1. Lainasanasto
  2. Luotonantaja

Luotonantaja tai lainanantaja myöntää lainaa

Luotonantaja on yritys tai henkilö, joka myöntää lainaa tai tarjoaa muita luottoja. Luotonantajat voivat olla esimerkiksi pankkeja, rahoituslaitoksia, luottokorttiyhtiöitä tai yksityisiä lainanantajia, myös tunnettuna nimellä vertaislaina.

Luotonantaja arvioi lainanhakijan lainanmaksukykyä määrittääkseen, pystyykö henkilö maksamaan takaisin lainan ja siihen liittyvät korot ja muut kustannukset. Luotonantajat vaativat yleensä liitteitä, kuten palkkatodistuksia ja muita tietoja tuloista ja omaisuudesta, jotta he voivat tehdä riskiarvion ja arvioida luottokelpoisuuden. 

Luotonantajat perivät yleensä myös eri palvelumaksuja lainan ottamisesta, kuten esimerkiksi avausmaksua tai tilinhoitomaksua. On tärkeää vertailla eri luotonantajien tarjouksia ja lukea huolellisesti lainaehdot ennen lainan ottamista. Lendon avulla sinun tarvitsee täyttää vain yksi lainahakemus ja se välitetään kaikille yhteistyökumppaneilla, joista voit valita sinulle parhaan lainan. 

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Miten löytää hyvä luotonantaja?

Luotonantajan valinnassa kannattaa pitää mielessä seuraavat vinkit:

  • Vertaile eri luotonantajien tarjouksia: Vertaile eri luotonantajien tarjouksia ja valitse sellainen, joka tarjoaa sinulle parhaan lainan. Muista tarkistaa lainan todellinen vuosikorko ja muut lainaan liittyvät kustannukset, sekä lainan takaisinmaksuaika.

  • Tarkista luotonantajan luotettavuus: Tarkista, onko luotonantaja luotettava ja rehellinen. Lue arvosteluja esimerkiksi Trustpilotista tai muusta arvostelusivustosta. Voit myös tarkistaa, toimiiko luotonantaja Aluehallintaviraston eli AVI:n, Finanssivalvonnan tai vastaavan tahon alaisuudessa.

  • Selvitä luotonantajan vaatimukset: Selvitä, minkälaiset vaatimukset lainan hakemiseen tarvitaan. Useasti lainan saamiseen edellytetään tietty ikäraja, puhtaat luottotiedot, tietty minimitulo per kuukausi ja osoite Suomessa. 

  • Kysy neuvoa asiantuntijalta: Voit pyytää neuvoa esimerkiksi lainanvälittäjältä kuten Lendo tai pankin palveluneuvojalta, jos et ole varma, mikä luotonantaja sopii sinulle parhaiten. Nämä henkilöt ovat ammattilaisia ja heillä on tietoa eri luotonantajien tarjouksista ja vaatimuksista.

Muistathan aina lukea huolellisesti lainaehdot ennen lainan ottamista ja varmistaa, että ymmärrät ne. Lainan ottaminen täytyy olla harkittua ja täytyy olla varma että pystyy maksamaan lainan takaisin.

Ovatko Lendon yhteistyökumppanit luotettavia?

Lendon yhteistyökumppaneina toimii vain luotettavia pankkeja ja luotonantajia. Kaikki kumppanimme ovat joko Aluehallintoviraston eli AVI:n, Finanssivalvonnan tai vastaavan tahon alaisuudessa.

Lendon yhteistyökumppaneina toimivat vain luotettavat pankit ja luotonantajat. Näin voimme löytää juuri sinulle parhaan rahoitusratkaisun.

Lainaa hakeminen netistä Lendon avulla on turvallista ja yhteistyöpankkiemme toiminta valvottua.