1. Lainasanasto
  2. Lainan korko

Lainan korko - mistä se muodostuu?

Lainan korko on luotonmyöntäjän perimä korvaus ja rahan hinta ajalta, jonka lainattu raha on lainanottajan käytössä.

Korosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lainan nimelliskorkoa. Korko vaihtelee suuruudeltaan ja nyrkkisääntönä voidaan pitää mitä pienempi korko, sitä edullisempi laina on.

Lainojen korkoja kannattaa vertailla

Lainan edullisuutta arvioitaessa on koron lisäksi syytä kiinnittää kuitenkin huomiota myös mahdollisiin sivukuluihin, kuten avausmaksuun sekä tilinhoitomaksuun.

Todellinen vuosikorko huomioi kaikki lainasta koituvat kulut ja on siksi paras mittari lainan edullisuudelle.

Lendon avulla lainavertailu on nopeaa ja yksinkertaista. Yhdellä hakemuksella voit saada useita tarjouksia, ja kun kaikki tarjoukset löytyvät samasta paikasta, niiden keskinäinen vertailu on helppoa.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Lainan korko perustuu hakijan luottokelpoisuuteen

Luoton myöntäjän tarjoama korko perustuu hakijan luottokelpoisuuteen. Sen laskentaan vaikuttavat useat eri tekijät.

Luottokelpoisuutta laskiessaan lainanmyöntäjä arvioi ensisijaisesti hakijan maksukykyä. Maksukyvyn arvioimiseksi tarkastellaan hakijan kokonaistilannetta sekä aiempaa luottohistoriaa.

Menot ja tulot huomioidaan laskelmassa

Lainanmyöntäjää kiinnostavat hakijan säännölliset palkka- tai eläketulot. Luottokelpoisuutta arvioidessa tarkastellaan luotonhakijan menojen suhdetta tuloihin, sillä menojen jälkeen varojen tulee riittää myös lainanlyhennykseen.

Hakijan varallisuus sekä velat huomioidaan myös maksukykyä arvioitaessa.

Myös hakijan työtilanne vaikuttaa

Taloudellisen tilanteen lisäksi luotonmyöntäjä kiinnittää huomiota muun muassa lainanhakijan työtilanteeseen sekä siviilisäätyyn.

Yleensä vakituisessa kokoaikatyössä olevalla on paremmat mahdollisuudet saada edullisempi korko kuin määräaikaista osa-aikatyötä tekevän.

Samoin avio- tai avoliitossa elävän luotonhakijan maksukyky arvioidaan usein yksineläjän maksukykyä paremmaksi, kun talouden kuluista vastaa kaksi henkeä.

Kulutusluotoilla on maksimikorko

Kulutusluotot kuuluvat Kuluttajansuojalain säätelyn piiriin. Niiden korkokatto on 20 % mikä tarkoittaa, että luoton myöntänyt taho saa periä lainasta korkeintaan 20 % nimelliskorkoa.

Tämän lisäksi myös niiden sivukulujen määrää on rajoitettu. Muut kulut, kuten avausmaksu sekä tilinhoitomaksu saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Syyskuun 2021 loppuun saakka maksimikorko oli asetettu väliaikaisesti 10 prosenttiin.

Lainan korko alkaen 4,90 %

Lendon kautta on mahdollista saada vakuudeton laina, jonka nimelliskorko on 4,90 – 20 %.

Korko vaihtelee eri pankkien ja muiden luotonmyöntäjien välillä, sillä jokaisella niistä on oma tapansa arvioida hakijan luottokelpoisuutta.

Jätä lainahakemus palveluumme. Voit saada kerralla useita tarjouksia.

Näet yhdellä silmäyksellä, kuka yhteistyökumppaneistamme tarjoaa edullisinta korkoa. Pelkkä hakemuksen täyttäminen ei sido mihinkään.

Selvitä lainasi korko jo tänään Lendon avustuksella!

Lainan korko

Usein kysytyt kysymykset

Kyllä, kilpailuttaminen voi vaikuttaa korkoon. Hakiessasi lainaa kauttamme, hakemuksesi välitetään eteenpäin aina kaikille yhteistyöpankeillemme. Partnerimme pääsevät keskinäiseen kilpailutilanteeseen asiakkuudestasi. 

Jokainen pankki tekee oman arvionsa kokonaistilanteestasi ja laskee sen perusteella sinulle yksilöidyn tarjouksen. Tämä edesauttaa sitä, että saat itsellesi parhaan mahdollisen lainatarjouksen.

Riippuu luotonmyöntäjän käytännöistä, onko lainan korko kiinteä vai vaihtuva. Tarkempi koron määrä selviää lainaehdoista.

Vakuudettomien kulutusluottojen yleisin lyhennystapa on annuiteetti.

Väliaikainen korkokatto 2021 rajasi lainojen nimelliskoron 10 prosenttiin 30. syyskuuta 2021 asti. Mikäli luottosopimuksesi mukainen korko on tätä suurempi, sitä sovelletaan 1.10.2021 lähtien.

Koron nouseminen riippuu lainasopimuksestasi. Korkokattolain voimassa ollessa oli mahdollista saada tarjouksia yli 10 % korolla, mutta ajalla 1.1. – 30.9.2021 myönnetyistä luotoista maksettiin ainoastaan 10 % korkoa. Korko muuttui sopimuksessa ilmoitettuun korkoon 1.10. 2021 lähtien.

Jos olet saanut pysyvän tarjouksen alle 10 % korolla, on se voimassa luonnollisesti koko luoton takaisinmaksuajan. Hakiessasi lainaa kauttamme palvelumme ilmoittaa koron, joka on voimassa 1.10. 2021 lähtien.

Lainan korko on aina pankkikohtainen, sillä jokainen pankki tekee oman yleisarvionsa antamiesi tietojen perusteella, ja tarjoaa sen pohjalta yksilöllistä korkoa.

Lendon kautta haettujen lainojen nimelliskorko on 4,90 – 20 %. Nimelliskoron lisäksi voidaan periä avaus- ja/ tai tilinhoitomaksuja. Näistä yhdessä muodostuu todellinen vuosikorko.

Tavoitat yhdellä hakemuksella useita pankkeja kauttamme, ja voit saada lukuisia tarjouksia eri koroilla. Sen jälkeen pääset valitsemaan itsellesi sopivimman ja parhaan tarjouksen.

Mikäli asut yhdessä avio- tai avopuolison tai rekisteröidyn kumppanin kanssa, suosittelemme lainan yhteishakua. Pankille on pienempi riski myöntää lainaa, kun sen kustannuksia on jakamassa kaksi henkilöä. Tämä voi vaikuttaa lainan korkoon sitä laskien.

Myös pidempi luoton takaisinmaksuaikataulu, jolloin lainaa lyhennetään pienemmissä erissä, voi vaikuttaa myönteisesti saamaasi tarjoukseen. Luotonmyöntäjä arvioi tarjousta laskiessaan, kuinka suuret hakijan menot ovat tuloihin suhteutettuna.

Suosittelemme myös hakemuksen täyttämistä huolellisesti, sillä virheelliset tiedot voivat vaikuttaa kielteisesti lainapäätökseen. Tämä nopeuttaa myös luotonmyöntöprosessia.

Lainan edullisuutta arvioitaessa on syytä kiinnittää huomiota myös sen mahdollisiin sivukuluihin. Näitä ovat usein mm. kertaluonteinen avausmaksu sekä kuukausittain toistuva tilinhoitomaksu.

Vaikka lainan nimelliskorko olisi matala, se ei vielä tarkoita automaattisesti, että laina on edullinen, sillä se sisältää vain osan lainakuluista. Siksi vertailu kannattaa tehdä lainan todellisen vuosikoron perusteella. Se sisältää lainan kaikki kulut.