Luotto, kertaluotto ja jatkuva luotto

Aina ei ole mahdollisuutta säästää rahaa etukäteen. Silloin luotto tarjoaa rahoituksen hankintoihin.

Luotto tarkoittaa samaa kuin laina tai maksunlykkäys. Se voi olla kertaluotto tai jatkuva luotto. 

Kuluttajille myönnettäviä luottoja ovat esimerkiksi pankkilainat, osamaksut, luottokortit, tililuotot sekä pienlainat.

Kertaluotto nostetaan kerralla kokonaan käyttöön

Kertaluotto on nimensä mukaan kertaluonteisesti myönnettävä luotto, joka nostetaan kerralla kokonaan käyttöön ja maksetaan takaisin ennalta sovitun maksuajan puitteissa.

Usein kertaluoton maksuaikataulua on kuitenkin mahdollista nopeuttaa, ja maksaa se jopa kokonaan pois ennakoitua aiemmin. 

Esimerkiksi remonttilainaan tai autolainaan myönnettävä kulutusluotto eli kulutuslaina on usein kertaluotto.

Kertaluotto on hyvä vaihtoehto silloin, kun lainaa tarvitaan yksittäiseen hankintaan tai projektiin, jonka kustannus on valmiiksi tiedossa. 

Lendon kautta haettavat kertaluotot voivat olla suuruudeltaan 500 - 60 000 euroa, ja niiden takaisinmaksuajaksi on sovittavissa 1-15 vuotta. 

Myös pikavippi on kertaluotto. Pikavipeissä voi kuitenkin korko muodostua kohtuuttoman suureksi varsinkin silloin, jos luoton saamisen tärkeimpänä kriteerinä on mistä rahaa heti.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
199.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90 % ja todellinen vuosikorko 6.06 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 23 869 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Jatkuvaa luottoa voi käyttää osissa

Kertaluoton lisäksi on olemassa jatkuvia luottoja. Näitä ovat luottokortit, luotolliset tilit eli tililuotto sekä joustolaina eli joustoluotto.

Jatkuvassa luotossa hakijalle myönnetään lainaa tietylle summalle, eikä sitä tarvitse käyttää kerralla, vaan tarpeen mukaan ja myönnetyn limiitin puitteissa.

Toisin kuin kertaluotto, jatkuva luotto ei edellytä joka kerta uuden lainasopimuksen tekemistä.

Yleensä jatkuvalle luotolle ei ole myöskään ennalta määrättyä takaisinmaksuaikaa. Velkaa voi lyhentää oman aikataulun ja maksukyvyn mukaan.

Jatkuvaa luottoa vapautuu takaisin käyttöön sen myötä, kun sitä lyhennetään. Korkoja maksetaan vain käytössä olevasta osuudesta. 

Usein lyhennyksissä on olemassa kuitenkin kuukausittainen minimisumma, joka tulee maksettavaksi korkojen ja muiden mahdollisten kustannusten lisäksi.

Jatkuvan luoton etuna on sen mukautuvuus eri elämäntilanteisiin sillä se on aina tarvittaessa käytössä kunhan limiittiä on jäljellä. 

Luotto voi olla vakuudellinen tai vakuudeton

Vakuudellisessa luotossa lainan vakuudeksi eli pantiksi asetetaan esimerkiksi kiinteistö tai muuta varallisuutta.

Vakuudeksi voidaan hyväksyä myös henkilötakaaja, joka vastaa velasta mikäli lainanottaja ei suoriudu takaisinmaksusta.

Asuntolaina on tyypillinen vakuudellinen laina, jossa lainan kohteena oleva kiinteistö tai asunto-osake toimii vakuutena.

Vakuudettomissa luotoissa niiden pantiksi ei tarvitse asettaa omaisuutta. Esimerkiksi joustoluotot sekä käyttölainat eli käyttöluotot ovat usein vakuudettomia.

Kaikki Lendon kautta haettavat lainat ovat vakuudettomia. Niiden etuna on muun muassa hakemisen helppous ja nopeus, kun erillisiä vakuuksia ei tarvita.

Edullinen vaihtoehto löytyy vertailemalla

Edullisena luottona pidetään sellaista, jossa lainan korko on matala. Edullisuutta arvioitaessa on syytä kiinnittää huomiota kuitenkin myös muihin tekijöihin.

Koron lisäksi luotosta voidaan periä muita maksuja, kuten tilinhoitomaksu sekä avausmaksu.

Lainan todellinen vuosikorko huomioi nämä kaikki muut kulut. Siksi edullisin laina selviääkin todellisia vuosikorkoja tarkastelemalla.

Täyttämällä vain yhden hakemuksen voit saada kerralla useita tarjouksia kauttamme eri pankeilta ja lainanmyöntäjiltä.

Pääset rauhassa vertailemaan tarjousten korkoja ja ehtoja keskenään ja valitsemaan itsellesi sopivimman.

Oli tarpeesi kertaluotto tai jatkuva luotto, Lendo tinkii puolestasi!

Usein kysytyt kysymykset