1. Blogi
  2. Eri maksutavat esittelyssä & maksutapavertailu

Eri maksutavat esittelyssä & maksutapavertailu

Perinteiset maksutavat kuten pankkikortti ja käteinen pitävät pintansa. Oheen on tullut myös uusia suosittuja maksutapoja.

Maksutavat esittely ja maksutapavertailu

6.4.2022

Kuluttajille on tarjolla useita erilaisia maksutapoja ja maksuvälineitä. Näitä ovat mm. käteismaksu, erilaiset maksukortit, tilisiirto, suoraveloitus ja verkkomaksu. 

Oheen on tullut myös uusia maksutapoja kuten MobilePay. Perinteisten luottokorttien rinnalla myös virtuaalikortti lisää suosiotaan.

Mikä maksutapa on paras

Paras maksutapa riippuu paljolti omista mieltymyksistä, mutta myös kulutuskäyttäytymisestä sekä henkilökohtaisista tarpeista. 

Jos esimerkiksi matkustaa tai ajaa autoa paljon ja maksaa luottokorttilaskun kokonaan pois aina korottoman maksuajan aikana, maksutapaedun sisältävä luottokortti saattaa olla usein paras vaihtoehto.

Käteinen raha maksutapana 

Käteismaksu koetaan yhä perinteisimpinä maksutapana vaikka käytännössä korttimaksaminen on syrjäyttänyt sen. 

Läheskään kaikki toimijat eivät enää edes vastaanota käteismaksua, vaikka lähtökohtaisesti se pitäisi hyväksyä, ellei asiasta ole selvästi kerrottu etukäteen esimerkiksi liikkeen ulko-ovella.

Käteistä on kuitenkin yhä hyvä olla aina hieman varalla esimerkiksi sähköisen maksamisen häiriötilanteissa. 

Tavallinen pankkikortti

Perinteinen pankkikortti eli debit-kortti on maksukorttien klassikko ja suomalaisten suosima maksutapa varsinkin päivittäisostoksissa. Kaikki maksut veloitetaan aina heti, tai lähes reaaliajassa käteistililtä. 

Jos kortissa on lähimaksu-ominaisuus, myös silloin maksu veloitetaan aina käteistililtä. 

Lähimaksu on kätevä sekä turvallinen käyttää, sillä alle 50 euron ostokset eivät edellytä tunnusluvun antamista.

Luottokortti ja virtuaalikortti

Luottokorttimaksu veloitetaan nimensä mukaisesti erilliseltä luottotililtä. Korteissa on korotonta maksuaikaa toimijasta riippuen yleensä 30-50 vuorokautta.

Jos koko käytetyn limiitin maksaa pois kokonaan ennen korottoman maksuajan umpeutumista, luotolle ei tule korkoa. Monesta kortista veloitetaan kuitenkin kuukausittainen tilinhoitomaksu.

Perinteisen luottokortin rinnalle on tullut uutena vaihtoehtona virtuaalikortti. Virtuaalinen luottokortti toimii kuten perinteinen luottokortti ainoana erona se, ettei erillistä fyysistä korttia ole. 

Kenelle luottokortti tai virtuaalikortti sopii

Luottokortti tai virtuaalikortti sopivat maksutapana varsinkin jokaiselle, joka tekee paljon ostoksia netissä. Suuri osa korteista kun sisältää erillisen tuoteturvan. 

Tuoteturva on vakuutus, joka suojaa hankintaa esimerkiksi tilanteessa, kun ostos rikkoutuu vakuutusehtoihin kirjattuna aikana, ostos on jo valmiiksi viallinen, tai se katoaa toimituksessa eikä asiaa saa selvitettyä verkkokaupan kanssa. 

Moniin luottokortteihin, niin perinteisiin kuin virtuaalikortteihin, sisältyy myös erinäisiä maksutapaetuja sekä pisteohjelmia.

Esimerkiksi paljon matkustavalle tai usein autoaan tankkaavalle luottokorttimaksaminen voi tuoda konkreettisia etuja ja jopa selvää säästöä.

Yhdistelmäkortti yhdistää kaksi maksutapaa

Yhdistelmäkortti sisältää yhdessä ja samassa kortissa niin käteis- kuin luottokortin.

Maksutapahtuman yhteydessä voi valita, kummalta puolelta maksu veloitetaan. Kuten luottokortissa, yhdistelmäkortin luotto-ominaisuudella saa joustavuutta maksuaikoihin sekä samoja muita etuja kuin luottokortilla.

Yhdistelmäkortti sopii varsinkin jokaiselle, joka arvostaa yksinkertaisuutta ja helppoutta, eikä tarvetta ole usealle eri luottokortille. 

Mobiilimaksusovellus MobilePay

MobilePay on mobiilimaksusovellus, eli sillä maksaminen tapahtuu älypuhelimella tai muulla vastaavalla laitteella, kuten älykellolla.

Sillä voi maksaa ostokset niin kaupassa, kuin netin verkkokaupoissa ja sovelluksissa. MobilePayllä voi myös lähettää rahaa. 

Kuluttaja voi ladata sen käyttöönsä Google Play tai App Store -sovelluskaupasta ilmaiseksi.

Sovellus on lisännyt suosiotaan maksutapana Suomessa nopeasti, MobilePayn oman sivuston mukaan sillä on jo kaksi miljoonaa käyttäjää!

Kenelle MobilePay sopii

MobilePay on hyvä valinta varsinkin älykellon omistajille ja tai niille, joilla älypuhelin on matkassa 24/7 ja jotka tekevät paljon pikkuostoksia tai siirtävät rahaa usein kaveriporukan tai perheen kesken.

MobilePay ei kuitenkaan yhä ole käytössä kaikissa kivijalkaliikkeissä eikä verkkokaupoissa ja jos puhelimesta loppuu yllättäen akku, maksua ei voi tehdä.

PayPal-maksujenvälitysjärjestelmä

PayPal on turvallisen ja kätevän nettimaksamisen uranuurtajia. Paypalin turvallisuus perustuu siihen, että kun käyttäjä on luonut kertaalleen käyttäjätilin ja syöttänyt maksukortin tiedot, esimerkiksi verkkokaupoissa ei tarvitse syöttää korttinsa tietoja uudelleen PayPalilla maksaessa.

Riittää kun antaa sähköpostiosoitteensa ja salasanansa. PayPalilla voi myös vastaanottaa maksuja.

PayPal sopii maksutapana hyvin, jos tekee ostoksia enimmäkseen amerikkalaisissa isoissa verkkokaupoissa tai markkinapaikoilla.

Suomessa se ei ole ikinä lyönyt isosti läpi. Syynä tähän lienee se, että suomalaiset kokevat kotimaiset maksuvälittäjät turvallisemmaksi, ja kauppiaalle PayPal on kalliihko ratkaisu, sillä jokaisesta maksutapahtumasta peritään komissio.

Osamaksu maksutapana

Osamaksun etuna on maksamisen helppous. Osamaksusopimus on yleensä mahdollista solmia kätevästi ostostapahtuman yhteydessä.

Kuten luottokortilla, ostoksen kokonaiskustannuksen voi jakaa osiin pidemmälle aikavälille. 

Maksutavan haittana on kuitenkin helppouden myötä se, että kuten pikavipit, ne voivat kannustaa elämään yli varojensa johtaen pahimmillaan maksuhäiriökierteeseen.

Osamaksujen turvallisuus on lähivuosina noussut otsikoihin kun Pohjoismaiden suosituimmalla toimijalla Klarnalla ilmeni vakavia tietoturvaongelmia. 

Klarnan tietoturvaongelmat ovat mahdollistaneet sen asiakkaiden tilien käyttämisen petoksiin ja identiteettivarkauksiin. 

Milloin osamaksu on hyvä vaihtoehto

Osamaksu kannattaa usein valita maksutavaksi vain silloin, jos se on aidosti kuluton maksutapa tai on varmaa, että koko ostoksen pystyy maksamaan eräpäivään mennessä tai vain muutamassa erässä. 

Muuten osamaksuista voi kertyä huomattaviakin kuluja mm. niiden suhteessa kalliin koron, laskutuslisien sekä piilokulujen myötä. 

Yllättävän menoerän kohdalla jota ei voi siirtää kertaluotto voi olla usein edullisempi vaihtoehto.

Lue myös

Blogi: Työkaluja talouden hallintaan - Oman talouden seuranta
Blogi: Vältä maksuhäiriömerkinnät


» Kaikki blogikirjoitukset