Korkokatto asettaa enimmäiskoron kulutusluotoille

Laissa on määritelty enimmäiskorko eli korkokatto kuluttajille myönnettäviin lainoihin. Kulutusluottojen korko on Kuluttajansuojalaissa säädelty.

Syyskuun 2021 loppuun asti oli väliaikainen kulutusluottojen korkokatto asetettu 10 prosenttiin.

Kulutusluotto eli kuluttajaluotto kuuluu Kuluttajansuojalain säätelyn piiriin. Laki asettaa luotoille 20 % korkokaton.

Se tarkoittaa, että pankit ja lainanmyöntäjät voivat periä kuluttajille suunnatuista luotoista korkeintaan 20 % nimelliskorkoa.

Laki säätelee myös muita kuluja

Korkokaton lisäksi kuluttajansuojalaki säätelee luotoista perittäviä muita kuluja. Näitä kuluja voivat olla esimerkiksi luoton avausmaksu sekä tilinhoitomaksu. Luoton muut kulut saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Lain määrittelemän enimmäiskoron lisäksi korkokatolla voidaan tarkoittaa lainalle tarjottavaa lisäsuojausta korkojen nousuja vastaan.

Esimerkiksi asuntolainalle on mahdollista lisämaksusta asettaa korkokatto, jolloin lainan korko ei nouse yli tämän markkinakoron noususta huolimatta.

Väliaikainen korkokatto 2021 poistui 1.10. alkaen

Koronapandemian aikana eduskunta hyväksyi väliaikaisen muutoksen kuluttajansuojalakiin.

Väliaikaisen lain myötä kulutusluottojen korkokatto laski 10 prosenttiin ajalla 1.7. - 31.12.2020 sekä 1.1. - 30.9.2021.

Kyseisinä ajanjaksoina otettujen kuluttajalainojen korko oli lakimuutoksen voimassa ollessa korkeintaan 10 %. Väliaikainen korkokattolaki 2021 ei koskenut luottokortteja tai osamaksusopimuksia.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
199.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90 % ja todellinen vuosikorko 6.06 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 23 869 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Aiempien lainojen korko kannattaa tarkistaa

Vuoden 2021 lakimuutoksen aikaan solmittujen luottojen ehdot kannattaa nyt tarkistaa, sillä osassa lainoja korko voi nousta 1.10.2021 alkaen.

Jos sopimuksesi mukainen korko on yli 10 %, nousi korko tälle tasolle lokakuun alusta lähtien.

Mikäli olet saanut lainatarjouksen alle 10 % korolla, on kyseinen korko luonnollisesti voimassa koko laina-ajan.

Väliaikaisen korkokaton päättyminen voi helpottaa lainansaantia

Väliaikaisen 10 % korkokattolain voimassa ollessa moni varsinkin pienituloinen lainanhakija saattoi jäädä kokonaan ilman lainaa.

Pankit ja luotonantajat laskevat korkotason hakijan riskiluokituksen mukaan eikä kaikille ole mahdollisuutta myöntää rahoitusta alle 10 % korolla. 

Korkokaton noustessa entiselle 20 % tasolleen voi myönteisen luottopäätöksen saaminen samalla helpottua.

Jos jäit ilman lainaa väliaikaisen lakimuutoksen aikana, nyt on hyvä hetki kilpailuttaa lainat uudelleen.

Kilpailutuksen ansiosta jopa tuntuva säästö on mahdollista

Lainojen vertailussa keskeisessä asemassa on lainan korko.

Monissa luottokorteissa korko voi olla yli 10 %, joten voit saada tuntuvaa säästöä maksamalla kertaluotolla pois kalliit luottokortit ja osamaksut.

Koskiko väliaikainen korkokatto 2021 vanhoja lainoja?

Väliaikainen korkokatto 2021 koski ainoastaan lain voimassaolon aikana solmittuja lainasopimuksia. Alkuperäinen 20 % korkokatto astui voimaan 1.9.2019.

Jos sinulla on ennen vuotta 2019 otettuja lainoja tai lainasi korko nousi väliaikaisen lakimuutoksen päättymisen myötä, suosittelemme lainan kilpailutusta.

Kilpailutus on erityisesti syytä tehdä silloinkin, jos taloudellinen tilanteesi on kohentunut esimerkiksi palkankorotuksen tai pienentyneiden pakollisten menojen myötä.

Myös edellisen väliaikaisen lakimuutoksen voimassa ollessa ajalla 1.7. – 31.12.2020 solmitut sopimukset on hyvä kilpailuttaa uusiksi, sillä 10 % korkokatto ei jatku automaattisesti niidenkään kohdalla.

Kilpailuta lainat helposti täyttämällä hakemus Lendon lainapalvelussa.

Miksi en saanut lainaa 10 % korolla?

Pankkien ja lainanantajien luottopäätokset perustuvat niiden hakijasta tekemään riskiluokitukseen.

Vakuudeton laina on lainanmyöntäjälle suurempi riski kuin vakuudellinen, koska sen takuuna ei ole hakijan varallisuutta. Luotonmyöntäjä kompensoi riskejä korosta saamallaan katteella.

Mikäli mahdollista, suosittelemme lainan hakemista yhteishakijan kanssa. Se voi edesauttaa edullisemman lainan saamista.

Luotto on lainanmyöntäjälle pienempi riski, kun sen kuluista vastaa kaksi henkilöä. Yhteishakijana voi toimia samassa taloudessa asuva avio- tai avopuoliso tai rekisteröity kumppani.

Näin palvelumme toimii

Täytä hakemus

1. Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Jos tarvitset apua, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 6899 8000.

Vertaa tarjouksia

2. Vertaa tarjouksia

Tarjoukset tulevat nopeasti – usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä. Pääset tarkastelemaan saamiasi tarjouksia kirjautumalla sisään omille sivuille.

Valitse paras tarjous

3. Valitse paras tarjous

Vertaile tarjouksia ja valitse sinulle paras.

Usein kysytyt kysymykset