1. Blogi
  2. Mihin rahasi kuluvat? Tee omien menojen kartoitus

Mihin rahasi kuluvat? Tee omien menojen kartoitus

Onko tilisi saldo usein nollilla ennen tilipäivää? Pohditko, mikä on paras tapa säästää? Vinkeillämme onnistuu omien menojen kartoitus.

Omien menojen kartoitus ja budjetti

3.3.2022

Onko tilisi saldo liian usein nollilla ennen palkkapäivää? Mihin rahasi aina kuluvat? Tai kenties pohdit, mikä on tehokkain keino säästää? Lue vinkkimme omien menojen kartoitukseen.

Oman kulutuksen kokonaiskuvaa voi olla vaikea hahmottaa, sillä käytämme usein rahaa sen kummemmin asiaa miettimättä.

Pienistä ostoksista, kuten päivittäisestä noutokahvista tai lounastauon piristykseksi ostetusta suklaapatukasta voi kuukausitasolla kertyä huomattava summa.

Ilman tietoista suhdetta rahankäyttöön on helppo menettää hallinta omasta taloudestaan.

Laadi oma budjetti

Laatimalla budjetin saat paremman käsityksen siitä, mihin rahasi hupenevat ja mikä kuluerä on kaikista suurin.

Tästä on hyötyä etenkin, jos tulosi eivät tahdo riittää koko kuukaudelle. Vaikka rahasi riittäisivätkin hyvin kaikkeen kulutukseen, budjetti auttaa hahmottamaan mihin rahaa tulee käytettyä.

Budjetti antaa kokonaiskuvan omasta taloudesta ja voi toimia työkaluna säästämisessä.

Kuinka paljon sinulla on rahaa käytössäsi?

Budjettia varten sinulla tulee olla käsitys omista tuloistasi ja menoistasi. Budjetin tarkoituksena on löytää hyvä tasapaino näiden kahden välillä. Aloita listaamalla kuukausitulosi, kuten palkkasi tai eläkkeesi.

Muita tuloja voivat olla esimerkiksi etuudet, vuokratulot tai osingot. Mikäli jaat taloutesi puolison kanssa, tulee hänenkin tulonsa ottaa laskelmissa huomioon. Yhtä lailla menopuolella tulee huomioida kaikki puolison kanssa yhteiset menot.

Omien kiinteiden menojen kartoittaminen

Menojen kartoittaminen on usein tulojen kartoittamista vaikeampaa. Helpointa on aloittaa kiinteistä kuluista. Näitä ovat esimerkiksi vuokra tai vastike, sähkö, vesi, vakuutukset, puhelin- sekä internetliittymä.

Muita kuluja voivat olla muun muassa päivähoitomaksut, kuntosalijäsenyydet sekä suoratoistopalvelut. Muista huomioida menoihin myös lainanlyhennykset, osamaksut ja luottokorttimaksut.

Verkkopankista on helppo seurata omia menojaan. Käy läpi tiliotteesi nähdäksesi, mitä maksuja sinulta veloitetaan säännöllisesti.

Muuttuvien kulujen seuranta

Kun kiinteät kulut ovat selvillä, on aika keskittyä muuttuviin kuluihin.

Näitä ovat kuukausitasolla vaihtelevat kulut, kuten ruokaostokset, polttoaine, ulkona syöminen, vaateostokset, parturi- ja kampaamokäynnit sekä vaikkapa leffaliput. Näiden kulujen seuraaminen on hieman aikaa vievempää.

Yksi keino muuttuvien kulujen seurantaan on säästää kuitit jokaisesta ostoksesta. Käy kuitit läpi aina kuun lopussa saadaksesi käsityksen, mihin rahaa on kulunut.

Osa pankeista tarjoaa myös vaihtoehtoa luokitella muuttuvia menoa esimerkiksi kategorioihin ruokaostokset ja shoppailu.

Mikäli maksat kaikki ostoksesi pankkikortilla voit kuittien sijaan käydä läpi tiliotteesi ja poimia sieltä muuttuviksi kuluiksi luokiteltavat menot.

Muuttuvien menojen seurantaa voi tehdä myös päiväkohtaisesti. Aseta itsellesi tilipäivänä aina koko kuukauden kestävä päiväbudjetti, ja merkitse ylös sen ylitykset ja alitukset.

Tee seurantaa vähintään pari kuukautta

Seuraa talouttasi vähintään pari kuukautta. Näin saat paremman kokonaiskuvan varsinkin muuttuvien menojen osalta.

Muista olla seurannassa rehellinen, ja kun on menojen karsinnan aika, ole kriittinen. Siinä auttaa, kun sovellat turhien menojen suursiivoukseen ammattijärjestäjien ja konmarituksen periaatteita. 

Olivatko kaikki viime kuukausien menot todella tarpeellisia? ”Pirskahtelevatko ne”?

Löytyykö menoista jotain sellaista, joita maksat kuukausittain lähinnä vain, koska sitä voisi joskus tarvita? 

Tälläisiä turhaan tililtä lähteviä veloituksia voivat olla esimerkiksi kuukausiveloitus suoratoistopalveluun, jota et juurikaan katso, tai toistuva jäsenmaksu harrastukseen, joka on nyt itseltäsi tauolla. Ne voi uusia sitten taas tarvittaessa. 

Pakollisten menojen osalta nykyiset jatkuvaluonteiset sopimukset kannattaa kilpailuttaa aina säännöllisin väliajoin ja määräaikaiset sopimukset sopimuskauden päättyessä.

Sopimuksia joita kannattaa kilpailuttaa ovat vakuutukset, sähkösopimus, netti- ja puhelinliittymä. Myös nykyistä pankin palvelusopimusta kannattaa aika-ajoin tutkailla kriittisesti. Onko sielläkin mukana jotain vain, koska sitä joskus voisi tarvita?

Ja tietenkin, muista kilpailuttaa lainat säännöllisesti. Se kannattaa varsinkin, jos sinulle on pidemmällä aikavälillä kertynyt taas huomaamatta useampi pienempi laina ja luottokorttivelkaa.

Tällöin voit yhdistää nykyiset lainat, ja saada aiempaa paremman koron. Lainojen yhdistäminen eli yhdistelylaina voi tuoda huomattavia säästöjä.

Lue myös:

Blogi: Vältä maksuhäiriömerkinnät
Blogi: Näin säästät kodin sähkölaskussa
Blogi: Työkaluja talouden hallintaan - Oman talouden seuranta
Lainasanasto: Luottokortti maksuvälineenä


» Kaikki blogikirjoitukset