1. Lainasanasto
  2. Luottotiedot

Luottotiedot kertovat taloudellisen tilanteen

Luottotiedot kertovat yksityishenkilön tai yrityksen taloudellisen tilanteen.

Lainaa hakiessa luottotietojen avulla arvioidaan lainanhakijan luotettavuutta ja kykyä suoriutua maksuvelvoitteista.

Omat luottotiedot saa tarkistaa ilmaiseksi

Yksityishenkilöt voivat tarkistaa omat luottotiedot maksutta kerran vuodessa. Oman luottoraporttinsa voi tilata Suomen Asiakastiedolta tai Bisnesnodelta.

Luottotiedoista selviävät maksuhäiriömerkinnät sekä niiden voimassaolo. 

Maksuhäiriömerkintä tietää luottotietojen menettämistä.

Myös muut henkilöt ja tahot voivat tarkistaa yksityishenkilön luottotiedot, mutta vain luottotietolain määrittelemissä asiayhteyksissä.

Luottotiedot eivät ole julkista tietoa, eikä toisen henkilön luottotietoja voi tarkistaa esimerkiksi uteliaisuudesta vaan tarkistukselle on oltava pätevä syy.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Milloin omat luottotiedot tarkistetaan?

Luottotietojen tarkistamisesta täytyy aina ilmoittaa asianomaiselle. Luottotiedot voidaan tarkistaa esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Vuokrasopimuksen solmiminen

  • Ostaminen osamaksulla

  • Työtehtävä, jossa käsitellään rahaa tai työskennellään yksityiskodissa

  • Lainan hakeminen

Joskus myyjä tai vuokranantaja voi jättää luottotiedot tarkistamatta ja pyytää sen sijaan henkilöä toimittamaan itse otteen omista luottotiedoistaan.

Luottotietojen menettäminen

Luottotiedot menettää, kun henkilö saa maksuhäiriömerkinnän. Maksun myöhästyminen ei vielä aiheuta merkintää luottorekisteriin.

Maksuhäiriömerkinnän voi saada esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • Kulutusluotto, mukaan lukien luottokortti- sekä osamaksu, on maksettu yli 60 päivää myöhässä

  • Ulosottoviranomainen on todennut henkilön varattomaksi

  • Tuomioistuin on tuominnut henkilön maksamaan velkansa

  • Henkilö on velkajärjestelyssä

Luottotietojen menettäminen hankaloittaa arkea, mutta onneksi maksuhäiriömerkinnät vanhenevat aikanaan.

Luottotietojen menettämisen haitat

Menetettyäsi luottotiedot et saa kulutuslainaa, mutta joissain tapauksissa on mahdollista saada vakuudellista lainaa.

Kulutusluottoihin lukeutuvat myös osamaksusopimukset sekä luottokortit.

Jos sinulla on luottokortti, voi pankki lopettaa luottosopimuksesi. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa myös vakuutusten ja puhelinliittymän hankkimista.

Jopa tavallinen pankkikortti voi olla vaikeampi saada. Myös monet vuokranantajat edellyttävät puhtaita luottotietoja.

Luottotietonsa menettänyt henkilö voi myös jäädä ilman työpaikkaa, mikäli työtehtäviin kuuluu rahan käsittely tai taloudellinen päätöksenteko.

Voit saada luottotiedot takaisin nopeammin maksamalla pois velkasi

Vaikka olisit menettänyt luottotietosi, on velka hyvä maksaa pois niin pian kuin mahdollista. Pitkittämällä velan takaisinmaksua joudut maksamaan velan pääoman lisäksi erinäisiä kuluja, jotka loppupeleissä suurentavat velkasummaa.

Maksamalla velkasi voit lyhentää maksuhäiriömerkinnän kestoa ja siten saada luottotietosi takaisin nopeammin.

Kun velka on maksettu, tulee tästä merkintä luottotietoihin. Voit sopia velkojan kanssa, että hän ilmoittaa suoraan luottotietorekisterin ylläpitäjällä velan poismaksusta.

Velkoja voi myös lähettää todistuksen velanmaksusta sinulle, jolloin voit itse toimittaa todistuksen rekisterinpitäjälle.

Ilmoitus velan poismaksusta on erityisen tärkeä tehdä, jos sinulla on vain yksi maksuhäiriömerkintä luottotiedoissasi.

Tällöin maksuhäiriömerkinnän kesto lyhenee kolmesta vuodesta kahteen vuoteen.

Velkaantumiseen on mahdollista saada apua

Mikäli laskut alkavat kasaantua ja olet vaarassa menettää luottotietosi, ei ongelman kanssa kannata jäädä yksin. Henkilökohtaista velkaneuvontaa voi saada maksutta oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta.

Joissain tapauksissa myös vertaislaina eli yksityishenkilöiden välinen laina saattaa olla vaihtoehto.

Takuusäätiö auttaa rahahuoliin liittyvissä kysymyksissä puhelimitse sekä chatissa. Myös seurakunnalla voi olla talousneuvontaa.

Tulevan taloushallinnan kannalta myös yhdistelylaina kannattaa. Varsinkin, jos tapanasi on ollut ottaa pikavippi, jos toinenkin. Pikavippejä parempi vaihtoehto on myös pienlaina.

Älä menetä luottotietojasi, vaan hae ajoissa apua velkaantumiseen. Puhtaat luottotiedot tekevät arjesta sujuvampaa!


Lisää luettavaa:

Löydät blogistamme vinkkejä siihen, miten suunnitella oma budjetti ja millaisia työkaluja oman talouden hallintaan on.


Luottotiedot

Usein kysytyt kysymykset

Et voi valitettavasti hakea lainaa Lendon kautta, mikäli luottotietosi eivät ole kunnossa. On olemassa kuitenkin muita tahoja, joiden avulla voi saada lainaa ilman luottotietoja. Jotkut pankit saattavat tapauskohtaisesti myöntää luottotiedottomalle henkilölle lainaa, mikäli vakuuksia on riittävästi.

Luottotiedot menettänyt henkilö voi myös hakea Takuusäätiöltä pienlainaa tai takausta järjestelylainaan. Myös omasta kotikunnastaan voi kysyä sosiaalista luottoa.

Luottotietorekisteriä ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode. Voit tilata kyseisistä yrityksistä oman luottotietoraporttisi.

Omat luottotiedot voi tarkistaa maksutta kerran vuodessa.

Luottotietojen tarkistamiseen täytyy olla aina lainmukainen syy, eikä toisen henkilön luottotietoja voi tarkistaa pelkästä uteliaisuudesta.

Luottotietosi saatetaan tarkistaa lainanhaun lisäksi esimerkiksi vuokra-asuntoa hakiessasi tai osamaksusopimusta solmiessasi. Myös työnantajalla on oikeus tarkistaa luottotiedot, jos työtehtävä suoritetaan yksityiskodissa tai työhön kuuluu rahan käsittely tai suuri taloudellinen vastuu.

Se, kuinka kauan maksuhäiriömerkintä kestää, riippuu maksuhäiriön tyypistä. Yleensä maksuhäiriömerkintä on voimassa 2 tai 3 vuotta.

Näet maksuhäiriömerkinnän voimassaoloajan omasta luottotietoraportistasi. Luottotietoja ylläpitävät Suomessa Asiakastieto Oy sekä Bisnode Finland Oy.