1. Blogi
  2. Turvallisesti netissä - suojaa itsesi kyberhyökkäyksiltä

Turvallisesti netissä - suojaa itsesi kyberhyökkäyksiltä

Nettiturvallisuus on asia, johon jokaisen on hyvä panostaa. Muutamilla sittenkin yksinkertaisilla toimilla suojaat itseäsi ja läheisiäsi.

Turvallisesti netissä - kyberturvallisuus

17.3.2022

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on lisännyt kybersodankäynnin merkkejä globaalisti. Se on johtanut lisääntyneeseen kyberhyökkäysten riskiin eri tietoverkkoja ja -palveluja kohtaan myös Suomessa.

Vaikka hyökkäykset kohdistuvat pääosin yrityksiin, eikä aihetta paniikkiin ole, myös yksittäisten ihmisten on hyvä huomioida kohonnut riski ja parantaa omaa nettiturvallisuuttaan. 

Turvallisesti netissä - Muistilista:

  • Pidä kaikki käyttämäsi päätelaitteet mahdollisimman ajan tasalla

  • Päivitä myös käyttämäsi selain aina uusimpaan versioon

  • Suosi palveluja, joissa on kaksi- tai monivaiheinen tunnistautuminen

  • Käytä vain vahvoja salasanoja, äläkä käytä samaa salasanaa kuin yhdessä palvelussa

  • Surffaa netissä ajatuksella. Jos joku tarjous tai ehdotus vaikuttaa liian hyvältä tai kovin oudolta, se voi hyvinkin olla juuri sitä

Lisätapoja nostaa omaa turvallisuutta netissä

✔️ Suhtaudu varauksella nettikyselyihin ja testeihin

Vaikka onkin hauska tietää, mikä olisi vaikkapa rokkitähtinimesi - tälläiset kyselyt ovat omiaan vaarantamaan nettiturvallisuuttasi ja saattavat edesauttaa myös identiteettivarkauksia. 

Moni äkkiseltään viattomalta tuntuva kysely tai testi voi sisältää esimerkiksi täsmälleen samoja kysymyksiä, kuin eri palvelujen vaihtoehtoisen salasanan palautuksen kysymykset.

Näihin yleisiin kysymyksiin lukeutuu esimerkiksi äitisi tyttönimi, ensimmäinen ostamasi musiikkialbumi, ensimmäinen oman autosi merkki tai ensimmäisen lemmikkisi nimi.

Myös siinä kannattaa käyttää harkintaa, missä yhteyksissä annat puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi. Monen nettikilpailun perimmäinen tarkoitus kun on kerätä vain markkinointirekisteriä, joka mahdollisesti jopa myydään kolmannelle osapuolelle. 

✔️ Rajaa kohdeyleisöäsi sosiaalisessa mediassa

Myös kohdeyleisöä somessa kuten Facebook tai Instagram kannattaa rajata. Jaa julkaisut joista voisi päätellä vaikkapa kotiosoitteesi tai sen, että olet lähdössä matkalle vain ihmisille, jotka todella tunnet.

Myös kuva-albumien näkyvyyden rajaamista vain lähituttaville kannattaa harkita. Lasten kuvien julkaisussa kannattaa perinteisesti käyttää tavallista isompaa harkintaa.

Lapsia kannattaa myös yleisesti opastaa turvalliseen netinkäyttöön. Lisätietoja löydät esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta.

✔️ Tarkista aina, että sivustot joilla vierailet ovat turvallisia

Turvallisen yhteyden tunnistaa selaimen yläpalkin lukko-ikonista. SLL-sertifikaatti eli SLL-varmenne varmistaa, että esimerkiksi salasanasi tai maksukorttitietosi nettikaupassa lähetetään turvatun yhteyden yli. 

Turvallisen yhteyden tunnistaa helpoiten lukko-ikonin lisäksi siitä, että sivun osoitteen alussa lukee https pelkän http sijaan. Myös sivuston varsinainen osoite kannattaa aina erikseen tarkistaa, vaikka sivu muuten näyttäisikin tutun toimijan sivulta vaikkapa logoiltaan ja sisällöltään.

Monissa huijaussivustojen osoitteissa on sen toimijan nimi, jona ne koittavat esiintyä. Mukana osoitteessa voi olla kuitenkin ylimääräisiä sanoja, erikoismerkkejä, numeroita tai kirjaimia. 

Sama periaate pätee myös sähköpostin lähettäjien osoitteisiin. Mikään vakiintunut toimija hyvin pieniä yrityksiä lukuunottamatta ei lähetä sähköpostia, jossa osoitteena on vaikkapa yrityksennimi@gmail.com.

✔️ Mieti, mitä klikkaat sekä lataat netissä ja sähköpostissa

Käytä aina harkintaa myös siinä, millaisia linkkejä klikkaat ja mitä tiedostoja lataat omalle puhelimelle tai tietokoneelle. Selaimesta kannattaa myös estää automaattiset ponnahdusikkunat. 

Noudata erityistä varovaisuutta kaikissa varsinkin yllättävissä sähköposteissa sen suhteen, millaisia linkkejä niissä klikkaat tai mitä tiedostoja niistä tallennat.

Moni muistaa jo entuudestaan, että esimerksi .zip- tai .exe-tiedostot ovat sellaisia, joita kannattaa erityisesti varoa. Nykyisin kuitenkin jopa .pdf-tiedosto saattaa olla turvaton.

Sama periaate pätee myös siihen, jos saat pikaviestimessä yhteydenoton joltain henkilöltä, josta et ole kuullut aikoihin ja viesti sisältää heti alussa kehoitteen klikata jotain linkkiä tai siinä kysellään esimerkiksi tilitietojasi tai kotiosoitettasi.

✔️ Panosta salasanaturvallisuuteen

Käytä jokaisessa palvelussa aina eri salasanaa. Siten varmistat sen, jos yksittäinen salasana joutuu vääriin käsiin, tietovuoto kohdistuu vain siihen palveluun. Hyvä, vahva salasana on mielellään aina pitkä ja yli 15 merkkiä.

Mukana salasanassa on hyvä olla myös erikoismerkkejä, kuten 1, & tai #. Salasanassa ei koskaan kannata käyttää esimerkiksi omaa lempinimeä, tai muuta helposti arvattavaa, kuten numerosarja 123. 

Sopivien, turvallisten salasanojen miettimisessä suomalaiset pitkät sanat sekä lauseet ja niiden mitä moninaisemmat taivutusmuodot ovat etu!


Me Lendolla suhtaudumme tietoturvaan huolellisesti. Henkilökuntaamme koulutetaan säännöllisesti myös tietoturva-asioissa ja kaikki ohjelmistomme ovat aina ajantasaiset.

Lisätietoa siitä, kuinka suojaamme tietojasi sekä henkilötietojen keräys- ja käsittelyperusteistamme löydät tietosuojaselosteestamme.


Lue myös:

Petosten torjunta ja omien tietojen suojaaminen


» Kaikki blogikirjoitukset