1. Blogi
  2. Näin säästät kodin sähkölaskuissa

Näin säästät kodin sähkölaskuissa

Sähkön hinta on ollut vuonna 2022 ennätysnousussa. Onneksi jo pienillä muutoksilla saa sähkölaskuun säästöä.

saasta sahkolaskussa

15.11.2022

Sähkön hinta on ollut vuonna 2022 ennätys nousussa. Energiakriisi ja nousevat sähkön hinnat ovat saaneet monet miettimään omaa sähkön käyttöä.

Onneksi jo muutamalla pienellä rutiinin muutoksella saa sähkönkulutusta tiputettua maltillisemmaksi. Energian säästö on paitsi suoraa rahan säästöä, myös ilmastoteko. Keräsimme yhteen sähkönsäästövinkit, joista voit hyötyä suoraan.

✓ Tarkista saatko sähkövähennyksen

Korkeiden sähköhintojen vuoksi on mahdollista saada verovähennys sähkökuluista vuodelta 2023,  jos sähkölaskut ovat suuret.

Muista ilmoittaa vähennys verokortillesi, niin hyödyt vähennyksestä jo vuoden 2023 aikana. Tämä väliaikainen sähkövähennys pätee, jos sähkölasku ylittää 2000 euroa 4 kuukaudelta (tammikuu - huhtikuu). Sähkövähennys tehdään suoraan veroista ja on 60 % niistä tammi - huhtikuun sähkökuluista, jotka ylittävät  2000 euroa. Voit lukea lisää tarkempia tietoja vero.fi sivuilla.

✓ Muista sammuttaa virrat

Asutko yksin tai kaksin kerrostalossa? Kulutat luultavasti vähemmän sähköä kuin moni muu, mutta luultavasti kulutuksesta on silti varaa nipistää.

Sähköenergiaa kodissa kuluttavat kodinkoneet, viihde-elektroniikka ja valaistus. Niiden kaikkien energiankulutusta voi pienentää vanhoja tottumuksia muuttamalla.

Valaistuksen vain tarpeenmukainen käyttö on yksi helpoimmista säästötoimenpiteistä. Valoa tarvitaan ainoastaan niissä tiloissa, joissa oleskellaan.

Turhien valojen sammuttaminen ei ole iso vaiva, mutta tuo selvää säästöä pitkällä aikavälillä!

Myös esimerkiksi päällä oleva televisio, jota kukaan ei katso, kuluttaa turhaan sähköä. Sama pätee kaikkiin elektroniikkalaitteisiin: pelikoneisiin, stereoihin ja videotykkiin.

Vanhojen kodinkoneiden uusiminen saattaa tuoda säästöä nopeastikin. Tämä pätee varsinkin kylmälaitteisiin, kuten jääkaappiin ja pakastimeen. Myös vanhat pesukoneet ja tiskikoneet voivat olla energiasyöppöjä.

✓ Ota vain nopeat, napakat löylyt

Yksi suurinta tehoa vaativista kodin laitteista löytyy saunasta. Kiukaan käyttö aiheuttaa hetkellisesti kovan kulutuspiikin.

Ahkeran saunojan olisikin hyvä muistaa käyttää kiukaan lämmittämiseen vain se aika, joka halutun saunomislämpötilan saavuttamiseen menee. Saunan turhaan päällä pitäminen kuluttaa koko ajan euroja.

Sama pätee saunomisen lopettamiseen: kiuas kannattaa heti kytkeä pois päältä, kun viimeinen saunoja poistuu löylyistä.

✓ Satsaa automatiikkaan

Pitkän tähtäimen helppoa sähkönsäästöä hakeva satsaa automatiikkaan. Tällöin laite hoitaa sähkönsäästön puolestasi. Liiketunnistinohjauksella toimivat valot ovat oiva ratkaisu etenkin tiloissa joissa valoa tarvitaan vain hetken.

Ilmanvaihdon osalta poistoilman lämmöntalteenoton asentaminen parantaa talon energiatehokkuutta vähentämällä lämmitysenergian tarvetta.

Talotekniikan parantaminen edellyttää investointeja eli uusien laitteiden hankkimista ja asentamista, jolloin säästö syntyy pidemmällä aikavälillä. Se on mahdollista myös kerrostalossa, mutta tällöin päätös on osakkaiden yhteinen.

✓ Huomioi myös talon rakenteiden merkitys

Energiankulutuksen varsinaisia sähkösyöppöjä ovat lisälämmittimet kuten erillispatterit.

Lattian rajassa tuntuva veto ja ulkoseinän läheisyydessä havaittu viileys voivat olla merkkejä lämpövuodoista, jotka on hyvä tarkistuttaa alan ammattilaisella.

Pakkaskaudella suoritettu lämpökamerakuvaus paljastaa mahdolliset rakenteiden lämpövuodot.

Korjauttamalla paikannetut kohdat lämpö ei enää mene harakoille, ja jatkossa sisätilat pysyvät lämpiminä pienemmällä säädöllä ja kulutuksella.

Rakenteelliset korjaukset ovat isompia investointeja, mutta ikkunoiden tiivistäminen on pieni kustannus ja varsin vaivaton tapa säästää energiaa.

Korvausilmaventtiilejä ei sen sijaan saa mennä tukkimaan, vaikka tulisikin mieleen, että niistähän tulee kylmää sisään. Tukittu korvausilmaventtiili sekoittaa ilmanvaihdon ja tuo tullessaan muita ongelmia – sekä luultavasti rahanmenoa, jolloin sähkönsäästöllä saavutettu etu voi sulaa.


SÄHKÖNSÄÄSTÖVINKIT MUISTILISTA:

✓ Älä pidä laitteita tai valoja turhaan päällä

✓ Säädä sisälämpötila sopivaksi (20 – 22 astetta riittää asuintiloissa)

✓ Tiivistä tarvittaessa ikkunat

✓ Vaihda vanhat lamput LED-lamppuihin 


Lue myös:

Blogi: Mihin rahasi kuluvat? Tee omien menojen kartoitus
Blogi: Työkaluja talouden hallintaan - Oman talouden seuranta
Blogi: Kannattaako aurinkopaneeleihin investointi nyt?

» Kaikki blogikirjoitukset