1. Blogi
  2. Työkaluja talouden hallintaan - Oman talouden seuranta

Työkaluja talouden hallintaan - Oman talouden seuranta

Oman talouden suunnitteluun ja budjetin hallintaan on tarjolla erilaisia käteviä työkaluja.

Työkaluja oman talouden hallintaan

26.1.2023

Oman talouden hallintaan ja tulo- sekä menoseurantaan on tarjolla useita työkaluja perinteisen oman kuittiseurannan ja pankkien budjetointityökalujen lisäksi. Taloutesi hoitaminen älypuhelimella on myös mahdollista ja se on helppoa ja yksinkertaista.

Älypuhelimelle on saatavilla useampia budjetointisovelluksia sekä maksuttomina että maksullisina versioina. Niiden avulla voit helposti merkitä menosi jo heti niiden syntyessä. Itsellesi sopivan sovelluksen saat ladattua esimerkiksi App Storesta tai Google Playsta.

Tässä muutama sovellus, jotka voivat auttaa sinua ja perhettäsi jokapäiväisessä taloudessa. Tarjolla on myös monia muita sovelluksia, mutta on tärkeää että löydät sinulle sopivan sovelluksen, jota tykkäät käyttää. 

Oman talouden ja budjetin suhteen on hyvä muistaa, että se on sinusta itsestäsi kiinni, että pysyt ajan tasalla ja suunnittelet menosi mahdollisimman hyvin. Lisäksi on aina hyvä kehittää hyviä taloudellisia tapoja ja nämä sovellukset antavat inspiraatiota ja helpotusta juuri tähän.

Pivo on Osuuspankin kehittämä sovellus jolla voit seurata tulojasi ja menojasi, maksaa puhelinnumerolla ja jakaa yhteisiä kuluja. Jo 1,2 miljoonaa käyttäjää hyödyntää Pivoa talouden helpottamiseen.

Sovellus lajittelee automaattisesti menosi eri kategorioihin, joten voit helposti seurata paljonko rahaa sinulle menee ostoksiin tai ravintoloissa käymiseen. Näet myös paljonko rahaa sinulle jää käytettäväksi kuun aikana, tähän menneiden menojen mukaan. Oman talouden seuranta on tällä hetkellä mahdollinen vain Osuuspankin asiakkaille. Muut ominaisuudet ovat käytössä kaikille Pivon käyttäjille. 

Monefy on englanninkielinen ja helppo sovellus kulujen seurantaan. Voit helposti lisätä kaikki kulusi sovellukseen ja lisätä ne haluamiisi kategorioihin. On myös mahdollista luoda itse omia kategorioita.

Piirakka graafikko antaa sinulle visuaalisen kuvan miltä rahankäyttösi näyttää ja näet missä sinun on mahdollista säästää. Päivä, viikko, kuukausi ja vuosi raporteista voit seurata kulujasi eri ajanjaksojen aikana. 

Penno on Takuusäätiön kehittämä oma budjetointi työkalu. Se on verkkopohjainen sovellus, joten se toimii sekä mobiililaitteella että tietokoneella. Myös Pennon avulla pystyt seuraamaan ja kategorisoimaan kulusi ja voit verrata eri kuukausien kuluja keskenään.

Näet mihin rahasi menevät ja kuinka paljon sinulle jää rahaa käytettäväksi. Kulujen seurannan lisäksi Pennon avulla pystyt myös tekemään itsellesi säästösuunnitelman. Graafikot tekevät tästä sovelluksesta myös visuaalisesti miellyttävän. 

Spiir on englanninkielinen, täysin ilmainen rahan hallinnon sovellus tulojen ja menojen seurantaan. Pystyt yhdistämään kaikki pankkitilisi sovellukseen, joka sitten automaattisesti lisää kaikki tulot ja kulut ja luokittelee ne eri kategorioihin. Tämä helpottaa budjetointia, sillä sinun ei tarvitse manuaalisesti kirjata rahankäyttöä, niin kuin monissa muissa sovelluksissa. Pystyt myös luomaan oman budjettisuunnitelman ja päättämään paljonko rahaa haluat käyttää tietyissä kategorioissa, esim. ravintoloissa käymiseen. 

Omaa talouttaan voi seurata myös perinteisten laskentataulukoiden avulla. Budjetointia varten löytyy valmiita mallipohjia, joita voi käyttää sellaisenaan tai soveltaa itselleen parhaalla tavalla.

Näin aloitat oman talouden seurannan

Kun olet valinnut itsellesi sopivan työkalun, alkaa työläin vaihe, eli tulojen ja menojen syöttäminen. Helpointa on aloittaa tuloista ja jatkaa siitä kiinteisiin kuluihin.

Kiinteät kulut täytyy kuitenkin syöttää vain kerran eikä niitä tarvitse muokata usein. Sen jälkeen syötetään muuttuvat kulut.

Muuttuvat kulut kannattaa listata tärkeysjärjestyksessä, eli aloittaa välttämättömistä kuten ruoka.

Välttämättömiin muuttuviin kuluihin täytyy varata rahaa joka kuukausi, mutta sen sijaan muista muuttuvista, kuten elokuvakäynneistä tai lomamatkoista pystyy tarpeen tullen tinkimään. 

Moni hämmästyy nähdessään kuukausittaiset menonsa listattuna. Budjetin avulla näet yhdellä silmäyksellä, mihin rahaa kuluu ja on helpompi karsia menoista, jotka eivät ole pakollisia.

Pyri keräämään myös pientä puskuria

Menojen karsimisen lisäksi haluat ehkä säästää tilillesi puskuria yllättäviä menoja varten.

Esimerkiksi kodinkoneen rikkoutuminen tai lemmikkieläimen sairastuminen ovat äkillisiä menoja, joita varten on hyvä olla rahaa valmiiksi säästettynä.

Menopuolella voi olla mahdollista säästää kulutusluotoissa ja luottokorttiveloissa. Vaikka kyse olisi pienistä lainasummista, voivat kuukausittaiset palvelumaksut sekä korot olla korkeita.

Jos pienlainoja on useita, saattaa koroista ja kuluista kertyä jo huomattava summa kuukaudessa.

Voit säästää kuukausikuluissa yhdistämällä lainat. Lendon palvelussa yhdistät lainasi helposti ja nopeasti yhdellä hakemuksella. Tarkista lainalaskurilla, kuinka paljon voisit säästää.

Budjetti auttaa laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen

Oman talouden suunnittelun suurimpia hyötyjä on, että se auttaa laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen.

Kun suunnittelet rahankäyttöäsi etukäteen, on sinun mahdollista tehdä suurempiakin säästösuunnitelmia pitkällä tähtäimellä.

Jos haaveilet vaikkapa uudesta keittiöstä, on hyvä tietää tarkkaan, kuinka paljon voit vähentää jokapäiväistä kulutustasi voidaksesi toteuttaa suunnitelmasi säästöillä ja mikä osuus siitä kannattaa rahoittaa remonttilainalla.

Konkreettiset säästötavoitteet voivat auttaa myös laaditun budjetin noudattamisessa.

Oma budjetti on erityisen tärkeässä roolissa, jos sinulle jää jäljelle aina vain pieni summa käyttöösi kaikkien laskujen jälkeen.

Budjetin myötä sinulla on oma talous paremmin hallinnassa ja pystyt olemaan varuillasi, jos tulee yllättäviä kuluja.

Näet konkreettisesti, mihin rahasi menevät joka kuukausi ja pystyt siten helpommin karsimaan turhista menoista.

Mikset ennemmin käyttäisi säästöön jääviä rahoja itsellesi tärkeisiin asioihin, kuten jonkun pitkäaikaisen haaveen toteuttamiseen?

Lue myös:

Blogi: Mihin rahasi kuluvat? Tee omien menojen kartoitus
Blogi: Näin säästät kodin sähkölaskussa
Lainasanasto: Osamaksu - Hyvät ja huonot puolet

» Kaikki blogikirjoitukset