1. Lainasanasto
  2. Liitteet lainahakemukseen

Lainahakemuksen liitteet vaihtelevat pankin tai lainanantajan mukaan

Lainanantajat vaativat usein liitteitä lainahakemuksiin, koska ne antavat lainanantajalle tarkempaa tietoa hakijan taloudellisesta tilanteesta ja luottokelpoisuudesta. Näin lainanantaja pystyy tekemään paremman arvion siitä, onko hakijalla riittävästi tuloja lainan takaisinmaksamiseen ja onko hakijalla muita velkoja tai lainoja, jotka saattaisivat vaikuttaa lainan takaisinmaksukykyyn.

Esimerkiksi palkkalaskelma auttaa lainanantajaa arvioimaan, onko hakijalla riittävästi tuloja lainan takaisinmaksamiseen. Vakuudeton laina yleensä vaatii säännölliset kuukausitulot ja monilla lainanantajilla on myös tietty tuloraja, joka hakijoiden pitää täyttää. 

Asuntotodistukset taas antavat lainanantajalle tietoa hakijan asumistilanteesta ja mahdollisista muista veloista, kuten vuokranmaksuveloista. Muut lainat ja velat puolestaan auttavat lainanantajaa ymmärtämään, onko hakijalla paljon muita lainoja tai velkoja, jotka saattaisivat vaikuttaa lainan takaisinmaksukykyyn.

Yleisesti ottaen lainanantajat vaativat liitteitä, jotta he pystyvät tekemään perusteellisen arvion hakijan taloudellisesta tilanteesta ja luottokelpoisuudesta. Tämä on tärkeää, koska lainanantaja haluaa varmistua siitä, että hakijalla on riittävästi tuloja lainan takaisinmaksamiseen ja että hakijalla on realistinen suunnitelma lainan takaisinmaksamiseksi. Näin lainanantaja pystyy minimoimaan riskinsä lainan myöntämisessä.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Mitkä liitteet tarvitsen lainahakemukseen?

Yleisimmät liitteet mitä lainahakemukseen tarvitaan ovat:

  • Henkilötodistus - kuten passi tai henkilökortti

  • Palkkalaskelma - esimerkiksi palkkakuitit tai verotodistus 

  • Asuntotodistus - esimerkiksi vuokrasopimus tai omistusasunnon asiakirjat

  • Yrittäjän tilinpäätös 

  • Muut lainat ja velat 

  • Etuudet ja tuet

  • Eläkepäätös 

Tarvittavat liitteet lainahakemukseen vaihtelevat pankin tai lainanantajan mukaan, tarkista siis aina mitkä asiakirjat ovat tarpeen. 

Milloin liitteet lainahakemukseen pitää toimittaa?

Lainahakemuksen tekemiseen ei vielä tarvitse liitteitä, mutta yleensä ennen sopimuksen allekirjoittamista pankit ja luotonantajat tarvitsevat liitteet nähtäväksi. 

Yleisesti ottaen lainahakemuksen liitteet tulee toimittaa samanaikaisesti lainahakemuksen kanssa, jotta lainanantaja pystyy käsittelemään hakemuksen mahdollisimman nopeasti. Tämä tieto löytyy yleensä lainanantajan verkkosivuilta tai asiakaspalvelusta. 

Joissain tapauksissa lainanantaja saattaa myös pyytää lisätietoja tai lisäliitteitä hakemuksen käsittelyn aikana, jolloin ne tulee toimittaa pyydettäessä.

Muistathan, että lainahakemuksen liitteet ja tarvittavat asiakirjat vaihtelevat lainanantajan mukaan. Tarkista siis aina lainanantajalta, milloin liitteet tulee toimittaa. Huolehdi, että toimitat liitteet ajoissa, jotta lainanantaja pystyy käsittelemään hakemuksesi mahdollisimman nopeasti. Mitä nopeammin saat liitteet lähetettyä lainanantajalle, sitä nopeammin saat rahat tilillesi. Useimmiten liitteet voi lähettää sähköisesti.