1. Lainasanasto
  2. Laina-aika

Laina-aika tai myös lainan takaisinmaksuaika

Laina-aika, muilla nimillä myös lainan takaisinmaksuaika tai maksuaika tarkoittaa aikaa, jonka kuluessa lainanottaja on velvollinen maksamaan lainan takaisin. Tämä aika voi olla eri pituinen riippuen siitä, mistä lainasta on kyse, ja usein lainanantajat tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja lainan ajan suhteen.

Esimerkiksi joku voi valita lyhyemmän laina-ajan maksaakseen lainan takaisin nopeammin, mutta tämä voi tarkoittaa korkeampia kuukausimaksuja. Toisaalta pitkä lainan-aika voi tarkoittaa matalampia kuukausimaksuja, mutta se vaatii lainanottajalta kärsivällisyyttä ja säännöllisiä maksuja pitkän ajan kuluessa

Kuinka pitkä on laina-aika?

Laina-aika on aikaa, jonka aikana laina ja lainan korko maksetaan takaisin. Se on sisältyy lainanottajan ja lainanantajan välillä tehtyyn sopimukseen. Laina-aika voi vaihdella lyhyestä ajasta, kuten parista viikosta, pitkään aikaan, kuten useisiin vuosiin. Lendon lainojen takaisinmaksu aika on tyypillisesti 1-15 vuotta. 

Tämä kaikki  riippuu lainan määrästä, lainan korosta ja lainanottajan maksukyvystä kuinka pitkä laina-aika on. Lainanantajat tarjoavat usein erilaisia laina-aikoja eri lainatyypeille, ja lainanottajat voivat valita laina-ajan, joka sopii parhaiten heidän tarpeisiinsa ja maksukykyynsä.

Yleensä on myös mahdollista maksaa laina nopeammin takaisin tai tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä. Muista aina olla suoraan lainanantajaan yhteydessä, kun haluat tehdä muutoksia maksusuunnitelmaan, tästä saatetaan pyytää erillistä palvelumaksua. 

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Kuinka monta kertaa lainan aikana voi hakea lyhennysvapaata?

Lainan lyhennysvapaan määrä riippuu lainanantajasta ja lainasopimuksesta. Joissain tapauksissa lainanantaja saattaa tarjota useita lyhennysvapaita lainan aikana, kun taas toisissa tapauksissa lyhennysvapaita ei ole tarjolla lainkaan. Sen takia lyhennysvapaan hinta ja kuinka monta kertaa sitä voi hakea, riippuu lainanantajasta. 

Jos lyhennysvapaita on tarjolla, niiden määrä ja käytön ehdot määritellään yleensä lainasopimuksessa. Yleensä lyhennysvapaalla maksetaan pelkät korkokulut ja kiinteät kulut kuin tilinhoitomaksu. Lyhennysvapaan hakemiseen on oltava yhteydessä suoraan lainanantajaan. 

Muistathan, että lyhennysvapaan hakeminen tarkoittaa, että lainan takaisinmaksuaika pidentyy ja lainan kokonaiskustannukset kasvavat. Tämän vuoksi on tärkeää harkita tarkkaan, onko lyhennysvapaan hakeminen tarpeen ja järkevää omassa taloudellisessa tilanteessa.

Mikä on kiinteä laina-aika?

Kiinteä laina-aika tarkoittaa, että lainan takaisinmaksuaika, on ennalta määrätty ja pysyy samana lainan koko ajan. Tämä tarkoittaa, että lainanottaja maksaa lainan takaisin tasaisina erinä sopimuksen mukaisessa aikataulussa. Esimerkiksi jos laina-aika on 20 vuotta, takaisinmaksu tapahtuu 20 vuoden ajan sopimuksen mukaisesti.

Kiinteä laina-aika eroaa vaihtuvakorkoisesta lainasta, jossa lainan korko voi vaihdella lainan aikana. Vaihtuvakorkoisessa lainassa lainanhoitajan maksettavien erien suuruus voi siis vaihdella lainan aikana, kun taas kiinteällä laina-ajalla ne pysyvät samana. Kiinteä laina-aika voi olla hyvä vaihtoehto, jos lainanottajan tulee suunnitella lainan takaisinmaksua tarkasti ja haluaa tietää etukäteen tarkkaan, paljonko hänen tulee maksaa lainasta joka kuukausi.

Miten laina-aika vaikuttaa kokonaisvuosikorkoon?

Kokonaisvuosikorko on lainan kokonaiskustannukset prosentteina lainan bruttosummasta. Se sisältää lainan perustason, eli lainan koron ja muut kustannukset, sekä mahdolliset lisäkustannukset, kuten esimerkiksi avausmaksun ja tilinhoitopalkkion.

Laina-aika vaikuttaa kokonaisvuosikorkoon, sillä pidempi laina-aika tarkoittaa yleensä suurempaa lainan kokonaiskustannusta. Tämä johtuu siitä, että pidemmän laina-ajan aikana lainan korko ja muut kustannukset kertyvät suuremmiksi. Pidemmän laina-ajan myötä myös lisäkustannukset, kuten avausmaksu ja tilinhoitopalkkio, saattavat olla suuremmat prosentuaalisesti lainan bruttosummasta.

Jos haluat vertailla eri lainanantajien tarjoamia lainoja, on tärkeää vertailla niiden kokonaisvuosikorkoja. Tämä auttaa sinua löytämään edullisimman lainan ja vertailemaan lainojen kokonaiskustannuksia toisiinsa. Lendolla sinun tarvitsee täyttää vain yksi lainahakemus, joka välitetään Lendon kaikille yhteistyökumppaneille, joista voit sitten valita sinulle parhaan lainatarjouksen. 

Muistathan, että kokonaisvuosikorko ei ole ainoa tekijä, jota kannattaa harkita lainan valinnassa. Muut tekijät, kuten lainan maksuaika ja maksukyky, ovat myös tärkeitä huomioida.