1. Blogi
  2. Eroon velkakierteestä ja korkeista koroista

Eroon velkakierteestä ja korkeista koroista

Velkakierre on paheneva ongelma. Onneksi on kuitenkin olemassa tapoja niin ennaltaehkäistä velkakierrettä kuin päästä eroon siitä.

Eroon velkakierteestä ja korkeista koroista

30.3.2022

Moni maksaa nettiostokset, lomamatkat, pikkuremontit sekä satunnaiset muut muuttuvat kulut luottokortilla tai osamaksulla. Täysin ymmärrettävistä syistä, ovathan molemmat maksutapana erittäin käteviä, varsinkin jos menoerä on yllättävä. 

Hankintoihin saa korotonta maksuaikaa toimijasta riippuen jopa useamman kuukauden. Näiden maksutapojen helppoudessa ja kätevyydessä piilevät kuitenkin myös niiden vaarat. 

Harkitun, vastuullisen kuluttamisen ja rahankäytön kynnys laskee, kun ostopäätös ei vaadi sen miettimistä, onko tilillä hankintaan riittävästi rahaa. 

Useat toimijat markkinoivat osamaksua maksutapana hyvinkin aktiivisesti siksi, että se on kauppiaalle usein kertamaksua tuottoisampi.

Pieni tuleva uusi lasku kuukausittain tuntuu myös paljon viattomammalta päätökseltä, kuin kertaostoksena käyttötililtä heti maksettu ostos.

Pienistä laskuista, kun niitä kertyy monia, muodostuu kuitenkin helposti lopulta suuri menoerä korkeine korko- ja oheiskuluineen. Velkakierre on valmis ja siitä eroon pääseminen voi kestää kauan.

Syitä pahenevaan velkakierteeseen 

Varsinkin suomalaisten nuorten velkaantuminen on lisääntynyt yhä. Tuoreen luotonhallintapalvelu Intrumin tekemän Taloudellisen hyvinvoinnin barometrin mukaan syitä nuorten velkaantumiseen ovat muun muassa koronapandemian aiheuttamat lomautukset ja työpaikan menetykset.

Myös kulutusluottojen, joihin myös luottokortit sekä osamaksut lasketaan, liiankin helppo saatavuus voi pahentaa velkakierrettä Intrumin tutkimuksen mukaan. Varsinkin pikavipit ovat tunnettuja korkeista koroistaan.

Nykyinen somevaikuttajia ja suurta omaa somen seuraajakuntaa ihannoiva, suoritus- ja ulkonäkökeskeinen kulttuuri lienee myös pahentanut entisestään nuorten houkutusta kuluttaa yli varojensa.

Eroon velkakierteestä - Lainaneuvojiemme vinkit

Ensimmäisenä askeleena on lopettaa uusien, ei aivan pakollisten hankintojen tekeminen.

Jos et luota oman päätöksesi pitävyyteen, harkitse omaehtoista luottokieltoa.

Suositeltavaa on tehdä myös menojen kartoitus. Se voi auttaa sinua tunnistamaan paremmin ongelmat ja käyttäytymismallit, jotka johtivat velkakierteeseen.

Tee jatkossa itsellesi kuukausibudjetti. Oman talouden budjetointiin on tarjolla hyviä työkaluja.

Ennen kaikkea, älä jää velkojesi kanssa yksin! Pahimmillaan ne voivat johtaa maksuhäiriömerkintään sekä luottotietojen menetykseen.

Muun muassa Takuusäätiön velkaneuvonta tarjoaa ilmaista konsultaatiota rahahuoliin ja siihen, mikä on paras tapa velkakierteestä eroon pääsemiseen.

Myös pitkän kokemuksen omaava asiakaspalvelumme on apunasi kaikissa luotonhakuun liittyvissä kysymyksissä.

Jos sinulle on kertynyt useita päällekkäisiä osamaksusopimuksia, luottokorttilainoja tai pikavippejä huikeilla koroilla, ratkaisuna voi toimia myös lainojen yhdistäminen yhdeksi lainaksi eli yhdistelylaina.

Miksi lainat kannattaa yhdistää?

✔️ Mahdollisuus pienempään korkoon kuin nykyisillä luotoilla

✔️ Pidempi takaisinmaksuaika ja siten pienemmät kuukausikulut

✔️ Vähemmän palvelumaksuja ja muita lainan oheiskuluja

✔️ Helpompi pysyä tilanteen tasalla, kun kaikki löytyy yhdeltä laskulta

✔️ Uuden luoton eräpäivän saa usein sovittua itselle parhaiten sopivaksi

Lendon kautta haettujen kulutusluottojen hinnoittelu on läpinäkyvää, eli yllättäviä piilokuluja ei ole.

Jos lyhennät useampaa lainaa, osamaksusopimusta tai luottokorttivelkaa, lainojen yhdistäminen eli yhdistelylaina voi tuoda huomattavia säästöjä.

Kuinka paljon voisit säästää yhdistämällä lainasi?

Yhdistä lainat Lendon avulla. Täytä hakemus ja vastaanota lainatarjoukset viimeistään 24 tunnin sisällä hakemuksen jättämisestä. Ensimmäiset tulevat kuitenkin yleensä jo minuuteissa!

Saamasi tarjoukset ovat voimassa 30 päivää, eikä pelkkä tarjousten pyytäminen sido sinua vielä mihinkään.

Pienikin säästö on säästöä ja voi antaa sinulle jatkossa enemmän liikkumavaraa arjessa sekä yllättävissä tilanteissa.

Vaikket yhdistäisikään kaikkia nykyisiä luottokortti- ja kulutuslainojasi, jo muutaman korkeakorkoisimman luoton yhdistäminen voi helpottaa jatkossa taloutesi hallintaa.

Lue myös:

Lainasanasto: Osamaksu - Hyvät ja huonot puolet
Lainasanasto: Pikavippi - jopa pieni vippi voi tulla kalliiksi
Blogi: Vältä maksuhäiriömerkinnät


» Kaikki blogikirjoitukset