1. Blogi
  2. Vältä maksuhäiriömerkinnät - Lendon vinkit

Vältä maksuhäiriömerkinnät - Lendon vinkit

Maksuhäiriömerkinnät voivat hankaloittaa monella tavalla elämää. Listasimme laina-asiantuntijoidemme vinkit siihen, miten välttää ne.

Vältä maksuhäiriömerkinnät

1.12.2022

Maksuhäiriömerkinnät voivat hankaloittaa elämää monin tavoin. Ne voivat olla esimerkiksi esteenä asunnon vuokraamiselle tai uuden työpaikan saamiselle jos työtehtäviin kuuluu rahan käsitteleminen.

Ensin hyviä uutisia, 1.12.2022 lähtien uusi laki on tullut voimaan jonka myötä maksetut maksuhäiriömerkinnät poistuvat 30 päivän kuluttua siitä kun velka on maksettu pois. Ennen tätä lakimuutosta maksuhäiriömerkintä oli voimassa 2-3 vuotta. Ainoa edellytys on että tieto maksusta on mennyt luottorekisteriin ja koska tämä tieto ei aina välity itsestään on hyvä olla itse yhteydessä Suomen Asiakastieto Oy rekisteriin tai Dun & Bradstreet Finland Oy (ent. Bisnode Oy) ja ilmoittaa maksusta. Jos velka on mennyt ulosottoon asti, täytyy pyytää ulosottoa merkinnän poistamisesta. 

Mutta miten voit välttää saamasta maksuhäiriömerkinnän? Kokosimme asiantuntijoidemme vinkkejä siihen, miten voit välttää maksuhäiriömerkinnät.

Maksa laskut tärkeysjärjestyksessä ja ajoissa

Maksa laskut aina tärkeysjärjestyksessä siten että, asumiseen liittyvät kustannukset ovat etusijalla. Esimerkiksi maksamattomasta vuokrasta voi seurata pahimmillaan häätö maksuhäiriömerkinnän lisäksi.

Maksa laskut aina viimeistään eräpäivänä. Jo muutamasta maksuhuomautuksen lisäkulusta kertyy kuukaudessa turhaa rahanmenoa, jonka olisi voinut välttää.

Tilaa vähintään tärkeimmät toistuvat laskut e-laskuina, ja mielellään automaattiveloituksena. Siten ei tarvitse erikseen muistaa, mikä eräpäivä on milläkin laskulla.

Pyri ennakoimaan tulevia menoja

Ennakoi tilanteesi. Jos tiedät esimerkiksi jo alkukuusta, etteivät rahat riitä loppukuusta erääntyviin kaikkiin laskuihin, ole ajoissa yhteydessä laskuttavaan tahoon.

Moni saattaa antaa kysyttäessä laskulle eräpäivän lykkäystä kaksikin viikkoa ilman lisäkuluja tai tarjoaa mahdollisuuden maksaa lasku osissa. Laskujen perintään päätyminen on raskas prosessi aina myös laskuttavalle taholle.

Ennakoi myös muuten mahdollisuuksien mukaan. Jos esimerkiksi pyykinpesukoneesi on nyt jo vanha, on hyvin todennäköistä, että uuden hankinta saattaa tulla lähivuosina eteen.

Tee oma budjetti

Laske päiväbudjettisi. Kun olet maksanut tärkeimmät laskut, laske muiden sen kuukauden jäljellä olevien laskujen loppusumma yhteen.

Vähennä se tilisi saldosta. Jaa summa kuukaudessa vielä jäljellä olevien päivien määrällä. Näin voit välttää tilanteen, että rahat loppuvat kokonaan esimerkiksi tilipäivää edeltävänä viikonloppuna.

Pienikin puskuri on parempi kuin ei puskuria

Säästä mahdollisuuksien mukaan edes vähän. Osalla pankeista on tarjolla kuluiltaan hyvinkin edullinen erillinen säästötili, johon voi automaattiveloituksena säästää kuukaudessa vaikkapa vain kymmenen euroa.

Monilla säästötileillä myös maksuttomien nostojen määrä vuodessa on ennakkoon rajoitettu. Näin vähenee houkutus nostaa säästöt ennen kuin niitä on kertynyt paljonkaan.

Säästää voi myös klassisesti säästöpossuun. Tärkeintä on, että löydät itsellesi sopivimman tavan.

Pyri lisäksi elämään tarvelähtöisesti tarkoittaen tärkeintä siihen asti, kunnes taloudellinen tilanteesi taas paranee, on kattaa vain välttämättömimmät hankinnat.

Pidä mielessä myös nämä kun haluat välttää maksuhäiriömerkinnät:

  • Älä pahenna maksu- ja velkakierrettä ottamalla korkeakorkoisia lisälainoja, joihin sinulla ei ole varaa. Jopa pieni pikavippi voi tulla kalliiksi ja auttaa vain hetken.

  • Huomioi, että kulutus- tai korttiluoton maksun myöhästymisestä seurauksena voi saada maksuhäiriömerkinnän jo kahdessa kuukaudessa.

  • Voit asettaa itsellesi myös omaehtoisen luottokiellon. Sen avulla vältät tehokkaasti edes hetkittäiset mieliteot tehdä ostoksia esimerkiksi osamaksulla tai laskulla. Omaehtoinen luottokielto auttaa suojaamaan myös tietojesi väärinkäytöltä.

Jos sinulla on nykyisellään jo useampi kulutusluotto, tai kuukausittain maksettavaksi erääntyy useampi osamaksu tai luottokorttilasku, voi lainojen yhdistäminen tuoda jopa huomattavia säästöjä.

Yhdistelylainan etuna on myös se, että tulevia lainanlyhennyksiä on jatkossa vain yksi. Se edesauttaa oman talouden hallintaa, ja voi siten myös tuoda paremmat mahdollisuudet siihen, että vältät maksuhäiriömerkinnät jatkossa.

Lue myös:

Blogi: Mihin rahasi kuluvat? Tee omien menojen kartoitus
Blogi: Työkaluja talouden hallintaan - Oman talouden seuranta
Lainasanasto: Luottotiedot kertovat taloudellisen tilanteen
Lainasanasto: Maksuhäiriömerkintä voi hankaloittaa elämää


» Kaikki blogikirjoitukset