Lainan korko - mistä se muodostuu?

Lainan korko on luotonmyöntäjän perimä korvaus ja rahan hinta ajalta, jonka lainattu raha on lainanottajan käytössä.

Korosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lainan nimelliskorkoa. Korko vaihtelee suuruudeltaan ja nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä pienempi korko, sitä edullisempi laina.

Lainan korkoja kannattaa vertailla

Lainan edullisuutta arvioitaessa on koron lisäksi syytä kiinnittää huomiota sen mahdollisiin sivukuluihin, kuten avausmaksuun sekä tilinhoitomaksuun.

Todellinen vuosikorko huomioi kaikki lainasta koituvat kulut ja on siksi paras mittari lainan edullisuudelle.

Lendon avulla lainavertailu on nopeaa ja yksinkertaista. Yhdellä hakemuksella voit saada jopa useita tarjouksia, ja kun kaikki tarjoukset löytyvät samasta paikasta, niiden keskinäinen vertailukin on helpompaa.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
199.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90 % ja todellinen vuosikorko 6.06 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 23 869 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Lainan korko perustuu hakijan luottokelpoisuuteen

Lainanmyöntäjän tarjoama korko perustuu lainanhakijan luottokelpoisuuteen. Sen laskentaan vaikuttavat useat eri tekijät.

Luottokelpoisuutta laskiessaan lainanmyöntäjä arvioi sen hakijan maksukykyä. Maksukyvyn arvioimiseksi lainanmyöntäjä tarkastelee hakijan kokonaistilannetta.

Menot ja tulot huomioidaan laskelmassa

Lainanmyöntäjää kiinnostaa hakijan säännölliset palkka- tai eläketulot. Luottokelpoisuutta arvioidessa tarkastellaan luotonhakijan menojen suhdetta tuloihin, sillä menojen jälkeen varojen tulee riittää myös lainanlyhennykseen.

Hakijan varallisuus sekä velat huomioidaan myös maksukykyä arvioitaessa.

Hakijan työtilanne vaikuttaa korkoon

Taloudellisen tilanteen lisäksi luotonmyöntäjä kiinnittää huomiota muun muassa lainanhakijan työtilanteeseen sekä siviilisäätyyn.

Yleensä vakituisessa kokoaikatyössä olevalla on paremmat mahdollisuudet saada edullisempi korko kuin määräaikaista osa-aikatyötä tekevän.

Samoin avio- tai avoliitossa elävän lainanhakijan maksukyky on tapana arvioida yksineläjän maksukykyä paremmaksi, koska talouden kuluista vastaa kaksi henkeä.

Kulutusluotoilla on maksimikorko

Kulutusluotot kuuluvat Kuluttajansuojalain säätelyn piiriin. Niiden korkokatto on 20 %, mikä tarkoittaa että luoton myöntänyt taho saa periä lainasta korkeintaan 20 % nimelliskorkoa.

Tämän lisäksi myös lainan sivukulujen määrää on rajoitettu. Lainan muut kulut, kuten avausmaksu sekä tilinhoitomaksu, saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Syyskuun 2021 loppuun saakka maksimikorko oli asetettu väliaikaisesti 10 prosenttiin.

Lainaa alkaen 4,90 % korolla

Lendon kautta on mahdollista saada vakuudeton laina, jonka nimelliskorko on 4,90 – 20 %.

Korko vaihtelee eri lainanmyöntäjien välillä, sillä jokaisella niistä on oma tapansa arvioida hakijan luottokelpoisuutta.

Jätä lainahakemus palveluumme ja voit saada kerralla useampia tarjouksia.

Näet yhdellä silmäyksellä, kuka yhteistyökumppaneistamme tarjoaa edullisinta korkoa. Pelkkä hakemuksen täyttäminen ei sitouta mihinkään.

Selvitä lainan korko jo tänään Lendon avustuksella!

Näin palvelumme toimii

Täytä hakemus

1. Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido mihinkään. Jos tarvitset apua, voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 6899 8000.

Vertaa tarjouksia

2. Vertaa tarjouksia

Tarjoukset tulevat nopeasti – usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä. Pääset tarkastelemaan saamiasi tarjouksia kirjautumalla sisään omille sivuille.

Valitse paras tarjous

3. Valitse paras tarjous

Vertaile tarjouksia ja valitse sinulle paras.

Usein kysytyt kysymykset