1. Blogi
  2. Kannattaako aurinkopaneeleihin investointi nyt?

Kannattaako aurinkopaneeleihin investointi nyt?

Sähkön hinta on ennätys nousussa. Harkitsetko aurinkopaneelien hankintaa? Tästä saat vinkkejä!

Kannattaako aurinkopaneeleihin investointi nyt?

24.10.2022

Energiakriisi ja nousevat sähkön hinnat ovat saaneet monet miettimään omaa sähkön käyttöä. Aurinkopaneelien kysyntä onkin tällä hetkellä ennätyskorkealla. Toimittajat eivät pysy mukana ja materiaaleilla sekä asennuksella on pitkät jonotusajat. Investointi aurinkopaneeleihin voi kuitenkin olla hyvä paikallaan, jos sähkön korkea hintataso jatkuu. Annamme sinulle tässä vinkkejä; mitä kannattaa ottaa huomioon ennen aurinkopaneelien hankkimista.

Onko nyt oikea aika investoida aurinkopaneeleihin ja sijoittaa vihreämpään energiaan ja tulevaisuuteen? Korkeat energian ja sähkön hinnat ovat johtaneet aurinkopaneelien ennennäkemättömään kysyntään. Tällä hetkellä aurinkopaneelien asennus maksaa itsensä takaisin ennätysajassa. Säästä sekä sähkön kuluissa että investoi samalla uusiutuvan energiankäyttöön.

Toisaalta samaan aikaan aurinkopaneelien toimittajilla ja asentajilla on kova paine, sillä niiden kysyntä on tarjontaa suurempi. Vaikeasti saatavilla olevat materiaalit saattavat pitkittää paneelien toimistuaikaa ja itse asennusta. Tähän ovat vaikuttaneet osittain koronapandemian aikana olevien tuotantojen seisokki kuin maailmanpoliittinen tilanne. Materiaalitoimitusten lisäksi on  ollut vaikeaa saada tarpeeksi ammattitaitoisia asentajia aurinkopaneeleille.

Sähkön hintataso on keväästä asti noussut entisestään ja rikkonut kaikki aiemmat hintaennätykset. Asiantuntijat ennustavat, että sähkön hinta tulee kolminkertaistumaan loppuvuoteen mennessä. Ei siis ihme, että aurinkopaneelejen kysyntä on räjähtänyt ennätysmäärään ja nyt siitä voi tulla myös taloudellisesti kannattavaa. Tutkimuksien mukaan Suomessa on mahdollista säästää noin viidennes sähkölaskusta aurinkoenergian avulla.

Nyt aurinkopaneeleihin sijoittaminen on kannattavampaa kuin koskaan, ja jo muutaman vuoden kuluttua aurinkopaneelien ja asennuksen hinta on maksettu takaisin mikäli sähkön korkea hinta jatkuu samaan malliin. Voit myös hyötyä ylimääräisen sähkön myynnistä sähköyhtiöille, niin ylituotanto ei mene hukkaan ja saat korvauksen sinulle käyttämättömästä sähköstä. Yhä useammat ihmiset myyvät ylijäämän sähköyhtiöille ja tienaavat omalla aurinkosähkälaitoksellaan. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä ympäri vuoden, mutta ylijäämäsähkön myynti tapahtuu pääasiassa vuoden aurinkoisina aikoina. Suomessakin aurinkosähkö on kannattavaa ja esimerkiksi Etelä-Suomessa aurinkoenergia voidaan käyttää jopa 90% tehokkuudella maaliskuusta lokakuuhun.

On siis tärkeää suunnitella ajoissa, jos haluat aurinkopaneelit myös itsellesi. Olemme listanneet tähän 7 vinkkiä mitä kannattaa ottaa huomioon, ennen aurinkopaneelien hankkimista.

Tässä on 7 vinkkiä aurinkopaneelien harkitsevalle

1. Etsi sopiva katto

Aurinkopaneelit voidaan helposti asentaa eri kiinteistöjen katolle: omakotitaloon, taloyhtiöihin, maatiloille ja kesämökkeihin. Ainoa, joka kannattaa huomioida on, että kattoremontti ei ole lähiaikoina ajankohtainen, sillä aurinkopaneelit pitää poistaa sen ajaksi. Ota asennuksessa myös huomioon Suomen lumikuormavaatimukset aurinkopaneeleille.

Aurinkopaneelit toimivat parhaiten, jos ne sijaitsevat eteläsuunnassa, mutta myös lounas ja kaakko toimivat hyvin. Pohjoissuuntaa kannattaa välttää. Katon paras kulma on 35-45 astetta. Aurinkopaneeleja on mahdollista kallistaa enemmän kuin kattoa, mutta se näyttää harvoin hyvältä. Katolle ei saa myöskään syntyä varjoa naapuritaloista ja puista. Mittaa kattosi, jotta voit laskea, kuinka suuri asennelma katollesi mahtuu. Noin 10 aurinkopaneelin ja 3 kilowatin tehoinen järjestelmä on sopiva omakotitaloon. Tarkista, että aurinkopaneeleissa ei ole varjostusta kello 9-15 välisenä aikana kesällä.

Tarkista, tarvitsetko rakennusluvan. Selvittääksesi tarvitsetko rakennuslupaa sekä hakeaksesi rakennuslupaa, sinun tulee ottaa yhteyttä kunnan rakennusvirastoon.

2. Valitse oikea koko

Tarkista sinun tämänpäiväinen sähkönkulutuksesi ja  kulutuksen vaihtelu vuoden aikana. Normaali asuinjärjestelmä kuluttaa on noin 5-10 kW. Katon pinnan lisäksi myös sulake voi rajoittaa kokoa, isomman sulakkeen hankinta tuo toki korkeammat kustannukset.

On kannattavinta, jos voit korvata mahdollisimman suuren osan ostamastasi sähköstä omalla aurinkosähkölläsi.

Netistä löytyy myös aurinkopaneeli laskureita, jonka avulla voit laskea kuinka paljon paneeleja tarvitset ja paljonko sähköä ne tuottavat.

3. Veroalennus

Voit lisätä aurinkopaneelien asennuksen kustannuksen vuoden lopussa kotitalousvähennykseen. Lisää tietoa kotitalousvähennyksestä löydät OmaVerosta.

4. Harkitse onko akku kannattava

Jos aiot myydä ylijäämäsähkösi, laitoksesi tulee olla liitettynä sähköverkkoon ja tarvitset syöttöliittymän aurinkopaneelilaitoksellesi. Ota yhteyttä sähköyhtiöön ja tee kirjallinen kauppasopimus ylituotetusta sähköstä. Usein aurinkopaneelit tuottavat enemmän sähköä päivän aikana, jolloin aurinko on voimakkain. On myös mahdollista hankkia akku, joka varastoi aurinkopaneeleista tuottaman ylimääräisen sähkön sen myymisen sijaan. Monet aurinkopaneelien myyvät yritykset tarjoavat myös akkuratkaisuja.

5. Tarkista kotivakuutus

Tarkista vakuutusyhtiöltäsi, kattaako kotivakuutuksesi aurinkopaneelit. Mitä tapahtuu, jos aurinkopaneelit palavat tai varastetaan? Jos kotivakuutuksesi ei kata aurinkopaneeleja, saatat tarvita lisävakuutusta. Useasti on mahdollista lisätä aurinkopaneelit omaan kotivakuutukseen, mutta se vaihtelee vakuutusyhtiöittäin.

6. Vertaa tarjouksia

Pyydä tarjouksia aurinkopaneeleihin useilta asentajilta ja vertaa. Voit käyttää myös vertailusivustoja, kuten Urakkamaailma löytääksesi sertifioituja asentajia asuinpaikkasi läheltä. Suosiosta johtuen asentajien määrä on lisääntynyt ja on tärkeää, että valitset asentajan, jolla on tarpeeksi kokemusta ja asiantuntemusta aurinkopaneelien asentamisessa.

Jotkut asentajat ovat menneet konkurssiin tai asentaneet aurinkopaneelit väärin. Tästä koituu harmia ostajalle, joka joutuu maksamaan oikeasta uudelleen asentamisesta. Kuten muissakin rakennustöissä, on tärkeää tarkistaa toimittaja ja saada referenssejä muilta aurinkopaneeleja ostaneilta asiakkailta.

7. Suunnittele rahoitus

Omakotitaloon 3 kilowatin aurinkopaneelijärjestelmä maksaa noin 6 000 - 8 000 euroa ja sen elinkaari on noin 25 vuotta. Järjestelmään tarvittava invertteri tarvitsee vaihdoin puolessa välissä. Lendolla voit hakea lainaa 60 000 euroon asti. Voit nopeasti, helposti ja turvallisesti vertailla lainoja yhdellä hakemuksella meidän 24:ltä yhteistyökumppanilta. Saat ensimmäiset tarjoukset jopa minuutissa.


Lue myös:

Blogi: Näin säästät kodin sähkölaskussa
Blogi: Mihin rahasi kuluvat? Tee omien menojen kartoitus

» Kaikki blogikirjoitukset