Lainasanasto

Ovatko pankkien käyttämät termit välillä hämmentäviä? Keräsimme alla olevaan sanastoon yleisimpiä lainaan liittyviä käsitteitä avuksesi.

vuotta
Arvioitu kuukausierä
99.00 €/kk

Lähettämällä hakemuksen hyväksyt Lendon yleiset ehdot sekä tietosuojakäytänteet.

Esimerkki: nimelliskorko on 6.30 % ja todellinen vuosikorko 6.49 %. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 14 287 €. Huomioithan, että tähän ei ole laskettu mukaan mahdollisia avaus- tai tilinhoitomaksuja.

Autolaina

Autolainalla rahoitetaan auton hankinta. Perinteisesti hankittava ajoneuvo toimii autolainan vakuutena, mutta Lendon kautta haettava autolaina on aina vakuudeton.

Avausmaksu

Avausmaksu on kertaluontoinen maksu, jonka pankki tai luotonantaja saattaa periä lainan myöntämisen yhteydessä lainanottajalta. Avausmaksu voidaan joko vähentää myönnetystä lainasummasta tai periä erikseen myönnetyn lainasumman lisäksi, ja tämä määräytyy pankin tai luotonantajan ja lainasopimuksen mukaan.

Edullinen laina

Lainan kustannuksiin vaikuttavat koron lisäksi lainasta perittävät muut kulut, kuten avausmaksu sekä tilinhoitomaksu. Edullinen lainalöytyy helpoiten vertailemalla lainoja lainavertailupalvelun avulla.

Joustoluotto

Joustoluotto eroaa perinteisestä kulutusluotosta nimensä mukaisesti joustavuudellaan. Luotonantaja tai pankki myöntää joustoluoton tietylle summalle, minkä jälkeen lainanottaja voi nostaa luottoa käyttöön sitä mukaa kuin rahalle on tarvetta. Nostoja voi myös tehdä niin kauan kuin luottoa on vielä käytettävissä. Joustoluotossa ei yleensä ole erikseen asetettuna takaisinmaksuaikaa lainalle, vaan sen voi luotonottaja itse vapaasti päättää omaan aikatauluunsa sopivaksi.

Korko

Lainasta peritään korkoa eli korvausta siitä, että lainanmyöntäjä on antanut rahaa lainanottajan käyttöön. Lainan korosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lainan nimelliskorkoa, joka on lainanmyöntäjän lainasta asettama korko. Nimelliskoron lisäksi lainanmyöntäjien tulee aina ilmoittaa lainan todellinen vuosikorko.

Korkokatto

Korkokatolla tarkoitetaan sitä, mikä lainan korkoprosentti voi maksimissaan olla. Kulutusluottojen korkokattoa säätelee Kuluttajansuojalaki.

Kulutusluotto

Kulutusluotto on laina, joka yleensä otetaan erilaisten kulutustarpeiden rahoittamiseksi.

Lainaa ilman vakuuksia

Laina ilman vakuuksia tarkoittaa samaa kuin vakuudeton laina, eli lainaa vastaan ei tarvitse pantata omaisuuttaan, kuten kiinteistöä tai arvopapereita.

Lainaa netistä

Tänä päivänä lainaa saadakseen ei tarvitse asioida pankissa vaan lainaa voi hakea netistä. Hakemalla lainaa netistä voi paitsi säästää aikaa myös saada kerralla useita lainatarjouksia.

Lainaa nopeasti

Lainaa on mahdollista saada nopeasti. Nopeimmillaan lainan voi saada tililleen samana päivänä hakemuksen jättämisestä.

Lainahakemus

Lainaa haetaan lainahakemuksella, jonka tietojen perusteella lainanmyöntäjät tekevät lainapäätöksensä. Lainahakemuksella voidaan kysyä esimerkiksi lainan käyttötarkoitusta, hakijan tuloja ja menoja sekä työsuhteen muotoa. Lainatarjouksen saaminen edellyttää lainahakemuksen täyttämistä.

Lainahakemuksen liitteet

Jotkin pankit vaativat erillisiä liitteitä ennen kuin laina voidaan maksaa hakijan tilille. Liite voi esimerkiksi olla viimeisin palkkalaskelma. Liite voi yleensä olla sähköisessä muodossa ja esimerkiksi älypuhelimella otettu kuva pyydetystä dokumentista kelpaa lainahakemuksen liitteeksi.

Lainalaskuri

Lainalaskurin avulla voi kokeilla erilaisten parametrien vaikutusta kuukausittaisen maksuerän suuruuteen.

Lainalupaus

Lainalupaus tarkoittaa lainanmyöntäjän antamaa lainatarjousta, jossa se sitoutuu myöntämään lainaa tarjouksessa mainituilla ehdoilla. Lainalupaus ei kuitenkaan sido lainanhakijaa nostamaan lainaa vaan lainalupauksia voi pyytää useammasta pankista. Lainalupauksesta puhutaan etenkin asuntolainojen yhteydessä.

Lainatarjous

Lainatarjous on lainanmyöntäjän antama sitoumus myöntää hakijalle lainaa. Lainanhakijaa tarjous ei sido vaan tämä voi päättää, haluaako hyväksyä tarjouksen. Samalle lainalle voi pyytää tarjouksen usealta eri lainanmyöntäjältä.

Lainavertailu

Lainavertailu tarkoittaa samaa kuin lainojen kilpailutus. Lainojen korkoja ja kuluja vertaillaan keskenään, jotta löydetään edullisin laina. Lendon kaltaiset palvelut helpottavat lainojen vertailua.

Lainojen kilpailutus

Lainojen kilpailutuksessa pyritään löytämään laina parhailla ehdoilla. Säästöä voi syntyä lainan koron lisäksi lainaan liittyvistä kuluista kuten avaus- ja tilinhoitomaksuista. Myös olemassa olevan lainan voi kilpailuttaa.

Lainanmyöntäjä

Pankki tai muu rahoituslaitos toimii lainanmyöntäjänä eli yrityksenä, joka myöntää lainan.

Lainojen yhdistäminen

Lainat yhdistetään hakemalla uutta lainaa, jolla maksetaan pois entiset, pienemmät lainat. Kun maksat yhtä lainaa useiden lainojen sijasta, voit saada tuntuvia säästöjä kuukausikustannuksissasi.

Luottotiedot

Luottotiedot ovat henkilön tai yrityksen taloudellisen aseman, sitoumusten hoitokyvyn ja luotettavuuden arvioinnissa käytettävää tietoa. Suomessa luottotietorekisteriä ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode. Lainahakemuksemme yhteydessä pyydämme hakijalta lupaa tarkistaa tämän luottotiedot hakukelpoisuuden varmistamiseksi. Kauttamme ei voi hakea lainaa, mikäli hakijalla ei ole puhtaat luottotiedot eli toisin sanoen, mikäli hakijalla on maksuhäiriömerkintä luottotiedoissaan.

Lyhennys

Lyhennys tarkoittaa lainan takaisinmaksamista. Lainaa lyhennetään usein kuukausittain. Jotkut pankit tarjoavat mahdollisuuden lyhennysvapaaseen, jolloin lainasta maksetaan ainoastaan kulut ja korot.

Matkalaina

Unelmien lomamatkan toteuttamisessa auttaa matkalaina.mMatkalainalla voi rahoittaa kaikenlaiset matkat, jos säästöjä ei ole käytettävissä.

Nimelliskorko

Nimelliskorko tarkoittaa pankin tai luotonantajan asettamaa korkoa, joka peritään lainasta. Pankki tai luotonantaja perii myöntämälleen lainalle lainanottajalta korkoa eli korvausta siltä ajalta, kun lainattu raha ei ole pankin tai luotonantajan käytössä. Nimelliskorossa ei ole huomioitu laina-aikana perittäviä mahdollisia erillismaksuja, kuten tilinhoito- tai avausmaksuja.

Pankin vaihto

Kulutusluottoa hakiessa pankkia ei tarvitse vaihtaa vaan lainan voi nostaa ilman, että siirtää kaiken pankkiasiointinsa lainanmyöntäjälle. Pankkia vaihtamalla voi kuitenkin säästää rahaa, ja lainojen lisäksi myös pankit on mahdollista kilpailuttaa.

Pikalaina

Kun lainaa tarvitaan nopealla aikataululla, voi pikalainan saada tililleen vielä samana päivänä.

Remonttilaina

Remonttilainalla rahoitetaan kodin tai vapaa-ajan asunnon kunnostus- ja muutostyöt.

Tilinhoitomaksu

Lainasta saatetaan kuukausittain periä koron lisäksi tilinhoitomaksu. Kuten avausmaksu, myös tilinhoitomaksu lukeutuu lainan muihin kuluihin. Kuluttajansuojalain nojalla nämä kulut saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Todellinen vuosikorko

Todelliseen vuosikorkoon sisältyvät nimelliskoron lisäksi myös mahdolliset erillismaksut, joita laina-aikana voidaan periä lainanottajalta. Todelliseen vuosikorkoon on siis huomioitu kaikki lainasta aiheutuvat kulut. Lainoja vertailtaessa kannattaakin siis keskittyä vertailemaan juuri lainojen todellisia vuosikorkoja keskenään.

Vakuudellinen laina

Vakuudellisessa lainassa pankki tai luotonantaja edellyttää hakijalta vakuutta tai takaajaa, jotta voi myöntää lainan. Lainan vakuutena voit käyttää esimerkiksi asuntoa, kesämökkiä tai muuta varallisuutta.

Vakuudeton laina

Vakuudeton laina on laina ilman vakuuksia. Lendon kautta voi hakea ainoastaan vakuudetonta kulutusluottoa.

Yhdistelylaina

Yhdistelylaina on laina, jolla maksetaan pois kertyneet pienlainat kuten kulutusluotot, luottokorttivelat sekä osamaksusopimukset.

Yhteishakija

Lainaa voi hakea yksin tai yhteishakijan kanssa. Yhteishakija tai rinnakkaishakija on päähakijan kanssa samassa taloudessa asuva aviopuoliso, avopuoliso tai rekisteröity kumppani. Yhteishakija on päähakijan kanssa yhtä paljon vastuussa hankitusta lainasta. Jos päähakija jättää lainan maksamatta, se siirtyy yhteishakijan hoidettavaksi.

Vertaislainaus

Vertaislainauksessa sijoittajina toimivat yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisille yksityishenkilöille.

Usein kysytyt kysymykset

Lisää lainapalvelustamme

Lainojen kilpailuttaminen

Lainojen kilpailuttaminen on helppoa – teet yhden hakemuksen lainapalveluumme, minkä jälkeen välitämme sen puolestasi kaikille yhteistyökumppaneillemme.

Lue lisää lainojen kilpailutuksesta
Yhdistä lainat

Lendo auttaa sinua yhdistämään nykyiset lainasi ilmaiseksi.

Lue lisää lainojen yhdistämisestä
Kulutusluotto

Lendon avulla saat haettua kulutusluottoa, kun tarvitset lainaa uutta hankintaa varten tai arjen menoihin.

Lue lisää kulutusluotosta