Lainan korko - mistä se muodostuu?

Lainasta peritään korkoa, jota voidaan pitää maksuna siitä, että lainanmyöntäjä on antanut rahaa lainanottajan käyttöön. Lainan korko vaihtelee suuruudeltaan ja nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä pienempi korko, sitä edullisempi laina.

Lainan korkojen vertailu kannattaa

Korosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lainan nimelliskorkoa. Nimelliskorko on lainanmyöntäjän asettama korko, jonka se perii korvauksena lainanantajan käyttöön antamastaan rahasta.

Lainan edullisuutta arvioitaessa on koron lisäksi syytä kiinnittää huomiota lainan sivukuluihin, kuten avausmaksuun sekä tilinhoitomaksuun. Todellinen vuosikorko huomioi kaikki lainasta koituvat kulut ja on siksi paras mittari lainan edullisuudelle.

Lainan korko perustuu hakijan luottokelpoisuuteen

Lainanmyöntäjän tarjoama korko perustuu lainanhakijan luottokelpoisuuteen ja sen laskentaan vaikuttavat useat eri tekijät. Luottokelpoisuutta laskiessaan lainanmyöntäjä arvioi lainanhakijan maksukykyä. Maksukyvyn arvioimiseksi lainanmyöntäjä tarkastelee hakijan kokonaistilannetta.

Menot ja tulot huomioidaan laskelmassa

Lainanmyöntäjää kiinnostaa hakijan säännölliset palkka- tai eläketulot. Hakijan luottokelpoisuutta arvioidessaan lainanmyöntäjä tarkastelee tämän menojen suhdetta tuloihin, sillä menojen jälkeen varojen tulee riittää myös lainanlyhennykseen. Hakijan varallisuus sekä velat huomioidaan myös maksukykyä arvioitaessa.

Hakijan työtilanne vaikuttaa korkoon

Taloudellisen tilanteen lisäksi lainanmyöntäjä kiinnittää huomiota muun muassa lainanhakijan työtilanteeseen sekä siviilisäätyyn.

Yleensä vakituisessa kokoaikatyössä olevalla lainanhakijalla on paremmat mahdollisuudet saada edullisempi korko kuin määräaikaista osa-aikatyötä tekevä hakija.

Samoin avio- tai avoliitossa elävän lainanhakijan maksukyky on tapana arvioida yksineläjän maksukykyä paremmaksi, koska talouden kuluista vastaa kaksi henkeä.

Kulutusluotoilla on maksimikorko

Kulutusluotto kuuluu Kuluttajansuojalain säätelyn piiriin. Kulutusluottojen korkokatto on 20 %, mikä tarkoittaa että lainanmyöntäjä saa periä lainasta korkeintaan 20 % nimelliskorkoa. Syyskuun 2021 loppuun saakka maksimikorko on asetettu väliaikaisesti 10 prosenttiin. Tämän lisäksi myös lainan sivukulujen määrää on rajoitettu.

Lainan muut kulut, kuten avausmaksu sekä tilinhoitomaksu, saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Lainaa alkaen 4,90 % korolla

Lendon kautta on mahdollista saada vakuudeton laina, jonka nimelliskorko on 4,90 – 10 % (1.10.2021 lähtien korkeintaan 20 %). Korko vaihtelee eri lainanmyöntäjien välillä, sillä jokaisella on oma tapansa arvioida hakijan luottokelpoisuutta.

Jätä lainahakemus lainapalveluumme ja voit saada kerralla useampia lainatarjouksia. Näet yhdellä silmäyksellä, kuka lainanmyöntäjistä tarjoaa edullisinta korkoa lainallesi.

Pelkkä hakemuksen täyttäminen ei vielä sido sinua mihinkään. Selvitä lainasi korko jo tänään Lendon avustuksella.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
166.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90 % ja todellinen vuosikorko 6.06 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Näin palvelumme toimii

Täytä lainahakemus

1.Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Jos tarvitset apua, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 6899 8000.

Vertaa tarjouksia

2. Vertaa tarjouksia

Tarjoukset tulevat nopeasti – usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä. Pääset tarkastelemaan saamiasi tarjouksia kirjautumalla sisään omille sivuille.

Valitse paras tarjous

3. Valitse paras tarjous

Vertaile tarjouksia ja valitse sinulle paras laina.