1. Lainasanasto
  2. Kuukausierä

Lainan kuukausierä on kuukausittain maksettava summa

Lainan kuukausierä on summa, jonka lainanottaja maksaa lainanantajalle joka kuukausi lainan takaisinmaksun edistämiseksi. Kuukausierä sisältää lainan korkokustannukset ja lainan pääoman lyhennyksen. Lainan kuukausierä määräytyy lainan koron, lainan takaisinmaksuajan ja lainan pääoman perusteella.

Lainan kuukausierän suuruus voi vaihdella eri lainoissa, ja se voi myös muuttua ajan myötä, jos lainan korkotaso muuttuu tai jos lainanottaja tekee muutoksia lainan takaisinmaksuun. On tärkeää huolehtia siitä, että lainan kuukausierät maksetaan ajallaan, jotta vältytään lisäkustannuksilta, kuten viivästyskorosta. 

Mitä kuukausierä sisältää?

Kuukausierä sisältää koron ja lyhennyksen. Lainan kuukausierän päälle voi tulla myös muita kuluja, kuten tilinhoitomaksut ja mahdolliset palvelumaksut.

Eri pankeilla ja luotonantajilla on eri kuukausierät, heidän koroistaan ja kuluistaan riippuen. Lainan kuukausierän suuruus voi vaihdella eri lainoissa, ja se voi myös muuttua ajan myötä, jos lainan korkotaso muuttuu tai jos lainanottaja tekee muutoksia lainan takaisinmaksuun.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Kannattaako kuukausierien vertailu? 

Lainojen kuukausierissä voi olla suuriakin eroja, sen takia lainojen kilpailutus on hyvä idea. Lainasumma, laina-aika, korko ja muut kulut, kuten avausmaksu tai tilinhoitomaksu vaikuttavat kuukausierään. Kun sinulla on useampi lainatarjous josta valita, voit valita itsellesi parhaan lainavaihtoehdon. 

Vasta kun teet lainavertailun, voit verrata useita tarjouksia ja niiden kuukausieriä ja miettiä minkälainen kuukausierä sopii sinun taloudellesi. Lyhyt takaisinmaksuaika tarkoittaa yleensä, että kuukausierä on suurempi ja pidempi takaisinmaksuaika tarkoittaa, että  kuukausierä on yleensä pienempi.  

Miten lainan kuukausierä lasketaan?

Lainan kuukausierän laskemiseen voidaan esimerkiksi käyttää lainalaskuria, joka kätevästi laskee lainan kulut ja määrän. Lainalaskuri laskee eri lainojen summien ja takaisinmaksuaikojen kuukausierät.

Kun tiedät minkälainen lainasumma sopii sinulle, voit verrata eri takaisinmaksuaikojen kuukausieriä. Mutta yleisesti pidemmällä takaisinmaksulla on pienemmät kuukausierät, kun taas lyhyellä takaisinmaksuajalla on isommat kuukausierät. 

Voinko muokata nykyisten lainojen kuukausierää? 

Jos sinulla on useampi laina, luotto, osamaksu tai luottokorttivelka voi lainojen yhdistäminen yhdistelylainaksi olla hyvä mahdollisuus, jolla voit säästää kuukausierissä. Vain yksi maksettava kuukausierä voi tuoda selkeyttä ja antaa paremman yleiskuvan omasta taloudesta. 

Useasti pieni pikalaina tai pikavippi on korkeakorkoisempi ja jos niitä on useampi, nousevat myös kuukausittaiset hoitokulut. 

Lendon avulla lainojen yhdistäminen käy nopeasti ja helposti. Hae yhdistelylainaa ja Lendo vertaa tarjoukset luotonantijalta puolestasi.