle paras.