1. Lainasanasto
  2. Maksukyky

Lainanmaksukyky tai maksukyky arvioidaan luottotiedoilla

Lainanmaksukyky tarkoittaa sitä, kuinka hyvin henkilö pystyy maksamaan takaisin lainan ottamansa summan ja sen siihen liittyvät korot ja muut kustannukset. Lainanmaksukykyä arvioidaan usein lainanhakijan tuloilla, varallisuudella, menoilla ja luottotiedoilla. Lainanmaksukyvyn määritykseen vaikuttavat myös henkilön ikä, lainan takaisinmaksuaika ja yms.

Omat luottotiedot voi tarkistaa maksutta kerran vuodessa, esimerkiksi Suomen Asiakastieto Oy:sta tai Dun & Bradstreet Finland Oy :sta (ent. Bisnode Oy).

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Miten voin parantaa lainan maksukykyä? 

Jos haluat parantaa lainanmaksukykyäsi, voit harkita seuraavia vaihtoehtoja:

  • Vähennä menojasi: Teeoman talouden budjetti helposti eri työkaluilla ja kartoita mihin rahasi menevät ja mieti missä menoissa voit säästää. Voit esimerkiksi alentaa ruokakuluja tekemällä valmiiksi kauppalistan ja hakemalla tarjouksia tai kilpailuttaa puhelinliittymät.

  • Paranna tulojasi: Voit lisätä tuloja tekemällä enemmän töitä tai hankkia uusia tulonlähteitä, voit esimerkiksi myydä käyttämättömiä tavaroita torissa tai kirpputorilla, vuokrata asuntoasi tai kesämökkiäsi kun olet itse poissa.

  • Vertaile lainatarjouksia: Voit hakea lainaa pienemmällä korolla vertailemalla lainoja Lendon lainavertailun avulla. Jos sinulla on useampi laina, voi lainojen yhdistäminen olla hyvä vaihtoehto, jolla voit säästää kuukasittaisissa kuluissasi.

  • Harkitse lainan takaisinmaksuaika: Voit harkita lainan takaisinmaksuaikaa, joka sopii paremmin budjettiisi. Pitkä takaisinmaksuaika tarkoittaa pienempiä kuukausittaisia lyhennyksiä, mutta myös pidempää lainan maksuaikaa ja kokonaiskustannuksia.

Muistathan, että lainan hakemisen yhteydessä tietosi usein tarkistetaan Suomen Asiakastiedon Kulutusluottojen kyselyjärjestelmästä (Suomen Asiakastieto Oy). Sieltä voidaan tarkistaa,  onko asiakkaalla ennestään kulutusluottoja ja niissä mahdollisia maksuviiveitä. Joten huolehdi, että sinulle ei ole tai tule maksuhäiriömerkintöjä