Korkokatto asettaa enimmäiskoron kulutusluotoille

Lainoja vertailtaessa keskeisessä asemassa on lainan korko. Kulutusluottojen korkoa säätelee Kuluttajansuojalaki. Laissa on määritelty enimmäiskorko eli korkokatto kuluttajille myönnettäviin lainoihin.

Kuluttajansuojalaki säätelee lainan korkoa ja muita kuluja

Kulutusluottojen korkokatto on 20 % eli pankit ja lainanmyöntäjät voivat periä kulutusluotoista korkeintaan 20 % nimelliskorkoa. Kulutusluoton korkokaton lisäksi kuluttajansuojalaki säätelee kulutusluotoista perittäviä muita kuluja. Näitä kuluja voivat olla esimerkiksi luoton avausmaksu sekä tilinhoitomaksu. Luoton muut kulut saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Väliaikainen korkokatto kannattaa hyödyntää

Ajalla 1.7. – 31.12.2020 kulutusluottojen korkokatto on asetettu 10 prosenttiin. Väliaikainen korkokatto ei koske luottokortteja tai osamaksusopimuksia. Korkokatto koskee ainoastaan sen voimassaolon aikana solmittuja luottosopimuksia eikä uusi korko siten siirry aiemmin nostettuihin kulutusluottoihin. Sen sijaan korkokatto koskee myös jatkuvia lainoja, jos lainaa nostetaan lain ollessa voimassa. Näihin nostoihin sovelletaan 10 % korkoa.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
99.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 6.30 % ja todellinen vuosikorko 6.49 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 14 287 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja.

Kuinka väliaikainen korkokatto vaikuttaa lainaani?

Jos otat lainaa ajalla 1.7. – 31.12.2020 saa lainanmyöntäjä periä korkeintaan 10 % nimelliskorkoa tältä ajalta. Korko voi kuitenkin nousta 1.1.2021, jolloin korkokatto on jälleen 20 %.

Lendon lainapalvelussa ilmoitettu korko on voimassa 1.1.2021 lähtien ja siihen saakka lainasta peritään korkoa 10 %. Jos olet saanut lainatarjouksen alle 10 % korolla, on kyseinen korko luonnollisesti voimassa koko laina-ajan.

Väliaikainen korkokatto ei siirry vanhoihin lainoihin automaattisesti vaan ne tulee kilpailuttaa uudestaan. Nyt onkin hyvä hetki yhdistää vanhat lainat.

Monissa luottokorteissa korko voi olla yli 10 %, joten voit saada tuntuvaa säästöä maksamalla kertaluotolla pois kalliit luottokortit ja osamaksusopimukset.

Koskeeko korkokatto vanhoja lainoja?

Korkokatto koskee ainoastaan lain voimassaolon aikana solmittuja lainasopimuksia. Alkuperäinen 20 % korkokatto astui voimaan 1.9.2019. Jos sinulla on ennen sitä otettuja kulutusluottoja, suosittelemme vanhojen lainojen kilpailuttamista. Myös sen jälkeen solmitut lainasopimukset on hyvä kilpailuttaa väliaikaisen 10 % korkokaton aikana 1.7. – 31.12.2020.

Miksi en saanut lainaa 10 % korolla?

Pankkien ja lainanantajien luottopäätokset perustuvat niiden hakijasta tekemään riskiluokitukseen. Vakuudettomassa lainassa lainanmyöntäjän riski on suurempi kuin vakuudellisessa lainassa, koska lainan takuuna ei ole hakijan varallisuutta. Lainanmyöntäjä kompensoi riskejä korosta saamallaan katteella.

Mikäli mahdollista, suosittelemme lainan hakemista yhteishakijan kanssa. Lainanmyöntäjälle on pienempi riski, kun luoton kuluista vastaa kaksi henkilöä. Yhteishakijana voi toimia samassa taloudessa asuva avio- tai avopuoliso tai rekisteröity kumppani.

Usein kysytyt kysymykset

Lisää lainapalvelustamme

Lainojen kilpailuttaminen

Lainojen kilpailuttaminen on helppoa – teet yhden hakemuksen lainapalveluumme, minkä jälkeen välitämme sen puolestasi kaikille yhteistyökumppaneillemme.

Lue lisää lainojen kilpailutuksesta
Yhdistä lainat

Lendo auttaa sinua yhdistämään nykyiset lainasi ilmaiseksi.

Lue lisää lainojen yhdistämisestä
Kulutusluotto

Lendon avulla saat haettua kulutusluottoa, kun tarvitset lainaa uutta hankintaa varten tai arjen menoihin.

Lue lisää kulutusluotosta
Lainat

Lendon kautta haettavat lainat ovat kaikki vakuudettomia lainoja.

Lue lisää eri lainoista
Autolaina

Lendon kautta voit hakea vakuudetonta lainaa koko auton arvon edestä jopa 60 000 euroon saakka.

Lue lisää autolainasta
Yhteistyökumppanit

Lendon yhteistyökumppaneina on vain luotettavia pankkeja ja luotonantajia.

Lue lisää kumppaneistamme