1. Blogi
  2. Työkaluja talouden hallintaan - Oman talouden seuranta

Työkaluja talouden hallintaan - Oman talouden seuranta

Oman talouden suunnitteluun ja budjetin hallintaan on tarjolla erilaisia käteviä työkaluja.

Työkaluja oman talouden hallintaan

22.3.2022

Oman talouden hallintaan ja tulo- sekä menoseurantaan on tarjolla useita työkaluja perinteisen oman kuittiseurannan ja pankkien budjetointityökalujen lisäksi.

Älypuhelimelle on saatavilla useampia budjetointisovelluksia sekä maksuttomina että maksullisina versioina. Niiden avulla voit helposti merkitä menosi jo heti niiden syntyessä.

Itsellesi sopivan sovelluksen saat ladattua esimerkiksi App Storesta tai Google Playsta.

Myös Takuusäätiö on kehittänyt oman budjetointityökalun nimeltä Penno. Se on verkkopohjainen sovellus, joten se toimii sekä mobiililaitteella että tietokoneella.

Omaa talouttaan voi seurata myös laskentataulukoiden avulla. Budjetointia varten löytyy valmiita mallipohjia, joita voi käyttää sellaisenaan tai soveltaa itselleen parhaalla tavalla.

Näin aloitat oman talouden seurannan

Kun olet valinnut itsellesi sopivan työkalun, alkaa työläin vaihe, eli tulojen ja menojen syöttäminen. Helpointa on aloittaa tuloista ja jatkaa siitä kiinteisiin kuluihin.

Kiinteät kulut täytyy kuitenkin syöttää vain kerran eikä niitä tarvitse muokata usein. Sen jälkeen syötetään muuttuvat kulut.

Muuttuvat kulut kannattaa listata tärkeysjärjestyksessä, eli aloittaa välttämättömistä kuten ruoka.

Välttämättömiin muuttuviin kuluihin täytyy varata rahaa joka kuukausi, mutta sen sijaan muista muuttuvista, kuten elokuvakäynneistä tai lomamatkoista pystyy tarpeen tullen tinkimään. 

Moni hämmästyy nähdessään kuukausittaiset menonsa listattuna. Budjetin avulla näet yhdellä silmäyksellä, mihin rahaa kuluu ja on helpompi karsia menoista, jotka eivät ole pakollisia.

Pyri keräämään myös pientä puskuria

Menojen karsimisen lisäksi haluat ehkä säästää tilillesi puskuria yllättäviä menoja varten.

Esimerkiksi kodinkoneen rikkoutuminen tai lemmikkieläimen sairastuminen ovat äkillisiä menoja, joita varten on hyvä olla rahaa valmiiksi säästettynä.

Menopuolella voi olla mahdollista säästää kulutusluotoissa ja luottokorttiveloissa. Vaikka kyse olisi pienistä lainasummista, voivat kuukausittaiset palvelumaksut sekä korot olla korkeita.

Jos pienlainoja on useita, saattaa koroista ja kuluista kertyä jo huomattava summa kuukaudessa.

Voit säästää kuukausikuluissa yhdistämällä lainat. Lendon palvelussa yhdistät lainasi helposti ja nopeasti yhdellä hakemuksella. Tarkista lainalaskurilla, kuinka paljon voisit säästää.

Budjetti auttaa laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen

Oman talouden suunnittelun suurimpia hyötyjä on, että se auttaa laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen.

Kun suunnittelet rahankäyttöäsi etukäteen, on sinun mahdollista tehdä suurempiakin säästösuunnitelmia pitkällä tähtäimellä.

Jos haaveilet vaikkapa uudesta keittiöstä, on hyvä tietää tarkkaan, kuinka paljon voit vähentää jokapäiväistä kulutustasi voidaksesi toteuttaa suunnitelmasi säästöillä ja mikä osuus siitä kannattaa rahoittaa remonttilainalla.

Konkreettiset säästötavoitteet voivat auttaa myös laaditun budjetin noudattamisessa.

Oma budjetti on erityisen tärkeässä roolissa, jos sinulle jää jäljelle aina vain pieni summa käyttöösi kaikkien laskujen jälkeen.

Budjetin myötä sinulla on oma talous paremmin hallinnassa ja pystyt olemaan varuillasi, jos tulee yllättäviä kuluja.

Näet konkreettisesti, mihin rahasi menevät joka kuukausi ja pystyt siten helpommin karsimaan turhista menoista.

Mikset ennemmin käyttäisi säästöön jääviä rahoja itsellesi tärkeisiin asioihin, kuten jonkun pitkäaikaisen haaveen toteuttamiseen?

Lue myös:

Blogi: Mihin rahasi kuluvat? Tee omien menojen kartoitus
Blogi: Näin säästät kodin sähkölaskussa
Lainasanasto: Osamaksu - Hyvät ja huonot puolet

» Kaikki blogikirjoitukset