1. Lainasanasto
  2. Eräpäivä

Lainan eräpäivä määrittää lainan takaisinmaksu päivän

Lainan eräpäivä on päivä, jolloin lainan takaisinmaksu on määrä suorittaa. Sen voi tarkistaa lainasopimuksesta ja se voi olla esimerkiksi kuukausittain, kolmen kuukauden välein tai vuosittain maksettava erä. Lainan eräpäivä on tärkeä huomioida, sillä se määrittelee, milloin lainan takaisinmaksu on suoritettava.

Lainan eräpäivä on yleensä merkitty lainasopimukseen ja lainanantaja ilmoittaa siitä lainanottajalle. On lainanottajan vastuulla muistaa maksaa sovittu lainan lyhennys sovitun aikataulun mukaisesti. Jos kuukausierää ei ole maksettu sovittuna eräpäivänä, voi lainanantaja periä viivästyskorkoa, joka on lisäkorko myöhästyneestä maksamisesta ja lisää lainan kokonaiskustannuksia.

Voiko lainan eräpäivää muuttaa?

Lainan eräpäivän muuttamisesta täytyy olla yhteydessä suoraan pankkiin tai lainanantajaan. Lainan eräpäivän muuttaminen vaatii yleensä lainanantajan suostumuksen ja se voi edellyttää esimerkiksi lisäkulujen maksamista tai uuden sopimuksen tekemistä. Täytyy myös tarkistaa, että uudella eräpäivällä ja sopimuksella lainan takaisinmaksu sujuu suunnitelmien mukaisesti.

Lainan eräpäivän muuttamiseen voi olla useita syitä. Esimerkiksi lainanottaja voi tarvita lisäaikaa lainan takaisinmaksuun taloudellisen tilanteen muuttuessa tai lainan takaisinmaksukyvyn heikentyessä. 

Lainan eräpäivän muuttaminen vaatii yleensä uuden sopimuksen tekemistä, jossa sovitaan uudet ehdot lainan takaisinmaksuun. Uudessa sopimuksessa voidaan esimerkiksi muuttaa lainan takaisinmaksuaikataulua, kuukausierää tai muita lainaan liittyviä ehtoja.

50060 000
vuotta

Arvioitu kuukausierän suuruus

166 €/k

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 5.90% ja todellinen vuosikorko 6.06%. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 19 884 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 500 - 60 000 €, nimelliskorko 4,90 – 20% (todellinen vuosikorko 4,95 - 38%) ja laina-aika on 1 – 15 vuotta.