1. Lainasanasto
  2. Lainan lyhennys

Lainan lyhennys on sovittu summa lainan takaisinmaksusta

Lainan lyhennys tarkoittaa, että maksat takaisin ottamaasi lainaa. Kun olet ottanut esimerkiksi asuntolainan, sinun tulee maksaa siitä takaisin sovittua summaa kuukausittain tai muita sovittuja eriä. Lainan lyhennyksen yhteydessä maksat myös lainan korkoa eli lainanantajalle maksettavaa korvausta lainan ottamisesta. Lyhennys tapahtuu lainan maksusuunnitelman mukaisesti, jossa on määritelty kuinka paljon lainaa ja korkoa maksat takaisin eri ajanjaksoina.

Lainan lyhennystä voidaan myös kutsua maksueräksi tai kuukausieräksi . Lainan lyhennys on osa lainan takaisinmaksua, ja sen avulla saat lainasi maksettua takaisin lainanantajalle. 

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Miten lasketaan lainan lyhennys?

Lainan lyhennyksen määrä riippuu lainan kokonaissummasta, korosta ja laina-ajasta. Voit laskea lainan lyhennyksen käyttämällä lainalaskuria.

Jos lainan korko vaihtelee tai lainassa on muita maksuja, kuten avausmaksu tai tilinhoitomaksu, vaikuttaa se lainan lyhennykseen. On myös hyvä huomioida, että  kuukausittaiselle lyhennykselle on myös muita takaisinmaksujärjestelmiä, kuten vuosittainen lyhennys tai kertalyhennys.

Voit käyttää Lendon lainalaskuria lainalyhennyksesi laskemiseen. 

Voinko lyhentää lainaani enemmän kuin kuukausierä?

On mahdollista maksaa lainaa enemmän kuin kuukausierä ja sen myötä lainan summa ja korot pienenevät ja laina-aika lyhenee. 

Voinko pienentään nykyisten lainojen lyhennys määrää Lendon avulla?

Kyllä, jos maksat useampaa lainaa, luottoa, osamaksua tai luottokorttivelkaa, voi olla kannattavaa yhdistää lainat. Kun useampi velka yhdistetään, voit säästää kuukausittaisessa lainan lyhennyksessä.