1. Lainasanasto
  2. Nimelliskorko

Nimelliskorko sisältää vain osan lainakustannuksista

Nimelliskorko on pankin tai luotonmyöntäjän määrittelemä lainan korko, jolla se myöntää lainanhakijalle luottoa.

Korko on korvausta siltä ajalta, kun lainattu raha ei ole pankin tai luotonantajan käytössä.

Nimelliskorossa ei ole huomioitu laina-aikana perittäviä mahdollisia erillismaksuja, kuten tilinhoito- tai avausmaksuja joten se sisältää vain osan lainakustannuksista.

Nimelliskorko voi olla joko kiinteä tai vaihtuva

Kiinteäkorkoisessa lainassa nimelliskorko pysyy samana koko sen takaisinmaksuajan.

Vaihtuvakorkoisessa lainassa nimelliskorko on puolestaan sidottu viitekorkoon kuten Euribor-korkoon. Sen lisäksi pankki lisää siihen oman marginaalinsa eli marginaalikoron.

Kiinteä nimelliskorko ei siis muutu, vaikka markkinakorko heilahtaisi suuntaan tai toiseen. Vaihtuva korko puolestaan reagoi markkinatilanteen mukaan.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Nimelliskorko ei huomioi kaikkia lainasta perittäviä kuluja

Lainasta peritään nimelliskoron lisäksi myös muita kuluja. Näitä kuluja ovat esimerkiksi lainan avausmaksu sekä tilinhoitomaksu.

Lainan oheiskulut eivät näy nimelliskorossa, mutta ne huomioidaan lainan todellista vuosikorkoa laskettaessa.

Vuosikorko sisältää nimelliskoron lisäksi kaikki muutkin lainasta perittävät kulut.

Nimelliskorko voi olla korkeintaan 20 %

Kulutusluottojen nimelliskorkoa säädellään kuluttajansuojalaissa. Lain asettama korkokatto on 20 %, minkä lisäksi lainasta saa periä muita kuluja korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Nimelliskoron suuruuteen vaikuttaa lainanhakijan luottoluokitus. Jokainen luotonmyöntäjä tekee hakijasta oman riskiarvionsa, jonka perusteella se laskee, millä korolla lainaa voidaan tarjota.

Kilpailuta laina Lendon avulla niin näet, millä nimelliskorolla sinun on mahdollista saada lainaa. Pelkkä hakemuksen täyttäminen ei sido sinua mihinkään.

Parempi korko lainoja yhdistämällä

Lainojen yhdistäminen voi tuoda sinulle säästöä joka kuukausi. Jos sinulla on useampi kulutusluotto eli kulutuslaina, osamaksusopimus tai luottokortti, maksat niistä jokaisesta nimelliskoron lisäksi muita kuluja.

Yhdistämällä lainat lyhennät jatkossa vain yhden luoton kuukausikuluja. Lisäksi nimelliskorko voi olla edullisempi, sillä korko on yleensä kilpailukykyisempi kun lainasumma on suurempi.

Suuremmissa lainoissa on myös mahdollisuus pidempään takaisinmaksuaikaan. Tällöin kuukausikulut pienenevät entisestään. Selvitä lainasi nimelliskorko Lendon maksuttomassa palvelussa!

Nimelliskorko

Usein kysytyt kysymykset

Yleensä lainan korosta puhuttaessa tarkoitetaan nimelliskorkoa. Korko on ikäänkuin hinta, jota luotonantaja perii lainasta.

Nimelliskoron lisäksi lainasta voidaan periä muita kuluja, kuten avausmaksu sekä tilinhoitomaksu. Kaikki nämä kulut nimelliskorko mukaanlukien on huomioitu todellisessa vuosikorossa.

Lainoja vertailtaessa kannattaa siksi vertailla keskenään tarjottujen lainojen todellisia vuosikorkoja eikä ainoastaan nimelliskorkoja.

Kun haet lainaa kauttamme on sen korko 4,90 – 20 %. Korko perustuu lainanmyöntäjän hakemuksesi perusteella laskemaan luottoluokitukseen. Nimelliskoron suuruus voi vaihdella eri luotonmyöntäjien kesken.

Täyttäessäsi hakemuksen sivuillamme, lähtee se eteenpäin aina kaikille yhteistyöpankeillemme. Jokainen pankki tekee oman arvionsa kokonaistilanteestasi ja laskee sen perusteella sinulle yksilöidyn tarjouksen.

Mikäli asut puolison kanssa, suosittelemme lainan yhteishakua. Pankille on pienempi riski myöntää lainaa, kun sen kustannuksia on jakamassa kaksi henkilöä. Voit saada lainallesi edullisemman koron lisäämällä hakemuksellesi yhteishakijan. Yhteishakijana voi toimia samassa taloudessa asuva aviopuoliso, avopuoliso tai rekisteröity kumppani.

Myös pidempi takaisinmaksuaika voi vaikuttaa myönteisesti saamaasi tarjoukseen. Pankki arvioi tarjousta laskiessaan, kuinka suuret menosi ovat tuloihisi suhteutettuna. Pidemmällä maksuajalla lainaa lyhennetään pienemmissä erissä, ja mikä voi tarkoittaa parempaa korkoa. Voit aina kuitenkin maksaa lainan takaisin suunniteltua nopeammassa aikataulussa sopimalla asiasta luotonmyöntäjän kanssa. Virheelliset tiedot voivat vaikuttaa kielteisesti lainapäätökseen, joten täytäthän hakemuksen huolellisesti vastaten kaikkiin kysymyksiin.

Se riippuu lainasopimuksestasi. Olet voinut saada tarjouksen yli 10 % nimelliskorolla, mutta ajalla 1.1. – 30.9.2021 maksoit lainastasi ainoastaan 10 % korkoa. Korko muuttui sopimuksessa ilmoitettuun korkoon 1.10.2021 lähtien.

Jos olet saanut tarjouksen alle 10 % nimelliskorolla, on kyseinen korko luonnollisesti voimassa koko lainan takaisinmaksuajan.