Korkokatto asettaa enimmäiskoron kulutusluotoille

Lainaa vertailtaessa keskeisessä asemassa on lainan korko. Kulutusluoton korko on Kuluttajansuojalaissa säädelty. Laissa on määritelty enimmäiskorko eli korkokatto kuluttajille myönnettäviin lainoihin. Syyskuun 2021 loppuun asti on väliaikainen kulutusluottojen korkokatto on asetettu 10 prosenttiin.

Kulutusluotto eli kuluttajaluotto kuuluu Kuluttajansuojalain säätelyn piiriin. Laki asettaa luotoille 20 % korkokaton mikä tarkoittaa, että pankit ja lainanmyöntäjät voivat periä kuluttajille suunnatuista luotoista korkeintaan 20 % nimelliskorkoa.

Korkokaton lisäksi kuluttajansuojalaki säätelee luotoista perittäviä muita kuluja. Näitä kuluja voivat olla esimerkiksi luoton avausmaksu sekä tilinhoitomaksu. Luoton muut kulut saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Väliaikainen korkokatto 2021 kannattaa hyödyntää

Ajalla 1.1. – 30.09.2021 kulutusluottojen korkokatto on asetettu 10 prosenttiin. Alunperin korkokatto laskettiin väiaikaisesti ajalle 1.7. – 31.12.2020, mutta lakimuutosta päätettiin jatkaa. Väliaikainen korkokatto 2021 ei koske luottokortteja tai osamaksusopimuksia.

Korkokatto koskee ainoastaan sen voimassaolon aikana solmittuja luottosopimuksia eikä uusi korko siten siirry aiemmin nostettuihin kulutusluottoihin. Sen sijaan korkokatto koskee myös jatkuvia lainoja, jos lainaa nostetaan lain ollessa voimassa. Näihin nostoihin sovelletaan 10 % korkoa.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
166.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90 % ja todellinen vuosikorko 6.06 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Kuinka väliaikainen korkokatto 2021 vaikuttaa lainaani?

Jos otat lainaa ajalla 1.1. – 30.09.2021 saa lainanmyöntäjä periä korkeintaan 10 % nimelliskorkoa tältä ajalta. Nimelliskorko voi kuitenkin nousta 1.10.2021, jolloin korkokatto on jälleen 20 %.

Lendon lainapalvelussa ilmoitettu korko on voimassa 1.10.2021 lähtien ja siihen saakka lainasta peritään korkoa 10 %. Jos sinulle on annettu lainatarjous alle 10 % korolla, on kyseinen korko luonnollisesti voimassa koko laina-ajan.

Väliaikainen korkokatto ei siirry vanhoihin lainoihin automaattisesti vaan ne tulee kilpailuttaa uudestaan. Tämä koskee myös edellisen väliaikaisen korkokaton ajalta nostettuja lainoja. Jos olet solminut lainasopimuksen ajalla 1.7. – 31.12.2020, saattaa sopimuksen korko nousta yli 10 % tasolle vuoden 2021 alusta lähtien. Yhdistä lainat ja hyödynnä väliaikainen korkokatto.

Monissa luottokorteissa korko voi olla yli 10 %, joten voit saada tuntuvaa säästöä maksamalla kertaluotolla pois kalliit luottokortit ja osamaksusopimukset.

Koskeeko korkokatto 2021 vanhoja lainoja?

Korkokatto koskee ainoastaan lain voimassaolon aikana solmittuja lainasopimuksia. Alkuperäinen 20 % korkokatto astui voimaan 1.9.2019. Jos sinulla on ennen sitä otettuja lainoja, suosittelemme vanhojen lainojen kilpailuttamista. Myös sen jälkeen solmitut lainasopimukset on hyvä kilpailuttaa väliaikaisen 10 % korkokaton aikana 1.1. – 30.09.2021.

Myös edellisen väliaikaisen lakimuutoksen voimassaollessa, ajalla 1.7. – 31.12.2020 solmitut sopimukset on hyvä kilpailuttaa, sillä 10 % korkokatto ei jatku automaattisesti näidenkään lainojen kohdalla.

Kilpailuta lainat helposti täyttämällä hakemus Lendon lainapalvelussa.

Miksi en saanut lainaa 10 % korolla?

Pankkien ja lainanantajien luottopäätokset perustuvat niiden hakijasta tekemään riskiluokitukseen. Vakuudeton laina on lainanmyöntäjälle suurempi riski kuin vakuudellinen laina, koska lainan takuuna ei ole hakijan varallisuutta. Lainanmyöntäjä kompensoi riskejä korosta saamallaan katteella.

Mikäli mahdollista, suosittelemme lainan hakemista yhteishakijan kanssa. Luotto on lainanmyöntäjälle pienempi riski, kun sen kuluista vastaa kaksi henkilöä. Yhteishakijana voi toimia samassa taloudessa asuva avio- tai avopuoliso tai rekisteröity kumppani.

Hyödynnä väliaikainen 10 % korkokatto! Hae lainaa Lendon maksuttomassa lainapalvelussa!

Näin palvelumme toimii

Täytä lainahakemus

1.Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Jos tarvitset apua, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 6899 8000.

Vertaa tarjouksia

2. Vertaa tarjouksia

Tarjoukset tulevat nopeasti – usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä. Pääset tarkastelemaan saamiasi tarjouksia kirjautumalla sisään omille sivuille.

Valitse paras tarjous

3. Valitse paras tarjous

Vertaile tarjouksia ja valitse sinulle paras laina.