1. Blogi
  2. 8 vinkkiä kulutustottumusten muuttamiseen

8 vinkkiä kulutustottumusten muuttamiseen

Riippumatta siitä, miltä taloudellinen tilanteesi näyttää, säästäminen kannattaa aina. Olemme keränneet kahdeksan hyvää vinkkiä, miten kulutustottumusten muutokset voivat näkyä lompakossa.

iPhone calculator

7.9.2022

Kukapa ei haluaisi säästää rahaa? Olemme koonneet Lendolla kahdeksan säästövinkkiä, joista voit valita sinulle sopivimmat. Haluaisitko esimerkiksi elää ympäristöystävällisemmin? Yksi vinkeistämme voi auttaa sinua siinä, ja motivaatio siihen voi tuntua suuremmalta, jos voit samalla säästää rahaa. Voi myös olla, että haluat käyttää vähemmän aikaa ja energiaa ruokaan? Voit myös säästää rahaa tekemällä ateriasuunnitelman. Löydä inspiraatiota säästää rahaa hyödyntämällä sinua ja tarpeitasi vastaavia neuvoja.

1. Muuta kustannustottumuksiasi ja karsi kuluja 

Katso verkkopankistasi, onko sinulla kuluja, jotka voit välttää. Ehkä maksat palveluista, joita et käytä? Liikuntakeskuksen jäsenyys, jota et oikeastaan koskaan alkanutkaan käyttää - voitko korvata sen lenkkeilyllä ulkona? Karsi tällaiset kulut pois. Jos voit poistaa osan kuluista etsimällä ilmaisen vaihtoehdon, se voi tuoda lisää liikkumavaraa talouteesi.

Onko sinulla tapoja, joita voit muuttaa? Kalliita ruokailutottumuksia, jotka voi korvata edullisemmalla vaihtoehdolla? Jos olet esimerkiksi tottunut syömään paljon ulkona tai tilaamaan ravintolaruokaa kotiin, voit ehkä varata enemmän aikaa herkullisten ruokien valmistamiseen itse tai kutsua ystäväsi kylään kokkailemaan yhdessä. Vaikka on sääli, että ei voi syödä ulkona niin usein, ulkona syömisen ilo voi olla vielä suurempi, jos siitä tulee erityinen tapahtuma. Joka tapauksessa tällaista kuluerää on hyvä saada pienennettyä.

2. Käy läpi laina- ja vakuutusmaksusi

Onko sinulla lainaa? Lainanlyhennyksistä et pääse eroon, mutta ei  kuitenkaan haittaa ottaa yhteyttä luotonmyöntäjään, jolta sinulla on lainaa. Saattaa olla, että voit pienentää lainasi kuukausierää. Ota kuitenkin huomioon, että lainan lyhennyksen pienentäminen on pitkällä tähtäimellä yleensä kalliimpaa, koska laina-aika pitenee. Jos tiedät olevasi tiukassa taloudellisessa tilanteessa seuraavien kuukausien ajan, voit pyytää myös lyhennysvapaata.

Jos sinulla on kalliita vakuutuksia, sinun kannattaa tarkistaa, mistä tarkalleen maksat. Jatkuvan matkavakuutuksen maksaminen ei ehkä ole niin tärkeää, jos olet päättänyt olla matkustamatta vielä tänä kesänä.

3. Tee budjetti

Tee budjetti tuloillasi ja menoillasi. Tässä prosessissa saatat löytää myös kuluja, jotka on mahdollista välttää.

Budjetti voi auttaa sinua luomaan tasapainon talouteen. Sinulla voi olla kuluja, jotka maksetaan neljännesvuosittain eikä kuukausittain. Siksi kolmen kuukauden välein sinulla on korkeammat kulut ja tämä voi aiheuttaa talouteesi epätasapainoa, jos et huomioi kaikkia kuluja kuukausittain ja varaa niihin rahaa joka kuukausi. Voit perustaa erillisen budjettitilin ja tehdä toistuvan maksun palkkatililtäsi budjettitilillesi kuukausittain, josta sitten maksat laskut. Sen jälkeen palkkatililläsi on kiinteä summa joka kuukausi, ja siten voit paremmin suunnitella tulevaa kuukautta.

4. Siivoa ja myy

Onko sinulla tavaroita, joita ilmankin pärjäisit? Ehkä kassillinen vaatteita, jotka olet ajatellut joskus myydä? Siinä tapauksessa nyt on sen aika! Kokeile myydä tavaroitasi Tori.fi:ssä. Se on helppoa - voit ladata sovelluksen puhelimeesi, ottaa kuvia myytävistä tavaroista ja tehdä niistä myynti-ilmoituksen.

5. Tee ateriasuunnitelma ja ostoslista ruokaostoksille

Rahan säästäminen vaatii usein paljon suunnittelua. Hyvin suunniteltu on kuitenkin puoliksi tehty.

Ateriasuunnitelma voi säästää paljon rahaa joka kuukausi. Suunnitelman avulla voit välttää kokonaisen paprikapaketin ostamisen, josta käytät vain kolmanneksen yhteen annokseen. Jos et ole suunnitellut käyttäväsi paprikoita mihinkään muuhun, ne menevät huonoksi ja joudut todennäköisesti heittämään ne pois. Myös ateriasuunnitelmia varten löytyy sovelluksia.

Ostoslistasta voi olla apua, jos pidät kiinni siitä, että ostat vain listalla olevia asioita. Ilman listaa saatat täyttää ostoskorisi ruoka-aineilla, joita et lopulta tule käyttäneeksi. Jos sinulla ei ole ostoslistaa, jota seurata, saattaa helpommin tulla ostettua se karkkipussi, jota ilmankin voi todella elää.

6. Elä ympäristoystävällisemmin

Rahan säästämiseen keskittymisessä on myös etuja. Voit samalla muuttaa elämäntapaasi suojellaksesi myös ympäristöä. Meillä on tähän muutamia ehdotuksia.

  • Onko sinulla mukavia naapureita? Ehkä teillä on kuluja, jotka voitte jakaa? Ehkä teillä on sama työmatka ja voitte mennä samalla autolla ja säästää joukkoliikenteen tai auton kustannuksissa.

  • Mikä on kalleinta ostoslistallasi? Lihan syöminen voi olla yksi kalleimmista asioista. Yritä selvittää, kuinka paljon lihaa ostat viikossa. Ehkä voit tehdä osan ruoistasi ilman lihaa?

  • Säästä rahaa säästämällä energiaa. Mieti kulutustasi ja rajoita sitä mahdollisuuksien mukaan. Voitko säästää sähköä? Voitko sammuttaa valot paremmin perässäsi? Voiko kotisi seuraava remonttiprojekti parantaa energiatehokkuutta - esimerkiksi vanhat kodinkoneet saattavat olla energiasyöppöjä. Kaikilla pienillä toimenpiteillä voi olla positiivinen vaikutus sekä sähkölaskuusi että ilmastoomme.

7. Kilpailuta puhelinliittymä ja vakuutukset

Voiko puhelinlaskusi tulla halvemmaksi? Saat sen selville kysymällä teleoperaattoriltasi. Jos he eivät voi tarjota sinulle halvempaa vaihtoehtoa, voit kääntyä muiden teleoperaattoreiden puoleen ja kysyä, voivatko he tarjota sinulle halvemman liittymän kuin sinulla jo on.

Sama koskee vakuutusyhtiöitä. Aina kannattaa kysyä!

8. Nykyisten lainojen kilpailuttaminen 

Yritä välttää lainan ottamista, ellei se ole aivan välttämätöntä. Voi olla houkuttelevaa ottaa uusi laina tietyn elämäntyylin ylläpitämiseksi, mutta se ei lopulta paranna taloudellista tilannettasi.

Jos lyhennät useampaa lainaa, osamaksusopimusta tai luottokorttivelkaa, lainojen yhdistäminen eli yhdistelylaina voi tuoda huomattavia säästöjä.

Toivomme, että näistä vinkeistä on sinulle apua. Jos haluat selvittää, onko yhdistelylaina sinulle vaihtoehto, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Asiakaspalvelumme on avoinna arkisin kello 9-15. Tavoitat meidät puhelimitse numerosta (09) 6899 8000 ja sähköpostitse osoitteella asiakaspalvelu@lendo.fi.

Lue myös:

Blogi: Mihin rahasi kuluvat? Tee omien menojen kartoitus
Blogi: Työkaluja talouden hallintaan - Oman talouden seuranta

» Kaikki blogikirjoitukset