1. Blogi
  2. Kuinka ottaa kaikki irti Black Fridaysta

Kuinka ottaa kaikki irti Black Fridaysta

Yksi vuoden suurimmista myyntipäivistä ja alennuksista lähestyy - Black Friday. Huijataanko Black Fridayna? Vai voitko oikeasti hyötyä korkeista alennusprosenteista?

Black Friday

16.11.2022

Yksi vuoden suurimmista myyntipäivistä ja alennuksista lähestyy - Black Friday. Tänä vuonna Black Friday on perjantaina 25. Marraskuuta. Viime vuosien aikana Black Fridaysta on tullut suosittu myös Suomessa. Monille liikkeille se on yksi vuoden suurimmasta myyntipäivistä. Viime vuoden toimitusongelmat ovat johtaneet siihen, että liikkeet ovat täyttäneet varastot paremmin tänä vuonna ja heillä on varastot täynnä. Inflaatiosta ja energian hinnoista johtuen kulutustaso on pysynyt alhaisena ja asiakkaat voivat sen takia todennäköisesti odottaa entistä enemmän alennuksia tänä vuonna.

Kuinka voit hyödyntää Black Fridayta parhaiten? 

Olemme koonneet sinulle tähän vinkit miten voit parhaiten hyötyä Black Friday-alennuksista ja mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta et tuhlaa rahaa virheellisiin ostoksiin, vaan oikeasti hyödyt halvemmista hinnoista ja käytät alennuksia taktisemmin. 

On hyvä pitää nämä vinkit mielessä kun menet ostoksille, jotta voit pitää tasapainon impulsiivisten ostosten ja harkittujen ostosten välillä. Tässä sinulle kolme vinkkiä, jotka kannattaa pitää mielessä, kun lähdet ostosreissulle:

  1. Tee suunnitelma jo ennen lähtöä. Mitä asioita tarvitset oikeasti? Onko joitain tuotteita, johon sinulla ei normaalisti ole varaa ja jotka kannattaisi ostaa nyt alennuksen avulla? Kuinka paljon rahaa voit käyttää? On hyvä laatia oman talouden budjetti määrittääkseen paljonko ylimääräistä rahaa on käytössä. Kuka tarvitsee mitä

  2. Vältä vääriä ostoksia. Kun olet ostosreissulla on hyvä pitää mielessä, että monesti päätyy ostamaan tavaroita, joita ei ollut suunnitellut ostavansa. Jos mietit onko ostos hyvä idea, voit aina poistua kaupasta ja harkita ostosta rauhassa ja aina palata kauppaan kun olet päättänyt, että ostos kannattaa. Jos ostos edes vähääkään mietityttää tai se ei tunnu sataprosenttisesti hyvältä, ei ostosta kannata tehdä. Näin vältyt spontaaneista ostoksista, jotka myöhemmin kaduttavat. 

  3. Tarkista hinta. Pidä silmällä tuotteita, joita aiot ostaa ennen Black Friday- alennuspäivien alkamista. On yleinen taktiikka korottaa hintoja ennen alennuksen alkamista, jolloin alennus saadaan näyttämään isommalta. Hintavertailupalveluiden, kuten esimerkiksi Hintaopas.fi avulla voit tarkistaa tuotteiden hintahistoriaa ja näet onko tuote ollut joskus vielä edullisempi. 

Me Lendolla haluamme muistuttaa että on hyvä pitää nämä vinkit mielessä, kun lähdet ostosreissulle Black Fridayn aikana, kun alennukset houkuttelevat spontaaneihin ostoksiin. Spontaaneista ostoksista voi helposti tulla kalliita, jotka sitten jälkikäteen harmittavat ja sellainen Black Fridayn ei ole tarkoitus olla, vaan hyvä ostokokemus, josta hyödyt. 

Hyvällä omatunnolla ostaminen

Harkitse aina ensin hyvin, ennen kuin ostat. Ensimmäinen vaihtoehto ei aina välttämättä ole paras, vaan on hyvä verrata myös muita vaihtoehtoja. Kannattaa olla tarkkana ostoksilla ja verrata hintoja jo ennen Black Fridayta. 

On tehty mielenkiintoisia tutkimuksia, miten teemme valintoja. Mitä väsyneempiä olemme, sitä vähemmän järkeviä päätöksiä teemme, harkintakyky laskee. Ihminen tekee noin 35 000 valintaa päivän aikana. Kuinka voimme tehdä parempia tietoisia päätöksiä joka päivä? 

Esim. ruokakaupat käyttävät tätä tietoa myös heidän edukseen. Heti markettiin saavuttuasi  sinulle esitetään yleensä osasto, jossa sinulla on paljon valinnanvaraa ja sinun on tehtävä monia päätöksiä. Kun olet saapunut kassalle, olet väsynyt ja siellä sinulle tarjotaan usein karkkeja tai muuta pientä. On suuri mahdollisuus, että asiakas spontaanisti sortuu ostamaan  suklaapatukan, vaikka se ei ollutkaan ostoslistalla. Tämä tapahtuu vain siitä syystä, että harkintakyky on laskenut ja kaikki järkevät päätökset on jo käytetty aikaisemmin kaupassa ja nyt tehdään harkitsemattomia päätöksiä. 

Tämän teorian vuoksi on hyvä muistaa yllä olevat vinkit, sillä kaupat ja ostoskeskukset on suunniteltu niin, että tekisimme enemmän harkitsemattomia impulsiivisia päätöksiä. Kun ostosreissu on suunniteltu jo etukäteen, on pienempi riski tulla kotiin ostoksilla, joista valtaosa on tehty hetken mielenjohteesta.

Toivotamme sinulle mukavia ostoshetkiä!

Viimeksi päivitetty: 16. marraskuuta 2022


Lue myös:

Blogi: Mihin rahasi kuluvat? Tee omien menojen kartoitus
Blogi: 8 vinkkiä kulutustottumusten muuttamiseen

» Kaikki blogikirjoitukset