1. Lainasanasto
  2. Lainaturva

Lainan takaisinmaksuturva eli lainaturva suojaa maksukykyä

Lainan takaisinmaksuturva eli lainaturva on erillinen lainan yhteyteen saatava vakuutus.

Se tuo turvaa ja suojaa omaa maksukykyä sellaisiin elämäntilanteisiin, joita ei voi aina ennakoida etukäteen.

Tälläisiä tilanteita voi olla esimerkiksi jos sinä tai kumppanisi joutuu työttömäksi tai sairastuu vakavasti.

Takaisinmaksuturva vakuuttaa lainan

Takaisinmaksuturva on vakuutus, joka auttaa huolehtimaan lainan takaisinmaksusta myös silloin, jos tulotaso ja siten oma maksukyky heikkenee äkillisesti.

Maksuturvavakuutuksesta riippuen sillä voidaan maksaa jäljellä oleva laina joko osittain, tai kokonaan pois. 

Isommissa lainoissa, kuten asuntolainassa asuntolainassa maksuturvan ottaminen voi vaikuttaa positiivisesti myös lainatarjoukseen.

Lainaturvan voi ottaa jo lainaa hakiessaan

Lainaturvan voi ostaa usein myös jälkikäteen, mutta kätevintä on hankkia se samassa yhteydessä kun hakee lainaa.

Vakuutus kattaa yleensä työttömyyden lisäksi vakavan sairauden, heikentyneen työkyvyn sekä kuolemantapauksen tuoden turvaa omaisille.

Osa vakuutuksista kattaa myös sairaalahoidon kustannuksia.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Maksuturvavakuutuksen saamisen ehdot

Vakuutuksen hakemiseen sovelletaan pääosin samoja kriteereitä kuin hakiessasi lainaa kauttamme, eli vähintään 20 vuoden ikää ja vakituista asumista Suomessa.

Hakijalla tulee olla myös säännölliset palkka- tai eläketulot. Vakuutusta ei voida myöntää, jos hakijalla ei ole luottotietoja. Hakijalla tulee lisäksi olla käytössään verkkopankkitunnukset sekä sähköposti.

Työttömyyden varalta maksuturvan saaminen edellyttää lisäksi sitä, että hakija on hakuhetkellä työkykyinen eikä nykyisellään pois ansiotyöstä sairauden, tapaturman tai vamman vuoksi.

Hakuhetkellä et voi olla myöskään tietoinen tulevasta lomautuksesta tai työttömyydestä.

Osa lainaturvan myöntäjistä asettaa myös ehdon työsuhteen minimikestolle vakuutusta haettaessa. Tämä on usein kuusi kuukautta. 

Miten maksuturva toimii käytännössä? 

Maksuturva tulee lainan lyhennysten päälle erillisenä kuukausikustannuksena, ja sen suuruus on yleensä tietty prosenttiosuus lainan kokonaismäärästä.

Jos vakuutukselle tulisi tarvetta, tällöin prosessi etenee olemalla yhteydessä vakuutuksen myöntäjään ja toimittamalla tarvittavat dokumentit kuten lääkärintodistus ja -lausunto tai todiste työsuhteen päättymisestä taloudellisista tai tuotannollisista syistä.

Korvaus maksetaan tyypillisimmillään tilille kerran kuukaudessa vakuutuksessa etukäteen sovitun korvausmäärän perusteella.

Kannattaako lainaturvan ottaminen?

Tämä on täysin tapauskohtaista. Lainaturvaan kannattaa suhtautua samoin kuin muihin vakuutuksiin. On mahdollista, että vakuutusta ei ikinä tarvitse, mutta entä jos jotain sattuukin?

Myös lainaturvavakuutusten ehtoja kannattaa vertailla keskenään, sillä niiden korvausehdoissa on toimijakohtaisia eroja.

Varsinkin isomman, pitkän takaisinmaksuajan omaavan lainan ollessa kyseessä lainaturva voi olla järkevä vaihtoehto tuoden turvaa myös läheisille. Velallisen itse menehtyessä lainaturvavakuutus voi helpottaa perheenjäsenten taloudellista tilannetta.

Myös Lendon kumppanit tarjoavat maksuturvaa

Yhteistyökumppaneistamme takaisinmaksuturvaa tarjoavat Avida, Bank Norwegian, Fellow Pankki, Halino, Instabank, Komplett Bank, Lainasto, Nordax Bank, Resurs Bank ja TF Bank.

Lisätietoja näistä vakuutustuotteista löydät vierailemalla partnerin sivulla yllä olevien linkkien kautta.

Vaihtoehto lainaturvalle yllättävien tilanteiden varalta

Joskus yllättävässä tilanteessa jo pelkkä lyhennysvapaa voi tuoda tarvittavan hengähdystauon. Sen aikana lainasta kertyy maksettavaksi vain korot sekä juoksevat kulut, kuten esimerkiksi tilinhoitomaksu.

Myös lyhennysvapaasta ja sen kestosta ehtoineen sovitaan erikseen pankin tai luotonmyöntäjän kanssa.

Haluatko tietää lisää?

Asiakaspalvelumme opastaa sinua myös kaikissa maksuturvaan liittyvissä kysymyksissä.

Tavoitat asiakaspalvelumme arkisin puhelimitse klo 9-15 numerosta (09) 6899 8000. Sähköpostia voit lähettää meille osoitteeseen asiakaspalvelu@lendo.fi.

Lainaturva

Usein kysytyt kysymykset

Maksuturva on mahdollista hankkia myös jälkikäteen. Ole tällöin yhteydessä suoraan luotonmyöntäjään.

Kyllä, kyseessä on markkinointitermi eli molemmat tarkoittavat samaa asiaa. Eri toimijoiden väliset vakuutusratkaisut voivat kuitenkin vaihdella niin ehdoiltaan, kuin kustannuksiltaan.