1. Lainasanasto
  2. Luotto, kertaluotto ja jatkuva luotto

Luotto, kertaluotto ja jatkuva luotto

Aina ei ole mahdollisuutta säästää rahaa etukäteen. Silloin luotto tarjoaa rahoituksen hankintoihin.

Luotto tarkoittaa samaa kuin laina tai maksunlykkäys. Se voi olla kertaluotto tai jatkuva luotto.

Kuluttajille myönnettäviä luottoja ovat esimerkiksi pankkilainat, osamaksulla tehtävät hankinnat, kortti- sekä tililuotot ja pienlainat.

Kertaluotto nostetaan kerralla kokonaan käyttöön

Kertaluotto on nimensä mukaan kertaluonteisesti myönnettävä luotto, joka nostetaan kerralla kokonaan käyttöön ja maksetaan takaisin ennalta sovitun maksuajan puitteissa.

Usein kertaluoton maksuaikataulua on kuitenkin mahdollista nopeuttaa, ja maksaa se jopa kokonaan pois ennakoitua aiemmin. 

Esimerkiksi remonttilainaan tai autolainaanmyönnettävä kulutusluotto eli kulutuslaina on usein kertaluotto.

Kertaluotto on hyvä vaihtoehto silloin, kun lainaa tarvitaan yksittäiseen hankintaan tai projektiin jonka kustannus on valmiiksi tiedossa. 

Lendon kautta haettavat kertaluotot voivat olla suuruudeltaan 500 - 60 000 euroa, ja niiden takaisinmaksuajaksi on sovittavissa 1-15 vuotta. 

Myös pikavippi on kertaluotto. Niissä voi korko kuitenkin muodostua kohtuuttoman suureksi varsinkin silloin, jos luoton saamisen tärkeimpänä kriteerinä on mistä rahaa heti.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Jatkuvaa luottoa voi käyttää osissa

Kertaluoton lisäksi on olemassa jatkuvia luottoja. Näitä ovat luottokortit,luotolliset tilit eli tililuotto sekä joustoluotto eli joustava laina.

Jatkuvassa luotossa hakijalle myönnetään lainaa tietylle summalle, eikä sitä tarvitse käyttää kerralla, vaan tarpeen mukaan ja myönnetyn limiitin puitteissa.

Toisin kuin kertaluotto, jatkuva luotto ei edellytä joka kerta uuden lainasopimuksen tekemistä.

Yleensä jatkuvalle luotolle ei ole myöskään ennalta määrättyä takaisinmaksuaikaa. Velkaa voi lyhentää oman aikataulun ja maksukyvyn mukaan.

Jatkuvaa luottoa vapautuu takaisin käyttöön sen myötä, kun sitä lyhennetään. Korkoja maksetaan vain käytössä olevasta osuudesta. 

Usein lyhennyksissä on olemassa kuitenkin kuukausittainen minimisumma, joka tulee maksettavaksi korkojen ja muiden mahdollisten kustannusten lisäksi.

Jatkuvan luoton etuna on sen mukautuvuus eri elämäntilanteisiin sillä se on aina tarvittaessa käytössä kunhan limiittiä on jäljellä. 

Luotto voi olla vakuudellinen tai vakuudeton

Vakuudellisessa luotossa lainan vakuudeksi eli pantiksi asetetaan esimerkiksi kiinteistö tai muuta varallisuutta.

Vakuudeksi voidaan hyväksyä myös henkilötakaaja, joka vastaa velasta mikäli lainanottaja ei suoriudu takaisinmaksusta.

Asuntolaina on tyypillinen vakuudellinen laina, jossa lainan kohteena oleva kiinteistö tai asunto-osake toimii vakuutena.

Vakuudettomissa luotoissa niiden pantiksi ei tarvitse asettaa omaisuutta.

Esimerkiksi joustoluotot sekä käyttölainat eli käyttöluotot ovat usein vakuudettomia.

Kaikki Lendon kautta haettavat lainat ovat vakuudettomia. Niiden etuna on muun muassa hakemisen helppous ja nopeus, kun erillisiä vakuuksia ei tarvita.

Edullinen vaihtoehto löytyy vertailemalla

Edullisena luottona pidetään sellaista, jossa sen korko on matala. Edullisuutta arvioitaessa on syytä kiinnittää huomiota kuitenkin myös muihin tekijöihin.

Koron lisäksi luotosta voidaan periä muita maksuja, kuten tilinhoitomaksu sekä avausmaksu. Lainan todellinen vuosikorko huomioi nämä kaikki muut kulut.

Siksi edullisin laina selviääkin todellisia vuosikorkoja vertailemalla.

Täyttämällä vain yhden hakemuksen voit saada kerralla useita tarjouksia kauttamme eri pankeilta ja lainanmyöntäjiltä.

Pääset rauhassa vertailemaan tarjousten korkoja sekä ehtoja keskenään ja valitsemaan itsellesi sopivimman lainan.

Oli tarpeesi kertaluotto tai jatkuva luotto, Lendo tinkii puolestasi!

Luotto, kertaluotto ja jatkuva luotto

Usein kysytyt kysymykset

Luotonmyöntäjien ehtoihin kuuluu, että hakija on iältään vähintään 20-vuotias. Hakijan tulee asua Suomessa vakituisesti ja hänellä pitää olla säännöllisiä palkka- tai eläketuloja vähintään 791 euroa kuukaudessa.

Lainaa ei voida myöntää, mikäli hakijalla on maksuhäiriömerkintä. Nämä ehdot koskevat myös yhteishakijaa. Hakijalla tulee lisäksi olla käytössään verkkopankkitunnukset sekä sähköposti. TÄRKEÄÄ: Lendo ei voi vaikuttaa pankkien luotonmyöntöprosesseihin.

Lendon kautta voi hakea lainaa 500 eurosta aina 60 000 euroon asti. Lendon lainalaskuri auttaa hahmottamaan, kuinka takaisinmaksuajan pituus vaikuttaa eri lainasummien kuukausierään. 

Pidempi takaisinmaksuaika nostaa lainan kokonaiskustannuksia, mutta jättää enemmän joustovaraa yllättäviä menoeriä varten.

Pankit arvioivat hakemuksessa antamiesi tietojen perusteella kokonaistilanteesi, ja tekevät sen myötä tarjouksen, jonka ne kokevat vastaavan maksukykyäsi.

Voit säästää selvää rahaa vertailemalla sillä luotoissa voi olla suuriakin eroja. Erityistä säästöä voit saada, kun yhdistelet vanhat luottosi. Yhdistelylaina keskittää ne yhteen paikkaan, ja jatkossa sinun tarvitsee lyhentää vain yhtä lainaa.

Mikäli haluat maksaa nykyisiä luottojasi pois koko hakemallasi summalla, tarkista silloin, että summat ovat samat kummassakin kohdassa. Tämä osoittaa, ettet ole hakemassa uutta, vaan yhdistelemässä nykyisiä lainoja koko summalla.

Pelkkä hakemuksen täyttäminen ei sido sinua vielä mihinkään. Voit tarjoukset saatuasi jättää ne myös hyväksymättä.

Voit siis rauhallisin mielin täyttää hakemuksen täysin ilman sitoumuksia. Tarjoukset saapuvat hetkessä ja voit itse valita, sopiiko niistä joku tarpeisiisi.

Joskus myös tilanteet muuttuvat äkillisesti, eikä nostetulle luotolle enää olekaan tarvetta. Kuluttajaluotoilla on lainmukainen 14 vuorokauden peruutusoikeus siitä hetkestä, kun kuluttaja on vastaanottanut luottosopimuksen. Peruutuksesta on ilmoitettava luotonantajalle kirjallisena esimerkiksi sähköpostilla.