1. Blogi
  2. Paranna luottokelpoisuuttasi näillä 7 vinkeillä vuonna 2023

Paranna luottokelpoisuuttasi näillä 7 vinkeillä vuonna 2023

Mitä voit tehdä parantaaksesi luottokelpoisuutta? Miten voit vaikuttaa omaan luottoluokitukseesi? Annamme tässä artikkelissa 7 hyvää vinkkiä miten voit parantaa luottokelpoisuuttasi.

Paranna luottokelpoisuuttasi näillä 7 vinkeillä

22.11.2022

Voit vaikuttaa luottokelpoisuutesi, pitämällä huolta omasta taloudestasi ja välttämällä tekemästä liian monta lainahakemusta. Tällä tavoin lisäät mahdollisuuttasi saada lainaa ja matalamman koron. 

On normaalia, että luottotietosi aina välillä tarkistetaan, esim. vuokranantajat, teleoperaattorit, verkkokaupat, pankit ja lainanantajat saattavat tarkistaa luottotietosi. Luottotietojen avulla eri toimijat analysoivat maksukykyä, eli pystytkö maksamaan esim. lainasi takaisin. Lain mukaan pankin on suoritettava luottoluokitus varmistaakseen, että pystyt maksamaan lainan takaisin ja maksamaan siihen liittyvät korot ja palkkiot.

Jotta saat parhaat mahdolliset ehdot hakiessasi luottoa, lainaa tai asuntolainaa, on tärkeää, että sinulla on hyvä luottoluokitus. Kun oma taloutesi on kunnossa, voit vahvistaa luottokelpoisuutta ja saada parempia ehtoja esimerkiksi vertailemalla erilaisia ​​lainoja. Joihinkin asioihin voi olla vaikea vaikuttaa, mutta on useita asioita, jotka sinun tulee ottaa huomioon saadaksesi parhaan mahdollisen luottoluokituksen.

7 vinkkiä luottokelpoisuutesi parantamiseen 

Vähennä luottotietojen tarkistusta 

Jos sinusta otetaan monta luottotietoa lyhyessä ajassa, voi se olla merkki siitä, että jokin ei ole kunnossa taloutesi kanssa. Useat lainanantajat pitävät korkeaa luottotoimintaa suurena riskinä. Jos haet lainaa useasta paikasta, tiedot pyydetään joka paikasta aina uudelleen. Käyttämällä Lendon lainavertailupalvelua, jossa otetaan vain yksi luottoraportti, voit pitää luottotietojen tarkistuksen määrän pienenä. Jos haet Lendon kautta, saat yhdellä hakemuksella ja luottoraportilla jopa 24 lainatarjousta meidän yhteistyökumppaneiltamme. 

Selvitä tämän hetkinen luottokelpoisuutesi 

Voit tilata oman luottotietoraportin luottotietorekisteriä ylläpitäviltä yrityksiltä, joita ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Dun & Bradstreet Finland Oy (ent. Bisnode Oy). Omat luottotiedot voi tarkistaa maksutta kerran vuodessa. Tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää, jos et ole varma siitä, ovatko luottotietosi kunnossa.

Suomen Asiakastiedon Omatieto-palvelussa on mahdollisuus tarkistaa luottotietosi kerran vuodessa maksutta. Voit tarkistaa omat luottotietosi sähköisesti, kirjautumalla Omatieto-palveluun pankkitunnuksien avulla. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta sähköiseen tarkastukseen, voit myös tehdä kirjallisen pyynnön. 

Luottotiedoistasi näet onko sinulla maksuhäiriömerkintöjä ja mistä maksamattomasta velasta tai laskusta merkintä on tullut. Näet myös milloin tarkalleen maksuhäiriömerkintä on tullut, kuka tai mikä taho on tästä ilmoittanut, kauanko se on voimassa ja mille tahoille luottotietojasi on luovutettu viimeisen vuoden aikana. Jos sinulla ei ole merkintöjä, ei rekisterissä ole sinusta tietoja. 

Vältä maksuhäiriömerkinnät 

Lainanantajat näkevät maksuhäiriömerkinnän selkeänä merkkinä siitä, että et ole maksanut laskujasi ajallaan ja tämä vaikuttaa luottokelpoisuutesi negatiivisesti. Pitämällä taloutesi kunnossa ja maksamalla laskut ajallaan voit välttää maksuhäiriömerkinnät. Maksa laskut tärkeysjärjestyksessä sekä ajoissa ja pyri ennakoimaan tulevia menoja. Oman budjetin luominenvoi auttaa luomaan puskurin yllättäviä menoja varten ja säästämään mahdollisuuksien mukaan edes vähän. Älä pahenna maksu- ja velka kierrettä ottamalla korkeakorkoisia lisälainoja. 

Vähennä lainojen ja luottojen määrää 

Jos sinulla on useampi velka ja luotto, vaikuttaa se negatiivisesti maksukykyyn. Yhdistämällä pienemmät lainat yhdeksi suuremmaksi lainaksi ja maksamalla pois vain yhtä lainaa, voit parantaa luottoluokitusta. Tämä onnistuu yhdistelylainan avulla, joka kerää kaikki lainasi yhteen lainaan. 

Vältä osamaksulla maksamista 

Koita välttää osamaksullamaksamista. Monet ostavat nykyään säännöllisesti laskulla tai osamaksulla ilman todellista syytä. Verkkokauppias pyytää luottoraportin ja se lisää sinusta kyseltyjä luottotietoja. Jos pystyt ostamaan ostoksesi suoraan pankkikortilla, vältyt turhilta luottotiedon kyselyiltä. Ja kun ostat tavaroita osamaksulla, on myös suurempi riski että ostat tavaroita helposti yli varojesi. Jos mahdollista, on parempi säästää tavaran ostoa varten, jotta ostat vain silloin kun sinulla on siihen varaa. 

Peruuta käyttämättömät luotot 

Jos sinulla on luottoa, jota et ole käyttänyt, se laskee luottotietojasi tarpeettomasti. Peruuta kaikki käyttämättömät luotot. Suosittelemme sen sijaan, että säästät  tavaroita varten, joita tarvitset. Jos on tarve hankkia isompia asioita, voi siihen helposti hakea lainaa, mutta pienemmillä asioilla on ehdottomasti järkevämpää säästää sen sijaan.

Yritä saada vakituinen työpaikka 

Tämä neuvo koskee lähinnä niitä, jotka ovat syystä tai toisesta työttömänä. Se ei ole aina niin helppoa, mutta jos sinulla on mahdollisuus saada vakituinen työpaikka, vaikuttaa se positiivisesti luottoluokitukseen. Suurin osa luotonantajista uskoo, että vakituisessa työsuhteessa olevilla on parempi maksukyky, koska tulot ovat säännöllisempiä.

Tässä olivat meidän vinkkimme luottokelpoisuuden parantamiseen. Mutta mitä voit tehdä välttääksesi  luottotietojen menetyksen? 

Keskustelu suoraan velkojien kanssa mahdollisesta maksusuunnitelmasta. Kaikki osapuolet haluavat, että velka maksetaan kokonaan pois ja usein maksuissa pystytään joustamaan sen verran joko kevennyksillä tai maksuvapaillakuukausilla, jotta velka ei mene ulosottoon. 

Lainaa hakiessa täytyy ottaa huomioon oma taloudellinen kyky maksaa laina takaisin. Jos takaisinmaksu tuottaa ongelmia ei uuden lainan ottaminen lainan maksamiseksi ole koskaan hyvä idea, vaan joudut velkakierteeseen, josta on vaikea päästä pois. Sen sijaan jos sinulla on useampi laina, voi olla parempi yhdistää lainat ja maksaa velkaa pois vain yhdellä lainalla. 

On tärkeä muistaa, että vaikka olet menettänyt luottotietosi ja saanut maksuhäiriömerkinnän, poistuvat ne yleensä 2-4 vuoden välillä, ja voit lyhentää aikaa, mikäli maksat velkasi takaisin ajoissa. 


Lue myös:

Blogi: Vältä maksuhäiriömerkinnät
Blogi: Mihin rahasi kuluvat? Tee omien menojen kartoitus
Blogi: Työkaluja talouden hallintaan - Oman talouden seuranta

» Kaikki blogikirjoitukset