Lainan korko vaihtelee eri lainanmyöntäjien kesken

Lainasta peritään korkoa, jota voidaan pitää maksuna siitä, että lainanmyöntäjä on antanut rahaa lainanottajan käyttöön. Koron suuruus vaihtelee ja nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä pienempi korko, sitä edullisempi laina.

Todellinen vuosikorko huomioi lainan sivukulut

Korosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lainan nimelliskorkoa. Nimelliskorko on lainanmyöntäjän asettama korko, jonka se perii korvauksena lainanantajan käyttöön antamastaan rahasta. Lainan edullisuutta arvioitaessa on koron lisäksi syytä kiinnittää huomiota lainan sivukuluihin, kuten avausmaksuun sekä tilinhoitomaksuun. Nämä muut kulut on huomioitu lainan todellisessa vuosikorossa.

Lainan korko perustuu hakijan luottokelpoisuuteen

Lainanmyöntäjän tarjoama korko perustuu lainanhakijan luottokelpoisuuteen ja sen laskentaan vaikuttavat useat eri tekijät. Luottokelpoisuutta laskiessaan lainanmyöntäjä arvioi lainanhakijan maksukykyä. Maksukyvyn arvioimiseksi lainanmyöntäjä tarkastelee hakijan kokonaistilannetta.

Menot ja tulot huomioidaan laskelmassa

Lainanmyöntäjää kiinnostaa hakijan säännölliset palkka- tai eläketulot. Hakijan luottokelpoisuutta arvioidessaan lainanmyöntäjä tarkastelee tämän menojen suhdetta tuloihin, sillä menojen jälkeen varojen tulee riittää myös lainanlyhennykseen. Hakijan varallisuus sekä velat huomioidaan myös maksukykyä arvioitaessa.

Hakijan työtilanne vaikuttaa korkoon

Taloudellisen tilanteen lisäksi lainanmyöntäjä kiinnittää huomiota muun muassa lainanhakijan työtilanteeseen sekä siviilisäätyyn. Yleensä vakituisessa kokoaikatyössä olevalla lainanhakijalla on paremmat mahdollisuudet saada edullisempi korko kuin määräaikaista osa-aikatyötä tekevä hakija. Samoin avio- tai avoliitossa elävän lainanhakijan maksukyky on tapana arvioida yksineläjän maksukykyä paremmaksi, koska talouden kuluista vastaa kaksi henkeä.

Kulutusluotoilla on korkokatto

Kulutusluotto kuuluu Kuluttajansuojalain säätelyn piiriin. Kulutusluottojen korkokatto on 20 %, mikä tarkoittaa että lainanmyöntäjä saa periä lainasta korkeintaan 20 % nimelliskorkoa. Syyskuun 2021 loppuun saakka korkokatto on asetettu väliaikaisesti 10 prosenttiin. Korkokaton lisäksi myös lainan sivukulujen määrää on rajoitettu. Lainan muut kulut, kuten avausmaksu sekä tilinhoitomaksu, saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Lainaa alkaen 4,90 % korolla

Lendon kautta on mahdollista saada vakuudeton laina, jonka nimelliskorko on 4,90 – 10 % (1.10.2021 lähtien korkeintaan 20 %). Korko vaihtelee eri lainanmyöntäjien välillä, sillä jokaisella on oma tapansa arvioida hakijan luottokelpoisuutta. Jätä lainahakemus lainapalveluumme ja voit saada kerralla useampia lainatarjouksia. Näet yhdellä silmäyksellä, kuka lainanmyöntäjistä tarjoaa edullisinta korkoa lainallesi. Pelkkä lainahakemuksen täyttäminen ei vielä sido sinua mihinkään.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
166.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90 % ja todellinen vuosikorko 6.06 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Näin palvelumme toimii

Apply

1.Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Jos tarvitset apua, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 6899 8000.

Bank 64 px H

2. Vertaa lainatarjouksia

Lainatarjoukset tulevat nopeasti – usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä. Pääset tarkastelemaan saamiasi lainatarjouksia kirjautumalla sisään omille sivuille.

Scale icon

3. Valitse paras tarjous

Vertaile tarjouksia ja valitse sinulle paras lainatarjous.

Usein kysytyt kysymykset