Maksuhäiriömerkintä voi hankaloittaa elämää

Maksuhäiriömerkintä syntyy, kun velka jää hoitamatta ja siitä tulee merkintä luottotietoihin.

Maksuhäiriömerkintä voi hankaloittaa elämää monella tavalla – se voi esimerkiksi olla esteenä puhelinliittymän avaamiselle tai vuokrasopimuksen solmimiselle.

Kuinka maksuhäiriömerkintä muodostuu?

Maksuhäiriömerkintä ei synny vielä siitä, että lasku maksetaan myöhässä. Merkintä voi muodostua useassa eri vaiheessa, ja usein se syntyy vasta, kun velkoja on hakenut maksamattomalle laskulle maksutuomion käräjäoikeudesta.

Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa samaa kuin luottotietojen menettäminen. Merkinnän voi saada esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

 • Kulutusluotot, mukaan lukien luottokorttilyhennys sekä osamaksu on maksettu yli 60 päivää myöhässä

 • Ulosottoviranomainen on todennut henkilön varattomaksi

 • Tuomioistuin on tuominnut henkilön maksamaan velkansa

 • Henkilö on velkajärjestelyssä

vuotta
Arvioitu kuukausierä
199.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90 % ja todellinen vuosikorko 6.06 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 23 869 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Mitä seuraamuksia maksuhäiriömerkinnällä on?

Maksuhäiriömerkintä hankaloittaa arkea, mutta onneksi merkinnät vanhenevat aikanaan. Merkinnän myötä et voi saada kulutusluottoa. Kulutusluottoihin lukeutuvat myös osamaksut sekä luottokortit.

Joissain tapauksissa voi kuitenkin olla mahdollista saada vakuudellista lainaa.

Jos sinulla on luottokortti, voi pankki lopettaa luottosopimuksesi. Uutta lainaa on vaikea saada, jos on maksuhäiriömerkintä.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa myös vakuutusten ja puhelinliittymän hankkimista. Jopa tavallinen pankkikortti voi olla vaikeampi saada.

Luottotietonsa menettänyt henkilö voi myös jäädä ilman työpaikkaa, mikäli työtehtävään kuuluu rahan käsittely tai taloudellinen päätöksenteko.

Lendon vinkit maksuhäiriömerkintöjen välttämiseen

 • Maksa laskut aina tärkeysjärjestyksessä siten että, asumiseen liittyvät kustannukset ovat etusijalla. Esimerkiksi maksamattomasta vuokrasta voi seurata pahimmillaan häätö maksuhäiriömerkinnän lisäksi.

 • Maksa laskut aina viimeistään eräpäivänä. Jo muutamasta maksuhuomautuksen lisäkulusta kertyy kuukaudessa turhaa rahanmenoa, jonka olisi voinut välttää.

 • Tilaa vähintään tärkeimmät toistuvat laskut e-laskuina, ja mielellään automaattiveloituksena. Siten ei tarvitse erikseen muistaa, mikä eräpäivä on milläkin laskulla.

 • Ennakoi tilanteesi. Jos tiedät esimerkiksi jo alkukuusta, etteivät rahat riitä loppukuusta erääntyviin kaikkiin laskuihin, ole yhteydessä laskuttavaan tahoon. Moni saattaa antaa kysyttäessä laskulle eräpäivän lykkäystä kaksikin viikkoa ilman lisäkuluja tai mahdollisuuden maksaa lasku osissa.

 • Laske päiväbudjettisi. Kun olet maksanut tärkeimmät laskut, laske muiden sen kuukauden jäljellä olevien laskujen loppusumma yhteen. Vähennä se tilisi saldosta. Jaa summa kuukaudessa vielä jäljellä olevien päivien määrällä. Näin voit välttää tilanteen, että rahat loppuvat kokonaan esimerkiksi tilipäivää edeltävänä viikonloppuna.

 • Säästä mahdollisuuksien mukaan edes vähän. Osalla pankeista on tarjolla kuluiltaan hyvinkin edullinen erillinen säästötili, johon voi automaattiveloituksena säästää kuukaudessa vaikkapa vain kymmenen euroa. Monilla säästötileillä myös maksuttomien nostojen määrä vuodessa on ennakkoon rajoitettu. Näin vähenee houkutus nostaa säästöt ennen kuin niitä on kertynyt paljonkaan.

 • Ennakoi myös muuten mahdollisuuksien mukaan. Jos esimerkiksi pyykinpesukoneesi on nyt jo vanha, on hyvin todennäköistä, että uuden hankinta saattaa tulla lähivuosina eteen.

 • Pyri elämään tarvelähtöisesti tarkoittaen tärkeintä siihen asti, kunnes taloudellinen tilanteesi taas paranee, on kattaa vain välttämättömimmät hankinnat.

 • Älä pahenna maksu- ja velkakierrettä ottamalla korkeakorkoisia lisälainoja, joihin sinulla ei ole varaa. Jopa pieni pikavippi voi tulla kalliiksi ja auttaa vain hetken.

 • Huomioi, että kulutus- tai korttiluoton maksun myöhästymisestä seurauksena voi saada maksuhäiriömerkinnän jo kahdessa kuukaudessa.

 • Voit asettaa itsellesi myös omaehtoisen luottokiellon. Sen avulla vältät tehokkaasti edes hetkittäiset mieliteot tehdä ostoksia esimerkiksi osamaksulla tai laskulla. Omaehtoinen luottokielto auttaa suojaamaan myös tietojesi väärinkäytöltä.

Jos sinulla on useita kulutusluottoja, voi lainojen yhdistäminen tuoda säästöä kuukausikuluihisi. Tällöin sinulle jää enemmän rahaa muiden laskujen maksuun.

Maksuhäiriömerkinnän tarkistus

Maksuhäiriömerkinnät näkyvät yksityishenkilön luottotiedoissa. Voit tilata oman luottotietoraporttisi luottotietorekisteriä ylläpitäviltä yrityksiltä, joita ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy.

Omat luottotiedot voi tarkistaa maksutta kerran vuodessa. Tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää, jos et ole varma siitä, ovatko luottotietosi kunnossa.

Maksuhäiriömerkintä kertoo maksukyvystä ja siksi sen tarkistus voidaan suorittaa erilaisissa asiayhteyksissä.

Nämä tilanteet on määritelty tarkemmin luottotietolaissa eikä kenenkään maksuhäiriömerkintöjä voi tarkastella vaikkapa vain uteliaisuudesta vaan ainostaan tarvittaessa.

Maksuhäiriömerkinnät voidaan tarkistaa esimerkiksi, kun:

 • Olet solmimassa vuokrasopimusta

 • Ostat hyödykkeen osamaksulla

 • Sinut palkataan työtehtävään, jossa käsitellään rahaa tai työskennellään yksityiskodissa.

 • Olet hakemassa lainaa

Poistuuko maksuhäiriömerkintä jos maksan velan pois?

Vaikka olisit saanut maksuhäiriömerkinnän, on velka hyvä maksaa pois niin pian kuin mahdollista.

Pitkittämällä velan takaisinmaksua joudut maksamaan velan pääoman lisäksi erinäisiä kuluja, jotka loppupeleissä suurentavat velkasummaa.

Maksamalla velkasi voit nopeuttaa merkinnän poistumista. Maksuhäiriömerkintä on tyypillisesti voimassa 2–3 vuotta. Kun maksat velan pois, tulee siitä merkintä luottotietoihisi.

Jos sinulla on vain yksi maksuhäiriömerkintä, lyhenee sen kesto kolmesta vuodesta kahteen velan poismaksun myötä.

Älä jää yksin velkojesi kanssa vaan hae apua

Jos maksamattomat laskut alkavat kasaantua ja olet vaarassa saada maksuhäiriömerkinnän luottotietoihisi, ei ongelman kanssa kannata jäädä yksin.

Henkilökohtaista velkaneuvontaa voi saada maksutta oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta.

Takuusäätiö auttaa rahahuolissa puhelimitse sekä chatissa. Myös seurakunnalla voi olla talousneuvontaa.

Joissain tapauksissa järjestelylaina voi toimia hyvänä aputyökaluna oman talouden suunnitteluun ja hallintaan. Myös sosiaalinen luototus saattaa olla vaihtoehto. 

Maksuhäiriömerkintä on asia, johon kannattaa hakea rohkeasti apua!

Näin palvelumme toimii

Täytä hakemus

1. Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Jos tarvitset apua, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 6899 8000.

Vertaa tarjouksia

2. Vertaa tarjouksia

Tarjoukset tulevat nopeasti – usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä. Pääset tarkastelemaan saamiasi tarjouksia kirjautumalla sisään omille sivuille.

Valitse paras tarjous

3. Valitse paras tarjous

Vertaile tarjouksia ja valitse sinulle paras.

Usein kysytyt kysymykset