Euribor on euroalueen yhteinen viitekorko

Euribor-korko (Euro interbank offered rate) on päivittäin noteerattu euroalueen yhteinen viitekorko. Euribor on korko, jolla eurooppalaiset pankit lainaavat rahaa toisilleen. 

Voit tarkistaa euriborin esimerkiksi Suomen Pankin sivuilta. Euribor-koron nimestä näkee kuinka kauan lainan korko pysyy samana. On esimerkiksi 1 viikon, 1, 3, 6, tai 12 kuukauden kestäviä euribor sopimuksia. Euribor 12 kk tarkoittaa, että korko pysyy samana yhden vuoden ajan ja sen jälkeen korko muutetaan euriborin mukaan. On myös mahdollista ottaa korkokatto euriborkorkoisiin lainoihin.

Onko euribor osa minun lainaani?

Euribor vaikuttaa kaikkiin lainoihin, sillä se on pohja kaikille kulutusluotoille, opintolainoille ja muille lainatyypeille. Euribor-koron muutokset vaikuttavat lainojen korkojen hintatasoon. 

Suurimmassa osassa lainoja euribor toimii viitekorkona, mutta pankit lisäävät oman marginaalinsa eli marginaalikoron. Lainan korko on siis yhdistelmä euriborista ja marginaalista. Tämä tunnetaan myös sanalla nimelliskorko. Nimelliskoron lisäksi lainasta voidaan periä muita kuluja, kuten avausmaksu sekä tilinhoitomaksu. 

Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainanhoitokulut nimelliskoron mukaan lukien. Lainoja vertailtaessa kannattaa siksi vertailla keskenään tarjottujen lainojen todellisia vuosikorkoja eikä ainoastaan nimelliskorkoja.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.

Missä lainoissa käytetään euribor-korkoa?

Suomessa esimerkiksi suurin osa asuntolainoista on sidottu 12 kk euriboriin. Sen mukaan korko asuntolainalle tarkistetaan kerran vuodessa. Tämä helpottaa ennakointia, sillä lainan korko on tiedossa aina koko vuoden ajan. 

Riippuen siitä onko kiinteä vai vaihtuva nimelliskorko,  euribor-korko vaikuttaa lainan kuluihin. Jos on kiinteä korko, niin silloin korko pysyy samana ja euriborilla ei ole vaikutusta korkoon. 

Paljonko euribor vaikuttaa korkoon? 

Jos on kiinteäkorkoinen laina, niin nimelliskorko pysyy samana koko takaisinmaksuajan. Jos taas on vaihtuvakorkoinen laina, niin nimelliskorko on sidottu viitekorkoon kuten euribor-korko. Tähän päälle lisäävät pankit oman korkomarginaalin. Kiinteä nimelliskorko ei muutu vaikka markkinakorko muuttuisi. Jos on valinnut vaihtuvan koron, niin korko muuttuu markkinoiden mukaan. 

Negatiivinen euribor laskee lainan korkoa, mutta ei poista korkoa kokonaan, pankin marginaalista johtuen. Korkoa maksetaan negatiivisella euriborilla aina kuitenkin marginaalikoron verran. 

Euribor vaikuttaa sekä korkojen laskuun että nousuun. Jos laina on sidottu 12 kk euriboriin ja korko nousee tarkistuksen jälkeen, niin 12 kk kiinteä korko suojaa korkealta korolta. Mikäli korot laskevat, niin etu matalasta korosta tulee vasta kun korko seuraavan kerran tarkistetaan.