1. Lainasanasto
  2. Luottokortti

Luottokortti maksuvälineenä

Luottokortti on maksukortti, jossa on korottoman maksuajan lisäksi luotto-ominaisuus. Kortilla olevaa luottoa voi käyttää myönnetyn luottorajan puitteissa. 

Luottokortti maksuvälineenä voi tuoda myös lisäturvaa suojaamalla ostamiasi tuotteita ongelmatilanteissa, kuten jos netistä tilattu tavara ei saavu lainkaan, tai on virheellinen. Silloin korvausta voi hakea kortin myöntäneeltä taholta.

Myös matkalla se voi olla hyvä lisävakuus yllättävien tilanteiden varalle.

Luottokorttien historiaa

Luottokortit konseptina kehitti yhdysvaltalainen pankkiiri John Biggins vuonna 1946. Niiden englanninkielinen nimi credit card juontuu ilmaisusta credit = trustworthiness eli luotettavuus. 

Diners Club lanseerasi ensimmäiset luottokortit 1950-luvulla. Tuolloin ne oli tehty vielä kartongista ja kortin tunnisteena oli asiakkaan allekirjoitus. 

Pahviset kortit eivät olleet kuitenkaan kestäviä, ja ensimmäisen muovisen luottokortin julkaisi BankAmericard (Visan edeltäjä) vuonna 1958.

Luottokortit saavuttivat nopeasti suosiota paljon matkustavien myyntimiehien keskuudessa.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Kuka voi saada luottokortin?

Eri pankeilla ja luottoyhtiöillä on omat kriteerinsä siinä, kenelle ne voivat myöntää luottokortin.

Yleensä kortinhaltijalta edellytetään täysi-ikäisyyden ja säännöllisten tulojen lisäksi sitä, että hakijalla on puhtaat luottotiedot.

Mitä tarkoittaa luottoraja?

Luottoraja on summa, jonka edestä kortinhaltijalle on myönnetty kortin käyttövaraa.

Luottoraja on yksilöllinen riippuen muun muassa kortinhaltijan maksukyvystä sekä kuukausitulojen määrästä.

Kortilla voi tehdä hankintoja korkeintaan luottorajan edestä. Luottoa vapautuu takaisin käyttöön sitä mukaa kun luottokorttilaskua lyhennetään.

Sitä, miten suuri luottoraja on mahdollista saada, säätelevät pankin kriteerit.

Itselle paras luottoraja

Kuinka usein käytät luottokorttia ja mikä on yleensä keskiostoksesi sillä? Jos ensimmäiseen vastaus on en usein, ja jälkimmäiseen ei suuri, luottokortin luottorajaa ei ole tarkoituksenmukaista asettaa kovin korkeaksi vain varuiksi.

Sama periaate pätee varsinkin silloin, jos huomaat, että teet luottokortilla hankintoja huolettomammin, kuin hyvä olisi.

Tällöin ratkaisun voi tuoda jo se, että itse asetat luottorajan aiempaa pienemmäksi.

Jos kertaostokset eivät ole yleensä suuria, jo 500-1 000 euroa voi olla riittävä luottoraja. Luottorajaa voi tarvittaessa itse myös väliaikaisesti korottaa esimerkiksi matkan ajaksi.

Luottokortin luottoraja on kuitenkin eri asia, kuin luottokortin turvaraja. Turvaraja asettaa maksimimäärän sille, kuinka isoja nostoja tai ostoksilla kortilla voi tehdä yhden vuorokauden aikana.

Luotto-ominaisuuden käytöstä veloitetaan korkoa

Jos luottokorttia haluaa käyttää ensisijaisesti sen luotto-ominaisuuksien vuoksi, kertyy luotolle korkoa.

Tällöin koko laskua ei tarvitse maksaa pois kokonaisuudessaan, vaan osissa ja vähintään minimilyhennyserän verran.

Minimilyhennyserä on asiakaskohtainen ja usein riippuvainen kortin luottorajasta. Koron lisäksi luottokortin käytöstä voidaan veloittaa tilinhoitomaksu.

Luottokortin korko koostuu viitekorosta sekä rahoitusyhtiön marginaalista. Tyypillisesti viitekorkona käytetään 3 kuukauden Euribor-korkoa, ja lainan marginaalikorko vaihtelee useimmiten 5-10 %. 

Luottokortti toimii myös maksuaikakorttina

Luottokorttia voi käyttää myös maksuaikakorttina. Korttiostoksista tulee koontilasku kerran kuussa, ja kun koko laskun maksaa aina kerralla pois, kortin käytöstä ei peritä korkoa.

Maksuaikaominaisuus tuo siten joustoa ostosten tekoon myös niille, jotka eivät halua käyttää kortin luotto-ominaisuutta.

Maksuaikakortteja on saatavissa myös erikseen. Toisin kuin luottokorteissa, joissa on mahdollisuus maksaa hankinnat pienemmissä erissä, maksuaikakortilla saa vain korotonta maksuaikaa.

Nykyisellään luottokortit, joissa on sekä maksu- että luotto-ominaisuus ovat yleisempiä.

Jos sinulla on yhdistelmäkortti, eli kortti jossa on sekä pankki- ja luottokortti samassa, voit valita maksutapahtuman yhteydessä, tehdäänkö veloitus käyttötilin vai luoton puolelta.

Netissä ostoksia tehdessäsi mikäli haluat maksaa ostokset pankin puolelta, kortin kääntöpuolelta löytyy veloituksen vahvistamiseen tarvittava debit-korttinumero sekä CVC2-turvakoodi.

Myös luottokorttilainat voi yhdistää

Luottokorttejakin on hyvä vertailla keskenään, ja joissain tapauksissa voi tulla edullisemmaksi maksaa korttiluotto kokonaan pois hakemalla kulutusluottoa.

Myös päällekkäiset luottokorttilainat on mahdollista yhdistää. Useista rinnakkaisista korttiluotoista voi syntyä pahimmillaan vastaava kierre, kuin jos ottaa aina vain uuden pikavipin aiempien velkojen takaisin maksamiseksi tai jos tekee ostoksia toistuvasti osamaksulla.

Luottokorteissa on usein korkeat korot, joten korttilainojenkin yhdistäminen voi tuoda konkreettista säästöä. Myös oman talouden hallinta voi helpottua yhdistelylainan avulla.

Korkokulujen lisäksi säästöä voi kertyä tilinhoitomaksuista, kun lyhennettäviä luottoja on vähemmän. Luottokorteissa voi sen myöntäjästä riippuen olla myös muita kuukausi- ja vuosimaksuja.

Lendon avulla voi hakea yhdistelylainaa 500 - 60 000 euroa.

Jos luottokortti katoaa tai varastetaan

Jos korttisi katoaa, varastetaan tai epäilet muuten sen väärinkäyttöä, on ensiarvoisen tärkeää että suljet kortin välittömästi.

Kaikki suomalaiset pankki, yhdistelmä- ja luottokortit sekä pelkät Visa- tai MasterCard -kortit voi sulkea ympäri vuorokauden toimivassa palvelunumerossa +35820333

Ulkomaisilla korttiyhtiöillä on omia puhelinnumeroitaan, ja ne kannattaa tallettaa omaan puhelimeen varoiksi. 

Sulkupalvelun yhteystiedot löytyvät yleensä helposti myös luottokorttisi myöntäneen pankin mobiiliapplikaatiosta sekä pankin verkkosivuilta.

Jos korttisi on varastettu, tee myös rikosilmoitus poliisille.


Lisää luettavaa:

Tutustu blogikirjoituksemme siitä, mikä maksutapa on paras milloinkin. Mukana myös eri maksutapojen vertailu ja esittely.


Luottokortti

Usein kysytyt kysymykset

Pankkikortti on pankin myöntämä debit-kortti, joka on kytköksissä kortinhaltijan pankkitiliin. Kortilla tehtävät ostokset veloitetaan suoraan pankkitililtä, jonka saldoa ei ole mahdollista ylittää. 

Luottokortin myöntää luottoyhtiö ja sitä voi käyttää myönnetyn luottorajan puitteissa.

Toisinaan maksukortti voi olla myös yhdistelmäkortti sisältäen sekä debit- että luotto-ominaisuudet.

Luottokortin saaminen edellyttää sitä, että luottotiedot ovat kunnossa. Hakemuksen yhteydessä tehdään automaattisesti niiden tarkistus.

Luottotiedottomalle vaihtoehtona on prepaid-kortti. Kortille ladataan aina etukäteen saldoa käytettäväksi. Prepaid-korttia voi käyttää maksukorttina samalla tavalla kuin debit-korttia, kotimaassa ja ulkomailla.

Luottokorttivelat on mahdollista yhdistää yhdeksi kulutusluotoksi. Luottokorteissa on monesti korkeat korot, joten korttilainojen yhdistäminen voi tuoda selvää säästöä. Myös talouden hallinta voi helpottua.

Korkokulujen lisäksi säästöä kertyy tilinhoitomaksuista, kun lyhennettäviä luottoja on vain yksi usean sijaan. Lendon avulla voi hakea yhdistelylainaa 500 - 60 000 euroa.

Kortin käytöstä tulee lasku kerran kuussa ja kortinhaltija voi päättää, maksaako koko laskun pois kerrallaan vai lyhentääkö luottoa pienemmissä erissä. Yleensä laskulle on kuitenkin joka kuukausittainen minimilyhennys.

Erissä maksettaessa luotosta peritään korkoa. Korttiluottoa vapautuu takaisin käyttöön sitä mukaa kun luottoa lyhennetään.