1. Lainasanasto

Lendon lainasanasto listaa usein käytettyjä lainatermejä

Onko pankkien käyttämä sanasto ja markkina- sekä lainatermit välillä hämmentäviä?

Lendon lainasanasto listaa usein käytettyjä ja yleisimpiä lainaan sekä talouteen liittyviä käsitteitä ja lainatermejä avuksesi.

Löydät sanastostamme myös muuta päivittäiseen raha-asioiden hoitoon, sekä oman talouden hallintaan liittyvää hyödyllistä sisältöä.

Palvelumme avulla lainojen kilpailutus ja hakeminen on helppoa. Kaikki lainat joita välitämme sekä lisätietoa siitä, mitä muita etuja voit kauttamme saada löytyvät listattuna omalle sivulleen. 

Etkö löytänyt lainasanastosta vastausta kysymykseesi?

Asiakaspalvelumme auttaa kaikkiin lainanhakuun liittyvissä kysymyksissä. Saat lainaneuvojiltamme henkilökohtaista palvelua puhelimitse arkisin klo 9 – 15.

Soita numeroon (09) 6899 8000 tai ota yhteyttä sähköpostitse asiakaspalvelu@lendo.fi.

A

Annuiteettilaina on sopiva lyhennystapa, jos haluaa etukäteen tietää tarkalleen laina-ajan keston.

ASP-laina ja sitä edeltävä ASP-tili sekä ASP-säästäminen on 15-39-vuotiaille suunnattu Suomen valtion tukema järjestelmä ensiasunnon ostoon.

Omistusasuminen on vuodesta toiseen suosituin suomalainen asumismuoto. Kokosimme sanastosivulle asuntolainaan liittyviä keskeisiä käsitteitä, ja mitä ottaa huomioon ennen lainanhakua.

Avausmaksu on kulu, jota luotonmyöntäjä voi periä lainasta. Se tunnetaan myös nimellä nostopalkkio, järjestelymaksu, perustamismaksu, aloitusmaksu sekä nostomaksu.


J

Lainojen järjestelyn tavoitteena on keventää velkataakkaa sekä parantaa taloutta. Se ei pienennä velan määrää, mutta lainanhoitokulut pienenevät, kun lainoja on lyhennettävänä vain yksi usean sijaan.


K

Lainasta peritään korvausta siitä, että lainanmyöntäjä on antanut rahaa lainanottajan käyttöön.

Kuluttajansuojalaki säätelee kuluttajille myönnettävistä lainoista perittäviä kuluja. Tämä säädös tunnetaan nimellä korkokatto.


L

Lainaturva eli maksuturva on erillinen lainan yhteyteen saatava vakuutus, joka voi suojata omaa maksukykyä sellaisissa elämäntilanteissa, mitä ei voi aina ennakoida etukäteen.

Luotto on yleisnimitys kuluttajille myönnettäville lainoille ja maksunlykkäyksille kuten pankkilaina, pienlaina, kortti- sekä tililuotot tai osamaksusopimus. Luottoja on kertaluottoja sekä jatkuvia.

Luottokortti on maksukortti, jossa on luotto-ominaisuus korottoman maksuajan lisäksi. Se voi tuoda myös lisäturvaa esimerkiksi nettiostoksissa tai matkalla.

Luottotiedot kertovat yksityishenkilön tai yrityksen taloudellisen tilanteen. Niiden avulla avulla arvioidaan lainanhakijan luotettavuutta ja kykyä suoriutua maksuvelvoitteista.

Lyhennys- ja maksuvapaa ovat pankin tai luotonmyöntäjän kanssa erikseen sovittavia ajanjaksoja, jolloin lainasta maksetaan vain kuluja kuten korko, tai saadaan tauko lyhennyksistä kokonaan.

M

Kuinka maksuhäiriömerkintä syntyy? Maksuhäiriömerkinnät voivat hankaloittaa elämää monella tavalla, mutta onneksi ne vanhenevat aikanaan.

Marginaali tulee monelle tutuksi käsitteenä viimeistään asuntolainan yhteydessä. Miten se määräytyy ja mitkä tekijät vaikuttavat sen suuruuteen?


N

Nimelliskorko on pankin tai luotonantajan asettama korvaus, joka peritään lainasta.


O

Opintolaina on valtion takaama laina opiskelijoille. Sen tarkoituksena on turvata opiskelijan toimeentulo opintojen aikana ja se kannattaakin hyödyntää mahdollisuuksien mukaan.

Milloin osamaksu kannattaa maksutapana, entä milloin ei? Mitkä ovat vaihtoehdot osamaksulle? Lue lisää sanastostamme.


P

Pankkikortti on syrjäyttänyt käteisen maksuvälineenä. Mitä tarkoittaa sen debit-ominaisuus? Entä milloin yhdistelmäkortti on paras vaihtoehto?

Mitä asioita pankinvaihtajan on syytä huomioida? Miten se tapahtuu käytännössä? Entä milloin pankin vaihto ei ole tarpeen?

Tyypillisimpiä pankista saatavia lainoja ovat henkilökohtaiset lainat, kuten asuntolaina sekä kulutusluotto.

Lendon vinkeillä pääset eroon pikavipeistä.


R

Lainan mahdollinen rinnakkais- eli yhteishakija on vastuussa haettavasta luotosta yhdessä sen päähakijan kanssa. Rinnakkaishakijan lisääminen hakemukseen voi parantaa luoton saantimahdollisuuksia sekä sen ehtoja.


T

Tasalyhennys ja kiinteä tasaerä ovat vaihtoehtoiset lainan lyhennystavat annuiteetille. Tutustu niiden eroihin ja etuihin.

Tilinhoitomaksu on lainanhoitokulu, jolla katetaan luoton hallinnoinnista pankille syntyviä kuluja.

Tililuotto on limiittimuotoinen joustava rahoitustapa. Se tunnetaan myös nimillä limiittiluotto, limiittilaina sekä monille entuudestaan kaikkein tutuin käsite eli joustoluotto.

Mistä se muodostuu ja mitä kaikkea sen laskennassa huomioidaan.


V

Vakuudellisessa lainassa sen hakijalta edellytetään vakuuksia tai takaajaa.

Vertaislainassa sijoittajina toimivat yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisille yksityishenkilöille.


Lendo kilpailuttaa lainat puolestasi

Näin palvelumme toimii

1. Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista, nopeaa eikä sido vielä mihinkään.

2. Vastaanota tarjoukset

Tarjoukset tulevat nopeasti - usein jo minuuttien tai muutaman tunnin sisällä.

3. Valitse paras tarjous

Vertaa tarjouksia ja valitse sinulle niistä paras ja sopivin.

Usein kysytyt kysymykset

Lisätietoja lainasanastosta

Lainasanastoon on koottu yleisiä lainaan liittyviä käsitteitä sekä termejä. Lainasanasto on tietopankki, jonka avulla saat vastauksia eri laina-aiheisiin kysymyksiin.

Lendon lainasanaston käsitteet on lajiteltu aakkosjärjestykseen. Kun haluat enemmän tietoa tietystä käsitteestä, klikkaa sen otsikkoa ja pääset lukemaan aiheesta kirjoitetun artikkelin.

Kaikki lainat ja rahoitusvaihtoehdot joita välitämme sekä lisätietoa siitä, mitä etuja saada palvelumme avulla löytävät omalta sivultaan. Pääset sivulle klikkaamalla linkkiä.

Asiantuntevat lainaneuvojamme palvelevat kaikissa lainanhakuun liittyvissä kysymyksissä.

Soita numeroon (09) 6899 8000 (arkisin klo 9-15) tai ota yhteyttä sähköpostitse asiakaspalvelu@lendo.fi.