Maksuhäiriömerkintä voi hankaloittaa elämää

Maksuhäiriömerkintä syntyy, kun velka jää hoitamatta ja siitä tulee merkintä luottotietoihin.

Maksuhäiriömerkintä voi hankaloittaa elämää monella tavalla – se voi esimerkiksi olla esteenä puhelinliittymän avaamiselle tai vuokrasopimuksen solmimiselle.

Kuinka maksuhäiriömerkintä muodostuu?

Maksuhäiriömerkintä ei synny vielä siitä, että lasku maksetaan myöhässä. Merkintä voi muodostua useassa eri vaiheessa, ja usein se syntyy vasta, kun velkoja on hakenut maksamattomalle laskulle maksutuomion käräjäoikeudesta.

Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa samaa kuin luottotietojen menettäminen. Merkinnän voi saada esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • Kulutusluotto, mukaan lukien luottokorttilyhennys sekä osamaksu, on maksettu yli 60 päivää myöhässä

  • Ulosottoviranomainen on todennut henkilön varattomaksi

  • Tuomioistuin on tuominnut henkilön maksamaan velkansa

  • Henkilö on velkajärjestelyssä

Maksuhäiriömerkinnän tarkistus

Maksuhäiriömerkinnät näkyvät yksityishenkilön luottotiedoissa. Voit tilata oman luottotietoraporttisi luottotietorekisteriä ylläpitäviltä yrityksiltä, joita ovat Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Oy.

Omat luottotiedot voi tarkistaa maksutta kerran vuodessa. Maksuhäiriömerkintä kertoo maksukyvystä ja siksi sen tarkistus voidaan suorittaa erilaisissa asiayhteyksissä.

Nämä tilanteet on määritelty tarkemmin luottotietolaissa eikä kenenkään maksuhäiriömerkintöjä voi tarkastella vaikkapa uteliaisuudesta.

Maksuhäiriömerkinnät voidaan tarkistaa esimerkiksi, kun:

  • olet solmimassa vuokrasopimusta.

  • ostat hyödykkeen osamaksulla.

  • sinut palkataan työtehtävään, jossa käsitellään rahaa tai työskennellään yksityiskodissa.

  • olet hakemassa lainaa.

Mitä seuraamuksia maksuhäiriömerkinnällä on?

Maksuhäiriömerkintä hankaloittaa arkea, mutta onneksi merkinnät vanhenevat aikanaan. Merkinnän myötä et voi saada kulutusluottoa, mutta joissain tapauksissa voi olla mahdollista saada vakuudellista lainaa.

Kulutusluottoihin lukeutuvat myös osamaksusopimukset sekä luottokortit.

Jos sinulla on luottokortti, voi pankki lopettaa luottosopimuksesi. Uutta lainaa on vaikea saada, jos on maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa myös vakuutusten ja puhelinliittymän hankkimista.

Luottotietonsa menettänyt henkilö voi myös jäädä ilman työpaikkaa, mikäli työtehtävään kuuluu rahan käsittely tai taloudellinen päätöksenteko.

Kuinka voin välttyä maksuhäiriömerkinnältä?

Ensimmäiseksi on syytä järjestää kaikki laskut aloittaen kaikkein tärkeimmästä. Asumisen tulisi olla etusijalla, sillä maksamattomasta vuokrasta voi seurata häätö maksuhäiriömerkinnän lisäksi.

Jos et pysty maksamaan laskujasi eräpäivään mennessä, ole laskun lähettäjään yhteydessä ja yritä sopia laskunmaksusta. Voit pyytää laskullesi lisäaikaa tai mahdollisuutta maksaa lasku pienemmissä erissä.

Pikavippi voi tuntua helpolta ratkaisulta rahaongelmiin, mutta se voi nopeasti johtaa velkakierteeseen sekä maksuhäiriömerkintään.

Jos sinulla on useita kulutusluottoja, voi lainojen yhdistäminen tuoda säästöä kuukausikuluihisi. Tällöin sinulle jää enemmän rahaa muiden laskujen maksuun.

Poistuuko maksuhäiriömerkintä jos maksan velan pois?

Vaikka olisit saanut maksuhäiriömerkinnän, on velka hyvä maksaa pois niin pian kuin mahdollista.

Pitkittämällä velan takaisinmaksua joudut maksamaan velan pääoman lisäksi erinäisiä kuluja, jotka loppupeleissä suurentavat velkasummaa. Maksamalla velkasi voit nopeuttaa merkinnän poistumista. Maksuhäiriömerkintä on tyypillisesti voimassa 2–3 vuotta. Kun maksat velan pois, tulee siitä merkintä luottotietoihisi.

Jos sinulla on vain yksi maksuhäiriömerkintä, lyhenee sen kesto kolmesta vuodesta kahteen velan poismaksun myötä.

Älä jää yksin velkojesi kanssa vaan hae apua

Jos maksamattomat laskut alkavat kasaantua ja olet vaarassa saada maksuhäiriömerkinnän luottotietoihisi, ei ongelman kanssa kannata jäädä yksin.

Henkilökohtaista velkaneuvontaa voi saada maksutta oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta.

Takuusäätiö auttaa rahahuolissa puhelimitse sekä chatissa. Myös seurakunnalla voi olla talousneuvontaa.

Maksuhäiriömerkintä on asia, johon kannattaa hakea rohkeasti apua!

vuotta
Arvioitu kuukausierä
199.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90 % ja todellinen vuosikorko 6.06 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 23 869 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Näin palvelumme toimii

Täytä hakemus

1. Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Jos tarvitset apua, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 6899 8000.

Vertaa tarjouksia

2. Vertaa tarjouksia

Tarjoukset tulevat nopeasti – usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä. Pääset tarkastelemaan saamiasi tarjouksia kirjautumalla sisään omille sivuille.

Valitse paras tarjous

3. Valitse paras tarjous

Vertaile tarjouksia ja valitse sinulle paras.

Usein kysytyt kysymykset