Luottotiedot kertovat lainanhakijan taloudellisesta tilanteesta

Luottotiedot kertovat yksityishenkilön tai yrityksen taloudellisesta asemasta. Lainaa hakiessa luottotietojen avulla arvioidaan lainanhakijan luotettavuutta ja kykyä suoriutua maksuvelvoitteista.

Luottotietorekisteriä ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Oy.

Omat luottotiedot saa tarkistaa ilmaiseksi

Yksityishenkilöt voivat tarkistaa luottotietonsa maksutta kerran vuodessa. Luottotiedoista selviävät maksuhäiriömerkinnät sekä niiden voimassaolo. Maksuhäiriömerkintä tietää luottotietojen menettämistä.

Myös muut henkilöt ja tahot voivat tarkistaa yksityishenkilön luottotiedot luottotietolain määrittelemissä tilanteissa. Luottotiedot eivät ole julkista tietoa eikä toisen henkilön luottotietoja voi tarkistaa esimerkiksi uteliaisuudesta vaan tarkistukselle on oltava pätevä syy. Luottotietojen tarkistamisesta täytyy aina ilmoittaa asianomaiselle. Luottotiedot voidaan tarkistaa esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Vuokrasopimuksen solmiminen

  • Ostaminen osamaksulla

  • Työtehtävä, jossa käsitellään rahaa tai työskennellään yksityiskodissa

  • Lainan hakeminen

Joskus myyjä tai vuokranantaja voi jättää luottotiedot tarkistamatta ja pyytää sen sijaan henkilöä toimittamaan otteen omista luottotiedoistaan. Oman luottoraporttinsa voi tilata Suomen Asiakastiedolta tai Bisnesnodelta.

Luottotietojen menettäminen

Luottotiedot menettää, kun henkilö saa maksuhäiriömerkinnän. Maksun myöhästyminen ei vielä aiheuta merkintää luottorekisteriin. Maksuhäiriömerkinnän voi saada esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • Kulutusluotto, mukaan lukien luottokortti- sekä osamaksu, on maksettu yli 60 päivää myöhässä

  • Ulosottoviranomainen on todennut henkilön varattomaksi

  • Tuomioistuin on tuominnut henkilön maksamaan velkansa

  • Henkilö on velkajärjestelyssä

Luottotietojen menettäminen hankaloittaa arkea, mutta onneksi maksuhäiriömerkinnät vanhenevat aikanaan. Menetettyäsi luottotiedot et saa kulutusluottoa, mutta joissain tapauksissa on mahdollista saada vakuudellista lainaa. Kulutusluottoihin lukeutuvat myös osamaksusopimukset sekä luottokortit. Jos sinulla on luottokortti, voi pankki lopettaa luottosopimuksesi. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa vakuutusten ja puhelinliittymän hankkimista. Luottotietonsa menettänyt henkilö voi myös jäädä ilman työpaikkaa, mikäli työtehtävään kuuluu rahan käsittely tai taloudellinen päätöksenteko.

Voit saada luottotiedot takaisin nopeammin maksamalla pois velkasi

Vaikka olisit menettänyt luottotietosi, on velka hyvä maksaa pois niin pian kuin mahdollista. Pitkittämällä velan takaisinmaksua joudut maksamaan velan pääoman lisäksi erinäisiä kuluja, jotka loppupeleissä suurentavat velkasummaa. Maksamalla velkasi voit lyhentää maksuhäiriömerkinnän kestoa ja siten saada luottotietosi takaisin nopeammin.

Kun velka on maksettu, tulee tästä merkintä luottotietoihin. Voit sopia velkojan kanssa, että hän ilmoittaa suoraan luottotietorekisterin ylläpitäjällä velan poismaksusta. Velkoja voi myös lähettää todistuksen velanmaksusta sinulle, jolloin voit itse toimittaa todistuksen rekisterinpitäjälle. Ilmoitus velan poismaksusta on erityisen tärkeä tehdä, jos sinulla on vain yksi maksuhäiriömerkintä luottotiedoissasi. Tällöin maksuhäiriömerkinnän kesto lyhenee kolmesta vuodesta kahteen vuoteen.

Velkaantumiseen on mahdollista saada apua

Mikäli laskut alkavat kasaantua ja olet vaarassa menettää luottotietosi, ei ongelman kanssa kannata jäädä yksin. Henkilökohtaista velkaneuvontaa voi saada maksutta oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta. Takuusäätiö auttaa rahahuoliin liittyvissä kysymyksissä puhelimitse sekä chatissa. Myös seurakunnalla voi olla talousneuvontaa.

Puhtaat luottotiedot tekevät arjesta sujuvampaa. Älä menetä luottotietojasi vaan hae ajoissa apua velkaantumiseen!

vuotta
Arvioitu kuukausierä
166.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90 % ja todellinen vuosikorko 6.06 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Näin palvelumme toimii

Apply

1.Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Jos tarvitset apua, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 6899 8000.

Bank 64 px H

2. Vertaa tarjouksia

Tarjoukset tulevat nopeasti – usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä. Pääset tarkastelemaan saamiasi tarjouksia kirjautumalla sisään omille sivuille.

Scale icon

3. Valitse paras tarjous

Vertaile tarjouksia ja valitse sinulle paras laina.